Campervakantie in Nederland
Vakantie

Een campervakantie in Nederland, wat zijn onze ervaringen?

In de meivakantie gingen wij een week op campervakantie in Nederland. Dit was de eerste keer dat wij op vakantie gingen met een camper en wij vonden dit echt een avontuur. Daarom deel ik graag in deze blog onze ervaringen over onze vakantie met een eigen huisje op wielen.

Campervakantie in Nederland

De afgelopen twee jaar hadden mijn man en ik het er regelmatig over of het iets voor ons zou zijn om een camper te kopen. We houden er allebei van om er lekker op uit te gaan. Voor ons leek het een heel fijn gevoel om de vrijheid te hebben om weg te gaan wanneer we willen. Nu boeken we vaak een accommodatie op een camping en dat betekent lang van te voren te boeken. De afgelopen jaren zaten wij altijd aan de schoolvakanties vast en als je dan een caravan, tent of huisje op een fijne camping wilt boeken, dan moet je er vroeg in het seizoen bij zijn. De vrijheid en flexibiliteit van een eigen camper lijkt ons echt heerlijk. Daarom besloten we deze meivakantie een camper te huren om te kijken of het iets voor ons zou zijn.

Is reizen met een camper geschikt voor kinderen?

We vroegen ons af of reizen met een camper wel geschikt is voor kinderen? Normaal gesproken blijven we namelijk op één plek of gaan tijdens een vakantie hooguit naar twee verschillende plekken. Nu was ons idee om in een week naar drie verschillende campings te gaan. We besloten dit met Laura onze dochter van 8 jaar te bespreken en ze was meteen enthousiast. Toen we de camper gingen ophalen was ze enorm blij, want Laura mocht van ons boven, in de koof slapen. Dit beviel haar uitstekend. Ze had het idee in een soort stapelbed te slapen, omdat je met een trapje naar boven gaat. Juist omdat een camper klein is en je beperkte ruimte hebt, is het meteen knus en gezellig met elkaar.

Voordelen van een campervakantie

Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere voordelen aan reizen met een camper met kinderen:

 • Tijdens het rijden kun je samen met jouw kind iets doen aan tafel. Zo duurt de reis minder lang en worden ze een beetje vermaakt tijdens het rijden. Denk aan een spelletje, iets tekenen of kleuren, dat kan allemaal. Wij hebben behoorlijk wat Uno gespeeld tijdens onze camperritjes.
 • Je hebt alles bij de hand. Even een broodje eten tijdens de rit? Geen probleem, zet de camper op een parkeerplaats en smeer lekker je broodje en zet een verse kop koffie. Of maak even een soepje warm. Voor vertrek hadden we flink inkopen gedaan zodat we een paar dagen vooruit konden met boodschappen en alles bij de hand hadden. Echt ideaal met kinderen.
 • Een van de grootste voordelen van een camper vond ik toch wel dat we altijd ons eigen toilet bij de hand hadden. Nooit meer zoeken naar een toilet tijdens de rit of naar een smerig toilet moeten gaan bij een tankstation. Zo fijn, zeker als je met kinderen op pad bent.

Tip: Lees ook mijn blog met 20 tips voor een vakantie met kinderen in Nederland

Mogelijkheden campervakantie in Nederland

Als je op zoek gaat naar mogelijkheden voor een campervakantie in Nederland zijn er talloze. Er zijn in Nederland veel camperplaatsen beschikbaar die op prachtige plekken liggen aan de kust bijvoorbeeld in Noord Holland of Friesland. Als je bijvoorbeeld een route wil doen in Friesland, dan zijn er mooie camperplaatsen te vinden. Hier moet je je goed in verdiepen. Onze route liep van Zuid Limburg naar Noord Holland, want we wilden ons tripje ook met een bezoek aan familie en vrienden combineren. Wij hebben uiteindelijk alleen gekozen voor campings, omdat er op camperplaatsen weinig te doen is voor kinderen. We vonden het belangrijk dat Laura ook leeftijdsgenootjes kon ontmoeten en niet alleen tussen de volwassenen deze vakantie door moest brengen.

Camperplaatsen op campings

Camperplaatsen op een camping zijn verhard en er staan alleen campers. Op de campings waar wij stonden, merkte ik dat er verschil zit in camperplaatsen. Op camping ’t Geuldal in Zuid Limburg, heb je mooie camperplaatsen midden op de camping. Dit was erg leuk want vanuit onze plek kon Laura makkelijk alleen naar de speeltuin lopen. Het zijn plekken waar je ruimte hebt om te spelen en te zitten. Op een andere camping waar wij stonden, camping de Grebblinie, merkten we dat de camperplaats afgelegen was van de rest van de camping. Hierdoor hadden we minder het campinggevoel. Het is dus raadzaam om van te voren even goed te kijken waar je een plek boekt. Wel is camping de Grebbelinie heel ruim van opzet en is er een mooie zwemvijver en een kinderboerderijtje met een verzorgpony aanwezig. Het verzorgen van de pony vond Laura super leuk om te doen. Daarnaast hebben wij ook een nachtje op een camping in Noord Holland gestaan, maar vanwege het slechte weer zijn we daar eerder vertrokken dan heb plan was. Wel is Noord Holland echt een camperbestemming, het is erg mooi om langs de zee en het duingebied te rijden. Zoek je nog een leuke kindervriendelijke camping? Kijk bijvoorbeeld een naar deze camping in Sint Maartenszee.

