Feestdagen

Hoe zorg je voor een gezellige sinterklaastijd in het gezin?

De sinterklaastijd komt er weer aan. Na de herfstvakantie zijn veel kinderen al volop bezig met sinterklaas. De sinterklaastijd is een leuke en gezellige periode, maar kan ook voor kinderen spannend zijn. Hoe zorg je er voor als ouder dat de sinterklaastijd in het gezin een fijne en gezellige tijd is zonder drukte en spanning? Welke sinterklaas activiteiten kun je thuis doen? In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Sinterklaas activiteiten voor thuis

Misschien herken je het wel. De sinterklaastijd komt er aan en jouw kind vindt het spannend en wordt hierdoor onrustiger. Inmiddels is onze dochter al zo oud dat ze niet meer in sinterklaas gelooft, maar in de periode dat dat wel zo was, merkten we dat zij minder goed sliep. Ze werd daardoor soms erg vroeg wakker. Sommige kinderen komen moeilijk in slaap of zijn bang om te gaan slapen. Daarnaast zijn er ook vaak extra veel activiteiten op school, op de sportclub of werk van ouders. Heel leuk, maar wel erg druk. Al met al kan de sinterklaastijd daardoor zorgen voor onrust in het gezin. Toch kan het ook anders en zijn er genoeg sinterklaas activiteiten voor thuis om samen te doen met het gezin zonder drukte.

Een aftelkalender gebruiken

Wij gebruiken in de sinterklaastijd altijd een aftelkalender waarop we schrijven wanneer onze dochter haar schoen mag zetten en wanneer er sinterklaasactiviteiten zijn. Zo’n aftelkalender helpt de sinterklaastijd duidelijk en overzichtelijk te houden. Door aan te geven wanneer en hoe vaak een kind zijn of haar schoen mag zetten, geeft dit meteen meer duidelijkheid en rust in het gezin. Kinderen slapen hierdoor ook meteen beter, omdat ze minder gespannen zijn. In zo’n drukke periode is het immers belangrijk dat kinderen voldoende slapen. Wil je ook aftelkalender gebruiken? Kijk dan eens naar deze gratis sinterklaas aftelkalender.

Samen het sinterklaasjournaal kijken

Veel kinderen vinden het heel leuk om naar het sinterklaasjournaal te kijken. Om te zorgen dat je jouw kind gerust kan stellen als er iets spannends gebeurt op het sinterklaasjournaal is het fijn om samen te kijken. Zo kun je jouw kind gerust stellen en er samen over praten. Daarnaast is het ook een gezellig moment op de dag om samen met het gezin te kijken. Ik geniet zelf ook altijd enorm van het leuke en spannende verhaal van het sinterklaasjournaal. Het is bij ons thuis echt een sinterklaastraditie geworden.

Sinterklaas spelletjes spelen

De sinterklaastijd is ook bij uitstek een leuke tijd om spelletjes thuis te spelen. Je kan uiteraard leuke sinterklaas uitjes plannen, maar het is ook fijn om in een drukke periode om samen met het gezin thuis te blijven. Het is vroeg donker, de dagen worden korter en daardoor juist fijn om lekker thuis te blijven. In plaatst van een gewoon bordspelletje kun je ook eens samen sinterklaasspelletjes spelen. Heb je peuters of kleuters in huis? Kijk dan eens naar dit pepernotenspel. Voor sinterklaasavond kun je er ook echt iets leuks van maken met kinderen door een sinterklaasbingo te spelen met het gezin of familie. Dat maakt sinterklaasavond extra bijzonder!

Speculaas bakken

Sinterklaas recepten uitproberen

Iets wat wij eigenlijk altijd doen in de sinterklaastijd is samen sinterklaas recepten uitproberen. Laura vindt het heel leuk om te bakken en het is voor veel kinderen ook een rustgevende activiteit. Ze zijn echt even alleen maar bezig met het bakken en geeft even afleiding van alle drukte. We nemen samen de tijd om lekker te bakken en maken er echt een gezellige tijd van. Het proeven en lekker op eten hoort er natuurlijk ook bij! Zo hebben we de afgelopen jaren zelf speculaasjes gebakken, sinterklaas cupcakes gemaakt en een speculaastaart gebakken. Of wat denk je van deze pepernotentaart? Op deze blog vind je nog meer inspiratie voor sinterklaas recepten.

Sinterklaas boeken lezen

Om tot rust te komen in de drukke sinterklaastijd is het altijd fijn om samen te lezen met jouw kind. Tijdens de sinterklaastijd is het leuk om te lezen over sinterklaas. Lees lekker voor of laat kinderen zelf stukjes voor lezen aan elkaar. Het mooie aan sinterklaasboeken lezen is dat je ook spanning van het geheim er een beetje afhaalt en je er ook een eigen draai aan kunt geven. Er zijn allerlei leuke sinterklaas boeken te koop voor kinderen van verschillende leeftijden. Ook super om cadeau te geven tijdens pakjesavond of een schoencadeautje.

Het geheim van sinterklaas vertellen

Sommige kinderen houden zich zo bezig met alle bijzonderheden rondom sinterklaas dat ze er echt stress van krijgen. In zo’n geval zou je kunnen overwegen om het verhaal van sinterklaas te vertellen. Toen onze dochter ouder werd, begon ze zich ook steeds vaker dingen af te vragen. Op een bepaald moment was ze zelfs bang dat er pieten in de nacht in ons huis zouden rondlopen. Op dat moment was het voor ons als ouders een teken dat we we haar het geheim van sinterklaas moesten vertellen. Toen ze het van ons hoorde, was ze even teleurgesteld, maar ze was ook opgelucht dat ze het nu wist. Het was dus het goede moment om het geheim te vertellen. Ze was even bang dat ze haar schoen niet meer mocht zetten en dat het feest anders zou worden, maar daarin hebben we haar gerust gesteld dat dat niet zou veranderen. Het sinterklaasfeest blijft bij ons hetzelfde, of ze er nu nog in gelooft of niet, we maken er een fijne en gezellige sinterklaastijd van!

Ik wens jullie een hele fijne en gezellige sinterklaastijd toe!

Foto’s van Pixabay, Pexels en Thuisfuif

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.