privacy kinderen
Persoonlijk

Hoe ga je om met de privacy van jouw kinderen als blogger?

Misschien is het je wel eens opgevallen dat er op deze blog geen of nauwelijks herkenbare foto’s van mijn dochter te vinden zijn? Ik heb er verschillende redenen voor waarom ik hier voor heb gekozen. Ik wilde al een tijdje aandacht het onderwerp privacy van kinderen besteden. Onlangs kreeg ik hier ook op social media vragen over dus daarom besloot ik er een blog over te schrijven.

Geen herkenbare foto’s gebruiken

Tijdens het laatste bloggersevent waar ik aanwezig was, raakte ik met een paar moederbloggers over dit onderwerp in gesprek. Op dat moment bleek ook weer, zo veel moeders zo veel verschillende meningen. De een doet het niet, de ander wel en weer een ander eerst wel en bij nader inzien toch niet. Ik vertelde dat ik er voor heb gekozen om geen herkenbare foto’s van mijn dochter online te zetten, zowel op blogs als op social media. Ik plaats wel foto’s, maar altijd op zo’n manier dat ze onherkenbaar zijn. Soms vind ik het wel jammer, want ze is zo’n leuke meid en dan is het ook gewoon leuk om wel herkenbare foto’s te plaatsen. Maar ik heb hier wel bewust over nagedacht voordat ik deze blog begon.

Privacy kinderen beschermen

Mijn blog bestaat nu 3 jaar en voordat ik ermee begon had ik al nagedacht over het onderwerp privacy van kinderen op blogs en social media. Op dat moment werkte ik namelijk voor een organisatie waar ik dagelijks te maken had met veel diverse klanten. Ook mijn man werkt in een sector waarmee hij te maken krijgt met allerlei verschillende doelgroepen. Beide waren we het er al snel over eens dat het daarom beter zou zijn onze dochter niet herkenbaar in beeld te brengen om haar privacy te beschermen. We hadden beide het gevoel dat dit beter zou zijn. Vanaf het begin ben ik dus erg terughoudend geweest met onze dochter herkenbaar in beeld te brengen om deze reden.

Leeftijd van kinderen speelt mee

Daarnaast is er nog een reden waarom ik er terughoudend mee om ga. Onze dochter wordt steeds ouder en we merken ook dat ze zelf steeds bewuster bezig is met foto’s maken en delen. De leeftijd van kinderen als het gaat om privacy op blogs of sociale media speelt dus mee. Een babyfoto of foto van een peuter plaatsen is natuurlijk anders. Want wie herkent een baby of peuter later nu nog? Toch kiezen sommige ouders er voor om ook deze foto’s niet te delen. Voor mijn dochter is dat toch een ander verhaal. Op dit moment heeft ze nog geen eigen telefoon en heeft ze geen social media maar er komt een tijd dat ze dat wel heeft.

Persoonlijke onderwerpen

Ik zou niet willen dat ik later spijt krijg van foto’s die ik heb gedeeld van haar terwijl ze dat zelf niet had gewild. Of over onderwerpen geschreven heb waar ze zelf last van zou kunnen krijgen. Want als iets eenmaal online staat is het lastig dit definitief te verwijderen. Ik heb voor mezelf dus wel duidelijk een grens gesteld. Ik ben blogger en schrijf over het moederschap, opvoeding en wat er in ons leven speelt, maar als het gaat over persoonlijke onderwerpen zoals medische gegevens of schoolresultaten van haar dan zal ik hier terughoudend in zijn om dit soort dingen te delen.

Eigen mening van een kind

Alles wat ik dus in blogs schrijf gaat over mijn leven als moeder en mijn ervaringen. Ik deel erg open over sommige onderwerpen die ook best gevoelig zijn zoals de driedelige serie over onze tweede kinderwens. Toch zal ik altijd blijven nadenken: als ik dit opschrijf, wat heeft dit voor effect op mijn dochter? Bij jonge kinderen is het natuurlijk lastig om er naar te vragen. Zij begrijpen nog niet wat de impact van blogs en social media kunnen zijn. Want zeker als je een groot bereik hebt of veel volgers kan dit best wel impact hebben. Maar hoe ouder jouw kinderen worden, hoe belangrijker zij het onderwerp privacy zelf gaan vinden.

Privacy kinderen belangrijker

Laatst twijfelde ik of iets zou delen over een onderwerp en besloot ik dit te vragen aan mijn dochter. Ze gaf toen zelf aan dat ze dat liever niet wilde. Haar antwoord was: “Dit wil ik liever tussen ons houden.” Nu ze wat ouder is vind ik haar eigen mening dus ook steeds belangrijker. Ze weet dat ik blog en dat ik daarom ook foto’s nodig heb voor mijn blog. Maar ik vind de privacy van haar persoonlijk toch belangrijker. Eerlijk is eerlijk, soms zou ik ook wel gewoon foto’s van haar willen delen. Toen mijn neefje afgelopen jaar geboren werd hadden we zo’n leuke foto’s van haar en mijn neefje gemaakt dat ik dacht: zal ik deze toch voor een keer delen? Maar goed, ik heb deze keuze niet voor niets gemaakt, dus dan doe ik het ook niet, hoe jammer ik het op zo’n moment ook vind.

Wat laat je wel en niet zien?

Iedere ouder moet hier in zijn of haar eigen keuze maken maar voor ons voelt het gewoon goed zoals we er nu mee om gaan. Als je heel voorzichtig bent met de privacy van jouw kinderen dan is natuurlijk het beste om helemaal geen foto’s te plaatsen. Maar door onherkenbare foto’s te plaatsen hebben wij daarin een middenweg gevonden. Zo kan ik toch open en eerlijk bloggen en toch foto’s gebruiken. Ik ben heel benieuwd hoe jij hier mee om gaat? Zet jij wel herkenbare foto’s van jouw kinderen op social media? En waarom doe je dat wel of niet?

Deze foto is gemaakt tijdens onze vakantie in Frankrijk in 2021.

Vond je dit een interessant artikel? Ik zou het dan leuk vinden als je mij ook volgt via facebook of instagram of pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.