10 kilo afvallen
Gezond leven

Hoe ik 10 kilo ben afgevallen in 9 maanden tijd

Enige tijd geleden schreef ik een blog over mijn doel waarom ik dit jaar graag wilde afvallen. Mijn doel was 10 kilo afvallen. Niet omdat ik zo heel graag slanker wilde worden, maar vooral omdat ik graag gezonder wilde gaan leven en bepaalde gewoontes wilde aanpakken. Het mooie is: het is gelukt om 10 kilo af te vallen in 9 maanden tijd en mijn BMI is flink gedaald. In deze blog vertel ik je hoe ik dit heb gedaan.

Persoonlijke voedingscoach

De afgelopen jaren heb ik op diverse manieren geprobeerd structureel af te vallen. Iedere keer lukte het wel om er een kilo of 5 van af te krijgen, maar niet om structureel af te vallen. Steeds kwam ik na een paar maanden weer aan. Het gevolg was dat ik niet meer gemotiveerd was en dat ik het vertrouwen kwijt raakte dat ik blijvend zou kunnen afvallen. Ik besloot daarom begin dit jaar met een persoonlijke voedingscoach aan de slag te gaan.

Online coaching

Deze voedingscoach heeft mij geholpen om blijvend af te vallen. De reden waarom dit zo goed werkte, was onder andere omdat ik alles online kon doen. We hadden regelmatig contact via de app, ik kreeg een voedingsplan per email en hoefde nergens naar toe. Ik vond het fijn dat ik geen extra afspraken had. Als werkende moeder heb je het immers al druk genoeg, dus je zit niet te wachten op allerlei extra afspraken. Uiteindelijk heb ik er dus 9 maanden over gedaan om mijn doel van 10 kilo afvallen te halen. Dit best een lange tijd, maar voor mij werkte dit het beste.

Aanpassingen in mijn eetpatroon

De eerste periode moest ik echt een aantal gewoontes aanpakken. Ik moest alles wat ik at bijhouden in een eetdagboek. Dit hielp mij om mijn eetpatroon goed in beeld te krijgen. Enkele gewoontes, zoals vaker iets tussendoor eten, in de avond nog snoepen en bij de avondmaaltijd te veel opscheppen, moest ik aanpassen. De eerste weken moest ik calorieën gaan tellen en daardoor drong tot me door dat ik ongemerkt door deze gewoontes te veel calorieën binnen kreeg. Ik paste veel dingen aan, maar dit veranderde ik structureel:

  • Iedere dag eet ik hetzelfde ontbijt, namelijk magere kwark met zelfgemaakte granola en fruit. Dit zorgt er voor dat ik tijdens het ontbijt altijd hetzelfde aantal calorieën binnen krijg. Dit vind ik zelf heel fijn. Een broodmaaltijd zorgt bijvoorbeeld er al snel voor dat je te veel calorieën binnen krijgt.
  • Ik eet niet meer na 20:00 uur in de avond. Mijn gewoonte was om in de avond met een kop thee iets te gaan snoepen, meestal chocolade. Ik vind dit heerlijk en vond het dus erg lastig om dit weg te laten. Toen ik dit niet meer deed, merkte ik echter dat ik er na een tijdje veel minder behoefte aan had. Ik eet nu in de avond nog een koekje na het eten en dat is het.
  • Ik weeg alles wat ik kook nu af. Wij hadden de gewoonte om vaak te veel te koken. Met name bij rijst of pasta kookten we vaak onbewust te veel. Het grote nadeel is dat je dan ongemerkt te veel gaat eten of voedsel gaat weggooien. Dat laatste is natuurlijk voedselverspilling en helemaal niet duurzaam. Ik zorg er nu dus voor dat we alles van te voren afwegen zodat we precies genoeg eten klaar maken.
  • Daarnaast let ik heel erg op wat ik drink. Ik drink alleen nog maar koffie, thee, water, cola light en een keer per week een wijntje. Ik drink eigenlijk nooit meer sapjes en andere dranken waardoor ik ook minder calorieën binnen krijg.
  • We maken nu voor iedere week een weekmenu en gebruiken daarvoor een menuplanner. We maken dit weekmenu meestal in het weekend. Ik vraag dan ook aan mijn man en dochter wat hun wensen zijn en probeer zo veel mogelijk diverse gerechten in te plannen. Voor ons als gezin werkt dit goed. Ik hang het weekmenu ook op in de keuken en dan ziet mijn dochter ook wat we iedere dag eten. Geeft voor haar ook duidelijkheid!

Stap voor stap 10 kilo afvallen

Wat ik tijdens het afvaltraject ook heb geleerd is dat ik niet te snel moet afvallen. Voor mij werkt dat gewoon niet. Mijn doel was om blijvend af te vallen en niet om er binnen een paar maanden 10 kilo af te krijgen en vervolgens weer aan te komen. Bij mij is het dus heel langzaam gegaan maar wel met een blijvend resultaat. De eerste maanden ging het snel. Ik was binnen 3 maanden 6 kilo kwijt. Door mijn eetgewoontes aan te pakken, calorieën te tellen en minder te snoepen, vlogen de kilo’s er af.

Tip: Lees mijn blog waarom je zou moeten beginnen met hardlopen

Langzaam afvallen

Ik vond het echt een flinke omschakeling er schrok er soms van hoe veel calorieën er in bepaalde voeding zit. Ondanks dat ik het soms lastig vond, bleef ik enorm gemotiveerd om er mee door te gaan. De volgende 3 maanden ging het veel langzamer, dat vond ik lastig. Ik moest er veel meer voor doen om de laatste kilo’s er af te krijgen. Ik viel toen 2 kilo af in 3 maanden tijd. Dat ging veel langzamer dan de eerste drie maanden dus.

Aankomen tijdens de vakantie

Tijdens onze vakantie in juli van twee weken, vond ik het heel moeilijk om op mijn voeding te letten. Ik had meer zin in ijsjes met het warme weer, lekker eten en dronk bijna iedere avond een glas wijn. Ik wist dat ik het lastig vond tijdens de vakantie en wilde er ook echt van genieten, dus nam het voor lief dat ik dan weer zou aankomen. Na onze vakantie pakte ik de draad weer goed op. In de laatste drie maanden viel uiteindelijk toch nog ondanks de vakantie 2 kilo af.

Hoe nu verder?

Mijn streefdoel van 10 kilo afvallen heb ik behaald. Ik voel me er een stuk beter en gezonder bij en natuurlijk is het fijn dat ik slanker ben geworden. Ik heb zelfs wat kleding die te ruim geworden is opgeruimd of aan een goed doel gegeven. Uiteindelijk ben blij met dit resultaat en zou graag nog een paar kilo extra kwijt raken, maar ben wel iets minder streng voor mezelf. Ik eet eens wat vaker iets lekkers tussendoor, maar ik moet wel op blijven letten. Het belangrijkste is nu om het gewicht dat ik nu heb te behouden en niet meer aan te komen. Dit doe ik door mijn goede eetgewoontes te blijven behouden en voldoende te blijven bewegen. Ik loop iedere week hard en doe thuis yoga om mij goed te blijven voelen. Doordat ik ben afvallen gaat het hardlopen en yoga ook een stuk makkelijk. Ik voel me letterlijk een stuk lichter. Ik ben in ieder geval super blij met dit resultaat!

Heb jij ervaring met afvallen? Zo ja, hoe heb jij het aangepakt en wat waren jouw ervaringen?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.