Gezond leven

5 tips: hoe kun je gezond afvallen zonder dieet?

Afgelopen jaar liep ik er al een tijdje mee rond dat ik graag wat zou willen afvallen. Vooral omdat ik graag gezonder wil gaan leven. Daarom vroeg ik De Online Gewichtsconsulent om mij advies te geven hoe ik zou kunnen afvallen zonder dieet. Deze tips hebben mij zeker geholpen. Daarom geeft zij jou in deze blog 5 tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Afvallen zonder dieet

Ik heb afgelopen jaren al diverse diëten geprobeerd, maar helaas verviel ik steeds in mijn oude patroon. Zo probeerde ik lange tijd een koolhydraat beperkt dieet, wat hielp bij het afvallen, maar wat ik niet kon volhouden omdat ik het brood enorm miste. Ik besloot het anders aan te pakken. Ik had geen behoefte aan een diëtist, maar iemand die mij een een zetje in de goede richting kon geven. Afvallen zonder dieet, zodat ik wel gewoon lekkere dingen zoals een broodje en wat lekkers kan blijven eten.

Persoonlijk voedingsplan

Per toeval leerde ik Rowan, De Online Gewichtsconsulent, kennen. Ze maakte voor mij een persoonlijk voedingsplan met voorbeeldmenu, een variatielijst met producten en een allerlei lekkere en gezonde recepten. Zo maakte ik meteen haar lekkere ontbijtrecept voor granola dat nu dagelijks op mijn menu staat. Ik vind het een fijn voedingsplan. Rowan heeft in haar plan niet alleen tips over gezond eten, maar ook over beweging. Ik plan bijvoorbeeld wekelijks sport in, waardoor ik voldoende beweging krijg. Ik ging meteen met het plan aan de slag en ik zie ook direct resultaat: ik ben al enkele kilo’s kwijt!

Gezond afvallen

Mijn doel is om gezond af te vallen zonder het gevoel te hebben dat ik allerlei producten niet mag eten. Hierbij geeft Rowan jullie hierbij 5 Tips waarmee je gezond kunt afvallen zonder dieet:

Tip 1: Streef naar 80% volwaardige voeding en 20% extra’s

Afvallen is geen straf. Gezond afvallen betekent dat je echt wel wat lekkers mag eten. Als je dat niet doet, is het gewoon niet vol te houden. Als je producten in een bepaald dieet niet mag eten en je doet het toch, dan straf je jezelf en dat maakt afvallen juist zwaar en moeilijk. Wanneer je op dieet bent mag je vaak niets eten van je zelf tot je je streefgewicht behaald hebt om vervolgens weer alles te gaan eten waardoor de kilo’s er weer aankomen. Met een gezonde leefstijl mag je af en toe best een frietje, snoep, chips of wat chocolade. We weten allemaal dat het lekker is en dat we het soms gewoon ‘nodig’ hebben.

Tip 2: Houd bij hoe veel calorieën je binnen krijgt

Ik adviseer altijd om zeker de eerste periode in de gaten te houden hoeveel calorieën je binnen krijgt. Dit ligt misschien voor de hand, maar toch zie ik vaak dat vrouwen de fout in gaan door te denken dat ze gezond eten, maar wel veel calorieën binnen krijgen waardoor ze niet afvallen. Voorbeelden van gezonde maar calorierijke tussendoortjes: Avocado, banaan en noten (dit betekent niet dat je ze niet meer mag eten, want ze zitten vol gezonde vetten die je lichaam nodig heeft, maar let op de hoeveelheid).

Tip 3: Weeg niet te vaak en meet met een meetlint

Wanneer je op de calorieën let om te zorgen dat je gewicht omlaag gaat, dan kan het in het begin snel gaan met afvallen. Op den duur kan het even stil komen te staan, althans zo zal dat aanvoelen. Doordat je gezonder bent gaan eten gaat je lichaam minder vocht vasthouden, waardoor je in het begin sneller afvalt. Het is een kwestie van doorzetten, want ook al voelt dat niet zo, vaak ben je onbewust aan het afvallen. Het heeft dan geen zin om iedere dag te wegen. Weeg bijvoorbeeld 1 keer per week op een vaste dag. Daarnaast adviseer ik ook altijd om te meten. Je ziet vaak met een meetlint sneller resultaat dan op de weegschaal. En dat motiveert altijd heel erg om door te zetten!

Tip 4: Bereid voor wat je wel en niet eet

In het dagelijks leven vinden de meeste vrouwen wel een weg om af te vallen. Maar op speciale momenten kan het knap lastig zijn om allerlei dingen te laten staan. Een avondje uit eten of ergens een borrel drinken betekent niet dat je gelijk een kilo zwaarder zal worden. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten. Bekijk van te voren de menukaart van het restaurant wat je beter niet kunt eten. Laat als voorgerecht stokbrood met kruidenboter staan, maar kies voor carpaccio of een salade. Zorg dat je naast elk glas alcohol of frisdrank een glas water drinkt. Hierdoor drink je minder alcohol of frisdrank en dat scheelt in de calorieën. Ga voor een feestje zonder honger de deur uit. Eet dan een gezonde maaltijd, dit voorkomt dat je meer eet dan je zou willen. Trakteert iemand? Geef de traktatie een cijfer, indien het niet hoger is dan een 8 dan eet je het niet.

