Kind leren klokkijken
Opvoeding

Hoe kun je als ouder jouw kind leren klokkijken?

Veel kinderen vinden het moeilijk om te leren klokkijken. De laatste tijd was het ook in het nieuws: steeds minder kinderen kunnen een gewone, analoge klokkijken. Het is daarom handig als ouder om jouw kind hierbij een steuntje in de rug te geven. Uiteraard leren kinderen dit ook op school, maar ook thuis kun je hier spelenderwijs mee oefenen. In deze blog vertel ik je hoe wij dit hebben aangepakt en geef ik je een paar tips om jouw kind hierbij te helpen.

Gebruik een planbord om tijdsbesef bij te brengen

Als kleuter vond onze dochter het erg fijn om de dagstructuur te weten. Daarom gebruikten we voor haar een planbord. Hierop gaven we aan wat ze ging doen in de ochtend, middag en avond. Ze wist dan ook wanneer ze een lange dag had op school en wanneer een korte. Ook gaven we door middel van picto’s aan wanneer ze na school naar opa en oma ging en wanneer naar de BSO. Daardoor leerde ze de dagindeling en kreeg ze een gevoel van tijdsbesef. Inmiddels gebruiken we het planbord minder intensief, maar nog steeds vul ik het iedere de week in. Het is nog steeds fijn voor mijn dochter om te zien wat er die week op de planning staat.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met leren klokkijken?

Toen onze dochter in groep 2 zat, merkten wij dat ze steeds vaker begon te vragen hoe laat het was. Ze was toen 5 jaar oud. Ze raakte er in geïnteresseerd en ze wilde ook graag weten wat nu het verschil was tussen bijvoorbeeld een uur en een kwartier. We hadden tot dan toe eigenlijk geen klok ophangen. Op dat moment besloot ik: dit is het moment om een klok met cijfers in de keuken op te hangen. Ik kocht de klok en vanaf dat moment begonnen we spelenderwijs een beetje te oefenen met klok kijken. Ze vond het leuk en begon er steeds meer in geïnteresseerd te raken. Het is dus echt een aanrader om een klok met cijfers in je woonkamer of keuken op te hangen, zo kun je gedurende de dag ermee oefenen.

Lees ook mijn blog: samen naar het jeugdjournaal kijken

Klok leren kijken op de basisschool

Vanaf groep 3 begon ze met klokkijken op school. Hier kreeg ze langzaam aan steeds meer door hoe het werkte en lukte het haar de hele uren en halve uren te lezen. Ook thuis oefenden we dus met klokkijken. Vanaf dat moment kreeg ze op school steeds uitgebreider les in klokkijken. Eerst de hele uren, dan de halve uren en in groepen daarna wordt het steeds uitgebreider.

Leren klokkijken met een horloge

Laura kreeg toen ze zes jaar oud werd een kinderhorloge voor haar verjaardag. Daardoor kan ze ook zelf de tijd in de gaten houden bij het buitenspelen. We spreken met haar een tijd af dat ze thuis moet zijn en ze moet dan zelf met haar eigen horloge de tijd in de gaten houden. Ook dit is een fijne manier om spelenderwijs te leren klokkijken. Een kinderhorloge is een leuk verjaardagscadeau voor een een 6-jarige. Let er wel op dat het kinderhorloge cijfers heeft, anders is het nog te lastig voor kinderen van deze leeftijd.

Wanneer leert jouw kind digitale klokkijken?

Kinderen vanaf 8 jaar worden steeds zelfstandiger en kunnen ook steeds beter klokkijken. Digitale klokkijken vinden veel kinderen echter moeilijk. De meeste scholen beginnen in groep 5 met digitale klok kijken. Dit is voor veel kinderen ook weer een hele stap om goed onder de knie te krijgen. Belangrijk is dat ze in ieder geval eerst goed analoge klok kunnen kijken. Ook thuis kun je met digitale klok oefenen. Je kunt kinderen vanaf 8 jaar bijvoorbeeld een horloge met een digitale klok geven als verjaardagscadeau. Ook een tip is om een kinderwekker met digitale klok te geven.

Spelletjes en boekjes om te oefenen

Van jongs af aan kun je oefenen met klokkijken. Zo zijn er leuke spelletjes en boekjes te krijgen voor kinderen om mee te oefenen. Peuters en kleuters vinden het erg leuk om een spelletje te doen om te oefenen met klokkijken. Dit is als ouder ook leuk om te doen met jouw kind. Enkele tips voor spelletjes vind je hier:

Voor kinderen zijn er ook allerlei leuke boekjes om te leren klokkijken. In een aantal boekjes zit een klok waarmee kinderen kunnen spelen. Zeker leuk om cadeau te geven en thuis te oefenen. Hierbij wat inspiratie:

Het boekje ‘Hoe laat is het?’ is geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar oud.

Dit oefenboek is geschikt voor kinderen van 7 tot 9 jaar jaar oud.

Dit boek ‘oefenen met de klok’ is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar oud.

Hopelijk krijgt jouw kind het klokkijken snel onder de knie! Oefen jij wel eens klokkijken met jouw kind? Vind jouw kind het moeilijk of heeft hij of zij het het makkelijk geleerd?

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

2 Comments

 • Jessica

  Interessant om te lezen. Onze oudste van 9 vind klokkijken nog erg lastig. Vaak gokt ze maar wat als we vragen hoe laat het is. De middelste is bijna 6 en herkent de hele uren inmiddels. We hebben ook een klokkijk spelletje thuis.

  • rosaschrijft

   Hoi Jessica,
   Fijn om te horen dat je het een interessante blog vindt. Hopelijk heb je er iets aan. Ieder kind leert op zijn of haar eigen tempo, maar thuis spelenderwijs bezig zijn met klokkijken kan een kind natuurlijk wel helpen!
   Groetjes Rosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.