Aan tafel eten met kinderen
Opvoeding

7 tips om aan tafel te eten met kinderen

Enige tijd geleden stelde een vriendin de vraag in een appgroep of nog iemand nog tips had over het samen aan tafel eten met haar kinderen. Haar zoontje at weinig tot niets en de gezelligheid was ook ver te zoeken. We raakten in gesprek met een aantal moeders en uiteindelijk kwamen er een aantal leuke en goede tips uit. Ik vond dit zo nuttig dat ik besloot deze tips op te schrijven in een blog. Dus mocht het eten bij jou aan tafel ook een strijd zijn, lees dan eens deze tips.

Aan tafel met eten met kinderen

Wij eten bijna altijd aan tafel. Vroeger deden wij dat thuis ook en bij veel gezinnen is het het de gewoonte om aan tafel te eten. Ondanks dat het eetmoment gezellig kan zijn, is het bij veel gezinnen ook een strijd. Om dit te voorkomen hierbij een aantal tips. Zo maak je het eten aan tafel weer een fijn moment van de dag!

1. Maak het eten aan tafel gezellig

Zorg voor een gezellig gedekte eettafel. Een mooi tafelkleed of leuke placemats kunnen al een gezellige sfeer uitstralen. Een van de moeders gaf zelfs de tip om een paar waxine lichtjes aan te doen tijden het eten. Dan mogen de kinderen na het eten de kaarsjes uitblazen. Zo maak je het buiten de feestdagen ook gezellig. Probeer tijdens het eten over onderwerpen te praten die ook voor kinderen te volgen zijn. Het boekje Tafelklets kan hierbij helpen.

2. Spreek samen de tafelregels af

Maak met jouw kinderen een aantal afspraken voordat je aan tafel gaat eten. Bijvoorbeeld: ‘eten met je mond dicht’ en ‘eten met een vork in plaats van je handen’. Wij hebben thuis de regel dat we aan tafel blijven zitten totdat we alle drie klaar zijn. Dit vind mijn dochter altijd lastig. Uiteindelijk hebben we afgesproken dat ze wel een boek of kindertijdschrift mag lezen als ze klaar is met eten aan tafel. Zo hoeft ze niet te wachten en heeft ze meteen een leesmoment te pakken. Als het niet lukt met de tafelregels, maak er dan geen drama van en probeer het de volgende keer weer opnieuw.

3. Zorg dat er geen schermen aan staan

Als je van het eetmoment een gezellig moment wilt maken, zet dan alle schermen zoals tv en ipad uit. Zo geef je ook echt aandacht aan jouw kind. Geef het goede voorbeeld en leg zelf ook jouw telefoon weg aan tafel tijden het eten.

Lees ook dit artikel: Slaapproblemen bij kinderen, wat kun je er aan doen?

4. Schep niet te veel op

Is jouw kind een slechte eter? Schep dan niet te veel op. Als er veel op een bord ligt, is de kans groter dat een kind minder eet. Mocht het zo zijn dat een kind goed eet, dan kun je later altijd nog iets erbij opscheppen als het nodig is.

5. Houd iets lekker achter de hand

Eet jouw kind te weinig groente? Je kan altijd iets dat jouw kind lekker vind achter de hand houden en vertellen dat jouw kind eerst wat groente moet eten en daarna nog iets lekkers krijgt. Hiermee bedoel ik geen toetje of iets zoets, maar bijvoorbeeld een stukje vlees of vis of wat aardappel. Iets dat bij de avondmaaltijd hoort. Zo eten de meeste kinderen ook wat groente. Onlangs las ik een artikel met de titel: ‘Waarom kinderen geen groente lusten’. Hierin wordt uitgelegd waarom de meeste kinderen in eerste instantie kiezen voor pasta, rijst, vlees of vis en dat pas groente eten.

6. Serveer alles los op een bord

Veel kinderen houden er niet zo van om voedsel door elkaar te eten. Dus mocht jouw kind niet goed eten, probeer dan eens alles los op een bord te serveren zonder saus. Zeker bij peuters en kleuters is de kans aanwezig dat ze het dan wel eten.

7. Gebruik het toetje niet als beloning

Vroeger werd het vaak gezegd: ‘Als je goed eet, dan krijg je een toetje’. Ook wordt dit gebruikt om kinderen groente te laten eten. Ook ik heb dit wel eens gedaan, maar ben er later toch mee gestopt. Het geeft geen goed voorbeeld aan jouw kind om te belonen met eten. Het voedingscentrum raadt het zelfs af omdat dit kan leiden tot een verstoorde relatie met eten bij kinderen. Een compliment geven kan wel, maar houd het vooral luchtig, want groente eten is iets dat normaal is.

Hoe zorg jij dat het gezellig blijft aan tafel?

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

Foto van Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.