tandenpoetsen kind
Opvoeding

Hoe leer je een kind goed tandenpoetsen?

Voor veel ouders is het niet makkelijk om een kind te leren tandenpoetsen. Veel kinderen vinden tandenpoetsen niet leuk en sommige kinderen hebben er ronduit een hekel aan. Hoe hoe leer je een kind zijn of haar tanden goed te poetsen? Als je het goed aanleert voorkom je een slecht gebit bij jouw kind. Want dat is iets dat je natuurlijk niet wilt. In deze blog lees je mijn ervaringen en tips.

Een kind leren tandenpoetsen

Ik was er altijd van overtuigd dat ik mijn dochter goed had leren tanden poetsen. Twee keer per dag en ook twee minuten lang. Helaas bleek bij een tandarts controle dat ze toch een gaatje had. En dat terwijl we het altijd goed hadden aangeleerd en er veel aandacht aan hadden besteed. Wat bleek, onze dochter poetste iedere dag twee keer twee minuten, maar niet op de juiste manier. Daardoor had ze toch een gaatje gekregen. Heel jammer en voor ons weer een aandachtspunt om er extra op te letten. Daarom kregen we bij de tandartsassistente goede tips waar je op kunt letten bij het tandenpoetsen van een kind.

Beginnen met tandenpoetsen

Bij een baby moet je al beginnen met tandenpoetsen. Een keer per dag is voldoende na de laatste fles. Je kan hiervoor een kleine babytandenborstel gebruiken. Bij peuters en kleuters kun je al proberen ze aan te leren zelf te poetsen. Zorg in ieder geval dat je een keer per dag na het eten in de avond de tandenpoetst. Veel jonge kinderen hebben een hekel aan tandenpoetsen. Om het leuk te maken kun je liedjes gebruiken bij het tandenpoetsen of een filmpje opzetten dat gaat over tandenpoetsen. Ik kan me nog herinneren dat ik vele malen liedjes heb gezongen voor mijn dochter tijdens het poetsen. Daardoor ging het in ieder geval sneller voorbij. Ook liet ik Laura altijd zelf een leuke tandenborstel uitzoeken en gebruikten we speciale kindertandpasta. Ze was ze altijd erg enthousiast over deze Peppa Pig tandenborstels.

Tip: lees ook mijn blog over hoe je als ouder jouw kind kan leren klokkijken

Zelfstandig tandenpoetsen

Mijn man of ik bleven er eigenlijk altijd erbij zitten om controleren of onze dochter wel lang genoeg poetste. We gebruikten hiervoor een timer en poetste tot zeker tot een jaar of 8 de tanden na. Inmiddels kon ze het goed zelf en gaven we haar steeds meer zelf de verantwoordelijkheid om te poetsen. Ze vond dit niet altijd leuk, maar deed het wel, soms met wat weerstand. Twee keer per jaar gaan wij naar de tandarts en laten we onze tanden controleren. En steeds als we een controle hadden gehad, bleken haar tanden in orde te zijn. Helemaal prima dus!

Tandenpoetsen

Napoetsen bij kinderen

Helaas bleek bij de laatste controle enige tijd geleden dat Laura dus toch een gaatje had. Wat een pech! De tandartsassistente vertelde dat het eigenlijk noodzakelijk is om tot 10 jaar bij een kind na te poetsen. Iets wat ik helemaal niet wist. Echter gaf Laura aan dat ze dat liever niet wil en het vooral zelf wil doen. Iets wat ik logisch vind op haar leeftijd. Daarom moest Laura laten zien hoe zij thuis zelf haar tandenpoetst. De manier waarop ze poetste bleek onvoldoende te zijn. Ze deed het lang genoeg en vaak genoeg, maar niet op de juiste manier. Daarom kreeg ze van de tandartsassistente tandenpoetsles. Ze leerde dat ze vanaf dat moment iedere keer op dezelfde manier moet poetsen en altijd ook de binnenkant, buitenkant en bovenkant van de onder- en bovenkaak moet poetsen. Heel fijn dat ze deze poetsles kreeg!

Elektrisch tandenpoetsen

Tot dat moment gebruikten wij eigenlijk altijd gewone tandenborstels. Ik zag niet echt het voordeel van een elektrische tandenborstel. Nu Laura ouder is geworden en dus zelfstandig poetst, vonden we het tijd worden voor een elektrische tandenborstel. Ook de tandarts gaf aan dat het elektrisch tandenpoetsen toch echt een voordeel heeft. Na wat onderzoek besloten we te gaan voor deze Oral-B Pro 3 elektrische tandenborstel. We hebben deze nu een tijdje en het elektrisch tandenpoetsen bevalt ons erg goed. Ook Laura is er blij mee en vindt het tandenpoetsen nu een stuk fijner om te doen. Nog steeds moeten we natuurlijk opletten. Maar we merken wel dat het een stuk beter gaat en hopen natuurlijk dat de gaatjes vanaf nu lekker weg blijven!

Tips om een kind te leren tandenpoetsen:

1. Zing voor jonge kinderen het tandenpoetsen liedje of zet een leuk liedje op tijdens het tanden poetsen, dat zorgt voor meer afleiding.

2. Laat kinderen zelf hun tandenborstel uitkiezen en zorg voor goede tandpasta die hoort bij de leeftijd.

3. Vindt jouw kind het moeilijk om een tandenpoetsroutine aan te leren? Gebruik dan een dag- of weekplanner waarop staat wat jouw kind iedere ochtend en avond moet doen. Dit werkt op als een geheugensteuntje.

4. Heeft jouw kind een hekel aan tandenpoetsen? Gebruik dan eens een poetsapp. Er zijn apps zoals Tandenland die wellicht kunnen helpen om het tanden poetsen leuker te maken.

5. Koop voor oudere kinderen een elektrische tandenborstel. Dit maakt het tandenpoetsen toch net wat makkelijker. Ook tandartsen raden dit aan.

6. Poets altijd voor de spiegel zodat jouw kind ziet dan zijn of haar tanden goed gepoetst worden.

7. Gebruik een timer zodat jouw kind minimaal twee minuten lang poetst.

8. Lees eens samen met jouw kind een boek over tandenpoetsen. Zo maak je het onderwerp minder zwaar en leuk om te doen. Met het boekje ‘Hoe poets ik mijn tanden‘ leer je spelenderwijs hoe je goed je tanden poetst. Voor kinderen die houden van Bumba is het boekje ‘Tandjes poetsen is leuk‘ een idee om samen te lezen. Een het prentenboek ‘De grote tandenpoetsdag‘ is zeker een aanrader voor kinderen die een hekel hebben aan tandenpoetsen.

Probeer uit wat bij jouw kind past en maak van tandenpoetsen iets leuks. Succes met tandenpoetsen!

Deze foto’s zijn afkomstig van Pexels en Unplash.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.