Enig kind
Kinderwens

Mijn dochter is enig kind en dat blijft zo

Vandaag is het broer en zus-dag. Een dag waarop je jouw broer of zus laat weten wat hij of zij voor jou betekent. Ik besloot mijn twee zussen een berichtje te sturen met een mooie boodschap. Ik ben blij met mijn zussen en dat wil ik ze graag laten weten. Tegelijkertijd komt het besef op zo’n moment nog eens extra bij mij binnen: mijn dochter is enig kind. Hoe graag ik het ook zou willen, dit gaat nooit meer veranderen.

Geen broertje of zusje

Op een zaterdagavond sta in samen met mijn gezin bij een feest in onze wijk. Ik raak met een van de moeders uit onze wijk aan de praat. Ik ken haar nog niet goed en we kletsen gezellig wat over ons werk en de buurt. Maar dan begint deze moeder over een ander onderwerp. “Heeft Laura ook broertjes of zusjes?”, vraagt ze. Ik klap dicht, ondanks dat dit een hele normale vraag is, komt het even hard bij mij binnen. “Nee”, stamel ik, “Mijn dochter is enig kind.” Ik kan verder niet veel uitbrengen, want wat voel ik me opgelaten. Wat had ik graag een andere antwoord willen geven! “Ach, wat jammer dat Laura enig kind is”, zegt ze. Ik begin over een ander onderwerp en laat het bij dit onderwerp, maar ergens doet zo’n moment toch even pijn.

Enig kind zijn is eenzaam

Inmiddels heb ik het geaccepteerd dat er bij ons geen tweede kind komt. Het is bij ons geen bewuste keus geweest en we hadden het graag anders gezien, maar we hebben onze weg er in gevonden. We zijn inmiddels al weer een tijdje bezig met ons pleegzorgtraject en dat erg voelt goed. Maar toch verbaasd het me dat ik nog wel dit soort reacties krijg. Het vooroordeel is namelijk nog steeds dat enig kind zijn niet fijn is. Sterker nog, kinderen die enig kind zijn, zouden zielig en eenzaam zijn.

Tip: Lees ook het verhaal van Patricia over haar onvervulde kinderwens

Veel kinderen in de buurt

Natuurlijk weet ik niet hoe Laura dit precies ervaart. Maar zoals ik het zie is Laura zeker niet eenzaam. We hebben er bewust voor gekozen om in een kindvriendelijke buurt te wonen waar ze altijd vriendinnen heeft om mee te spelen. Daarnaast heeft ze een paar goede vriendinnen op school en hebben we sinds kort een neefje erbij waarmee we veel tijd samen doorbrengen. Als ouders proberen we er altijd voor te zorgen dat Laura lekker veel kan spelen en tijd met andere kinderen kan doorbrengen. Daar zullen we later ook zeker op blijven letten. Sterker nog, soms moeten we zelfs de sociale afspraken die ze heeft een beetje afremmen, anders wordt het zelfs te veel voor haar.

Voordelen van een kind hebben

Natuurlijk is het voor mij een heel proces geweest om te accepteren dat er bij geen tweede kind meer zal komen. Maar nu ik verder in het proces zit en we een andere weg in zijn geslagen, begin ik ook steeds meer de voordelen te zien van het hebben van één kind. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn zus een keer tegen mij zei: “Ik weet hoe graag je een tweede wilt, maar besef ook dat er voordelen zitten aan het hebben van een kind.” Op dat moment zag ik helemaal geen voordelen. Sterker nog, ik zag alleen maar nadelen. Mijn wens voor een tweede was op dat moment zo groot, dat ik geen enkel voordeel er van kon inzien.

Minder zorgen

Gelukkig is dat nu anders. Ik besef me dat ik het heel fijn vind om er lekker vaak op uit te gaan met Laura, zonder dat ik rekening hoef te houden met een broertje of zusje. En eerlijk is eerlijk, ik vind het fijn om veel tijd voor mezelf te hebben. Om naast het moederschap, mijn eigen bezigheden te hebben en niet hele dagen met kinderen in te weer te zijn. Daarnaast is er nog iets dat ik als een voordeel zie: ik hoef me namelijk maar zorgen te maken over een kind. Want wat kan ik me soms zorgen maken over mijn dochter als er iets aan de hand is. En op zo’n moment realiseer ik mezelf dat ik denk: “Gelukkig heb ik er maar één waar ik me druk over hoef te maken.” Noem mij maar een overbezorgde moeder, maar zo ben ik nu eenmaal.

Open en eerlijk

Ons gezin is zoals het is en ik denk dat aan iedere situatie voor- en nadelen zitten. Niet iedere ouder met één kind heeft hier bewust voor gekozen. Maar als het zo is, dan kun je na verloop van tijd ook de voordelen er van inzien. Mijn dochter weet van onze situatie af. We zijn er altijd open en eerlijk over geweest. Ze weet dat we het anders hadden gewild, maar dat het niet zo is gegaan. We delen ook dat aan iedere situatie voor- en nadelen zitten, of je nu enig kind bent of broertjes of zusje hebt. In ieder geval is een kind dat enig kind is, zeker niet per definitie zielig of eenzaam. Het belangrijkste in een gezin is toch dat een kind liefde, aandacht en warmte krijgt van zijn of haar ouders. En dat zullen we Laura ons hele leven blijven geven!

Ben jij moeder van één kind? Zo ja, hoe ervaar jij het om een kind te hebben? Een praat je hier over met jouw kind?

In 2013 kwam Giel Beelen met het initiatief om van 30 september Broer en Zus-dag te maken. Aanleiding was het overlijden van zijn zus. Inmiddels is de broer en zus-dag uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie waarop je laat weten wat jouw broer of zus voor jou betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.