Vakantie

Vakantie in Zuid Limburg met kinderen: wat is er te doen?

Deze zomer gingen wij op vakantie in Zuid Limburg. Veel lezers van mijn blog weten niet, dat ik dat ik Limburgse roots heb. Ik ben namelijk opgegroeid in Zuid Limburg. Tot mijn tiende levensjaar woonden we in Heerlen en daarna zijn wij verhuisd naar Maastricht. Dit jaar gingen wij een weekje op vakantie in Zuid Limburg en ik besloot de leukste activiteiten en uitstapjes in deze blog bij elkaar te zetten. Het gaat hier echt om tips voor een vakantie in Zuid Limburg in het Heuvelland en niet voor een stedentrip in Maastricht. Daar maak ik binnenkort een blog over voor jullie. Lees hierbij dus de leukste tips voor een vakantie in Zuid Limburg van een Brabantse met Limburgse roots.

Vakantie in Zuid Limburg

In mijn jeugd gingen we vaak op pad met ons gezin in de weekenden. Inmiddels woon ik al meer dan twintig jaar in Brabant, maar Zuid Limburg blijft trekken als mooie vakantie bestemming. Daarnaast wonen mijn ouders nog steeds in Maastricht, dus zijn we regelmatig in Zuid Limburg te vinden, waar we allerlei uitstapjes maken. Vroeger maakten we zeker geen dure tripjes. We gingen ook vaak wandelen en een ijsje eten of gewoon ergens lekker spelen in een speeltuin. Ik vond het dus erg leuk om dit jaar op vakantie te gaan in Zuid Limburg, voor mij ook een stukje jeugdsentiment!

Camping in Zuid Limburg

Toen we dit jaar besloten onze vakantie naar Zuid Frankrijk te annuleren vanwege de Coronacrisis, zocht ik een nieuwe vakantiebestemming in Nederland. We wilden graag naar zee, dus we maakten de keus om een weekje naar Zeeland te gaan. Daarnaast wilden we nog een weekje weg en een vakantie naar Zuid Limburg sprak ons beide aan, dus boekte ik een mooie camping in Zuid Limburg in het Limburgse Heuvelland. We verbleven een week op camping Gulpenerberg, een prachtig gelegen camping op de Gulpenerberg met een prachtig uitzicht. Wij hadden een bungalowtent, maar je kan er ook mooie huisjes huren.

Wandelen in Zuid Limburg

Zuid Limburg staat bekend om het mooie Heuvellandschap. Wandelen is dus een van de populairste activiteiten om te doen tijdens een vakantie in Zuid Limburg. Met kinderen wandelen, is vaak een uitdaging. Veel kinderen hebben er niet zo’n zin in. In deze blog over wandelen met kinderen geef ik je een aantal tips hoe je wandelen met kinderen leuk kunt maken. Het belangrijkste is om een leuke locatie voor kinderen uit te zoeken. Liefst een plek waar je ook een terrasje kunt pikken en de kids ook lekker kunnen spelen na afloop van de wandeling. Wat zijn mijn tips voor mooie en leuke plekken om te wandelen in Zuid Limburg met kinderen?

 • Slenaken: Als je gaat wandelen in Slenaken lijkt het net of je in een stukje buitenland terecht komt. Het is leuk om de weilanden in te lopen met de koeien die er los lopen of lekker pootje te baden in het riviertje de Gulp. Neem een picknick mee en maak er een mooi dagje van met een wandeling, picknick en daarna lekker afkoelen in het mooie riviertje dat door het landschap stroomt.
 • Vijlenerbos: Het Boscafé het Hijgend Hert ligt in de Vijlenerbos. Dit is echt een prachtig stukje Zuid Limburg. Het is ook niet voor niets, dat het in dit Boscafé altijd druk is. Als je wilt gaan wandelen en na afloop iets wilt eten, kun je het beste kiezen voor de ochtend met na afloop een lunch. In de middag is het er bijna altijd druk. Als je naar Het Hijgend Hert rijdt, kom je op een parkeerplaats waar diverse korte en lange routes staan uitgestippeld, deze zijn ook geschikt voor kinderen.
 • Brunssemmerheide: Vroeger gingen wij hier vaak wandelen met ons gezin op zondag. Met name in de periode augustus en september staat de heide prachtig is bloei. Je kan hier mooi wandelen met kinderen. Kijk eens op deze site van de Brunssemmerheide waar diverse wandelroutes staan uitgestippeld.
 • Schutterspark: Dit park in Brunssum bezochten wij vroeger vaak. Met name omdat het park mooi is om te wandelen, maar er ook een mooie speeltuin is met terras. Het park is erg mooi gelegen met diverse vijvers en erg geschikt voor jonge kinderen. Ook is er een vijver waar kinderen een bootje kunnen huren. Let wel goed op de openingstijden. De speeltuin is bijvoorbeeld alleen in de weekenden geopend. Kijk voor meer informatie op de site van het Schutterspark.
 • Blotevoetenpark: Als je een bijzondere wandeling wilt maken, ga dan eens naar het blotevoetenpark in Brunssum. Je kan hier een wandeling op bloten voeten maken van 4 km. Doe oude kleding aan die vies mag worden en neem een schone handdoek mee, want je wordt wel vies tot aan je knieën!