Tip 5: Zorg dat je een doel voor ogen hebt

Zorg dat je jouw doel helder voor ogen hebt: 5 of 10 kilo afvallen is bijvoorbeeld zo’n doel. Het doel ligt echter verder in de toekomst en het duurt even voordat je deze bereikt hebt. Door de juiste motivatie te behouden maak je subdoelen. Wanneer je dit subdoel heb afgevinkt motiveert dit enorm. Voorbeelden van subdoelen zijn bijvoorbeeld: de afspraak dat je in een week twee keer gaat sporten, minimaal 250 gram groente per dag eten of dat je die week niet de lift maar de trap pakt. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw doel visueel maakt. Schrijf op hoe je je zou voelen wanneer je dit doel hebt bereikt. Hang dit ergens op waar je het vaak ziet. Werkt heel goed als motivatie!

Winactie persoonlijk voedingsplan van De Online Gewichtconsulent

Heb je iets aan deze tips en denk je dat een persoonlijk voedingsplan van De Online Gewichtsconsulent jou kan helpen? Doe mee aan deze winactie. Meedoen kan door hier onder een reactie achter te laten en ons te laten weten waarom jij een persoonlijk voedingsplan nodig hebt. Zorg dat dit is voorzien van een geldig e-mailadres of facebookpagina zodat ik met de winnaar contact kan opnemen. De winnaar krijgt een persoonlijk bericht.

Deze winactie duurt tot 17 februari 2020. We waarderen het heel erg als je Rosaschrijft en De Online Gewichtsconsulent volgt op instagram, dit bericht deelt of een reactie achterlaat. Dit is echter geen voorwaarde om mee te doen met de winactie.

Rowan Veltkamp is gewichtsconsulente en heeft een eigen site met tips allerlei gezonde recepten. De site kun je hier vinden.

Foto van Pexels

8 Comments

 • Joyce Boon

  Ook ik ben al lang bezig mijn gewicht naar beneden te krijgen. De overgang en voedselallergie zorgen ervoor dat dat niet meer lukt en ook de motivatie is soms lastig te vinden. Ik Probeer veel uit maar heb geen goede richtlijnen. Dit zou mij enorm kunnen helpen.

  • Joyce neelen

   Ik heb altijd op topsport niveau gesport, maar door een blessure heb ik altijd pijn. Doktoren weten nog steeds niet wat het is, maar sporten is een echte hel en dus een no go. Ondertussen blijf ik enorm genieten van eten. Sinds mijn 2e heb ik de diagnose coeliakie waardoor een hoop eten niet mag. Sinds 1.5 jaar woon ik op mezelf en ben ik vooral bezig met genieten van eten want thuis was ik de enige met coeliakie en stonden er vaak dingen in de kast die ik niet mocht. Door het niet sporten en wel genieten van eten komen de kilo’s er langzaam bij. Uiteraard weet ik echt wel wat wel en niet gezond is, maar toch is het soms enorm lastig. Ik zou hier dus graag wat handige tips voor ontvangen!

 • Marieke

  Graag zou ik advies/ tips willen.
  Een jaar geleden veel afgevallen.. helaas zit er weer wat bij.
  Ik merk dat het volhouden van het dieet steeds lastiger wordt.
  Ik wil graag een goed advies wat je in je dagelijks leven goed kan toepassen ♡

 • Jannie Grootenhuis

  Ik zou ontzettend graag mee willen doen aan de winactie.
  Ik ben zoals vele vrouwen al jong begonnen met het onder controle houden van mijn gewicht. Dit is en blijft toch een strijd. Ik zou zo graag eens een advies willen krijgen waardoor alles wat natuurlijker word en geen geforceerd dieët meer.

 • Gabrielle

  Ik ben al 50 kilo kwijt maar ik hoop echt nog de laatste 15 kilo kwijt te raken.
  Maar heb daar echt wel hulp bij nodig en het belangrijkste wat ik wil leren is weten wat nou gezond is en hoe kan ik mijn lichaam voeden in plaats van vullen.

 • Imca de Haan

  Een aantal van deze tips volg ik al, maar toch lukt het me niet om echt af te vallen. Het blijft schommelen en ik zie niet het resultaat dat ik graag zie.

  Inzicht in mijn voeding en wat ik daar misschien anders in kan doen zou net dat stapje kunnen zijn waardoor het wel lukt 🙂

 • rosaschrijft

  Dag allemaal,

  De winnaar van de winactie heeft een persoonlijk bericht gekregen en het is niet meer mogelijk om deel te nemen. Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie deelname en succes met afvallen!

  Liefs Rosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.