De zwemvijver op Camping de Grebbelinie

Waar kun je een camper huren?

Een camper kun je huren via diverse aanbieders. Je kunt een camper huren via een verhuurbedrijf zoals Worldwidecampers. Wij huurden de camper via een particulier via de site van Goboony. Wij vonden het ideaal voor om op deze manier ervaring op te doen met met een camper. Je kan per dag een camper boeken en betaalt dus een prijs per dag. Kijk wel goed naar de voorwaarden en andere zaken zoals verzekeringen voordat je een camper boekt. Je betaalt daarnaast ook nog een bedrag aan borg. Als je via een site een camper huurt van een particulier, heb je rechtstreeks contact met de eigenaar. Dit kan fijn zijn als je tijdens de reis vragen hebt over de camper bijvoorbeeld.

Tip: Lees ook mijn blog over een vakantie in Zuid Limburg met kinderen

Tips voor een campervakantie in Nederland

Als je een campervakantie in Nederland gaat plannen, is het handig om van te voren te bekijken welke route je wilt gaan doen. Hierbij nog een paar tips waar je aan kunt denken:

 • Kijk eens naar een aantal mooie camperperroutes in Nederland. Het is meestal niet nodig om van te voren te boeken. Tenzij je graag op specifieke campings wilt staan met bepaalde voorzieningen. Ook in het hoogseizoen kan het wel nuttig zijn om van te voren te boeken, zeker in bepaalde gebieden, zoals Zuid Limburg kan kan druk zijn in de mei- en zomervakantie.
 • In veel steden zoals Amsterdam en Utrecht, zijn er milieuzones. Hier mag niet zo maar in rijden met iedere camper. Wij bezochten tijdens onze vakantie vrienden in Amsterdam en mochten niet met onze gehuurde camper Amsterdam in. We parkeerden onze camper dus net buiten het centrum en werden daar opgehaald. Een campervakantie is dus meer geschikt als je de natuur in wilt of buiten de grote steden op vakantie wilt gaan.
 • Het is handig om goed te plannen wanneer je boodschappen gaat doen. Wij haalden voordat we op een camping gingen staan de boodschappen in huis, dat scheelt toch weer een ritje met de camper als je ergens staat.
 • In Nederland kan het weer nogal tegenvallen. Neem daarom voldoende speelgoed en spelletjes mee voor de kinderen. Lees deze tips voor leuke spelletjes op de camping voor zowel goed als slecht weer.
 • Houdt rekening met de hoogte en breedte van de camper als je uitstapjes gaat maken, niet alle campers passen in iedere parkeergarage of op elk parkeervak.
 • Als je nog nooit met een busje of kleine vrachtwagen gereden hebt is het handig om van te voren even te oefenen voordat je ermee op campervakantie gaat. Rijden met een camper is toch iets heel anders dan rijden met een auto is onze ervaring.
 • Vraag als je een camper gaat huren bij het ophalen goede uitleg. Iedere camper is anders en heeft een eigen gebruiksaanwijzing als het gaat om bijvoorbeeld het legen van het afvalwater of gebruik van gas en electra.
 • Controleer voordat je weg rijdt van een camperplaats of camping of je alles goed hebt afgesloten en afgekoppeld zoals elektra. Kijk ook even na of alle kastjes en de koelkast goed dicht zitten.
 • Geniet vooral van de gezellig en vrijheid die een camper biedt!
Campervakantie in Nederland
Een camperplek op camping ’t Geuldal in Zuid Limburg

Kosten van een eigen camper

De campervakantie in Nederland is ons echt goed bevallen. Ondanks dat het weer niet mee zat, hebben we echt een fijne vakantie gehad met ons gezin. Een camper kopen is echter een heel ander verhaal dan een camper huren. Nadat we thuis kwamen hebben we nog eens goed op een rijtje gezet wat de kosten zijn die het kopen van een camper met zich meebrengt. Als je een camper koopt, moet je al snel rekenen op minimaal € 2000 tot € 3500 per jaar aan vaste lasten zoals onderhoud, stalling en verzekering. Daarnaast zijn campers op dit moment vanwege de coronacrisis erg populair en dus duur in aanschaf. Een camper kopen doe je dus niet zo maar. Een artikel met tips over het kopen van een camper vind je op de site van de ANWB.

Is een camper kopen een optie voor ons?

Naast de kosten is er nog iets anders wat mee speelt. We merkten zelf namelijk dat Laura het erg leuk vond om te reizen met een camper, maar ze vond het jammer om steeds maar kort op een camping te blijven. Als ze het ergens leuk vindt, wil ze het liefst langer blijven. Het idee van reizen met een camper is nu juist dat je van plek naar plek reist. De meerwaarde van een camper kopen is er dus alleen als je heel vaak op campervakantie gaat en echt rondreist met een camper. Wij denken uiteindelijk dat we er te weinig gebruik van gaan maken en hebben het idee om een camper te kopen voorlopig uitgesteld. Maar het gevoel van vrijheid dat een camper met zich mee brengt spreekt ons nog steeds aan, dus wie weet wat de toekomst brengt!

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.