Bezienswaardigheden in Zuid Limburg

In Zuid Limburg zijn heel veel bezienswaardigheden. Maar welke zijn nu het leukste voor kinderen? Hierbij mijn leukste tips:

 • Drielandenpunt: Het drielandenpunt in Vaals is toch wel een van de populairste bezienswaardigheden. Het is bijzonder om op een puntje op de aarde te staan waar je in drie landen tegelijk bent! Deze vakantie wilde ik er dus ook graag naar toe met Laura. Ze vond het een erg bijzondere ervaring, vooral om bovenop de toren te staan en uit te kijken over drie landen. Er is gelukkig ook veel te doen voor kinderen. Er is een grote speeltuin en je kan lekker verdwalen in het labyrint. We gingen er samen met mijn vader in en hadden toch best wat tijd nodig om het middelpunt te bereiken. Erg leuk om te doen met kinderen!
 • Kasteel Hoensbroek: Kasteel Hoensbroek kan ik van vroeger herinneren als expositieruimte. Mijn opa schilderde en organiseerde wel eens exposities in Kasteel Hoensbroek. Het is een prachtig kasteel en ik had als kind altijd een bijzonder gevoel als ik er rond liep. Op dit moment is het een leuk uitje met het gezin geworden. Er zijn allerlei kinderactiviteiten te doen. Dus als jouw kinderen van kastelen, prinsen en ridders houden, dan is Kasteel Hoensbroek een van de uitjes die je moet gaan maken in Zuid Limburg.
 • Miljoenenlijntje: Het miljoenenlijntje is zo leuk! Wij maakten vorig jaar een ritje met het deze stoomtrein en ik vond het heel bijzonder om in zo’n oude stoomtrein te zitten en door het Limburgse heuvellandschap te rijden. Laura vond het geweldig dat ze van de machinist even in de cabine mee mocht kijken.
 • Sterrenwacht: Dit is een erg leuke tip voor oudere kinderen. Ga eens naar de Sterrenwacht. Iedere vrijdagavond kun je er terecht om naar de hemel te kijken en de sterren te bewonderen. Ook kun je een presentatie bijwonen. Kijk goed op de website van de Sterrenwacht, want reserveren voor een bezoek is verplicht. Dit uitje is niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.
Drielandenpunt Vaals
Het labyrint in bij het Drielandenpunt in Vaals

Wat is er te doen in Valkenburg?

Een van de hotspots in Zuid Limburg is toch wel Valkenburg. Dit stadje is enorm toeristisch. Dat is ook niet voor niets, want er er enorm veel te doen. Ik heb de leukste uitjes in Valkenburg voor kinderen even op een rij gezet!

 • Sprookjesbos: Het sprookjesbos in Valkenburg is een super leuk uitje voor jonge kinderen t/m ongeveer 8 jaar oud. Je beleeft er allerlei spookjes en er zijn diverse attracties zoals een zweefmolen en een schommelschip.
 • Valkenier: Wij zijn dit jaar met Laura naar pretpark de Valkenier geweest. Dit is een pretpark voor kinderen t/m 12 jaar oud. Laura is nu 7 jaar en kon in veel attracties al alleen in en dat vond ze erg tof. Ik zelf vond vooral de Cobra (de waterglijbaan) een leuke attractie. Daarnaast is er een blotevoetenpad in de Valkenier. Een fijne wandeling door het water om even uit de drukte te ontsnappen!
Het blotevoetenpad in pretpark de Valkenier
 • Kabelbaan Valkenburg: Bij een vakantie in Zuid Limburg mag een ritje met de kabelbaan in Valkenburg niet ontbreken. Je gaat 68 meter de hoogte in en stapt dan uit bij de Wilhaminatoren. Hier kunt je een terrasje pikken, een ijsje eten of een andere activiteit doen zoals de rodelbaan of de tubingbaan voor jonge kinderen. Let op: je moet altijd ene ticket van te voren boeken. Dat kun je hier doen.
 • Mergelrijk Valkenburg: De mergelgrotten in Valkenburg zijn een bezoekje waard voor kinderen en ouders. Je ervaart een stukje historie van het gebied Zuid Limburg. Voor kinderen is er een speurtocht en diverse activiteiten te doen, zo kunnen ze zelf actief aan de slag met een brok mergel.

Kindervriendelijke Restaurants Zuid Limburg

Als je op vakantie bent in Zuid Limburg is het natuurlijk ook fijn als je lekker uit eten kunt. Hierbij enkele tips waar je lekker kunt eten en waar je ook gezellig kunt zitten met kinderen.

 • Restaurant Gulpenerberg: Dit restaurant ligt prachtig gelegen op de Gulpenerberg. Je kijkt vanuit het terras uit over het Heuvellandschap. Voor kinderen is er een een klein speeltuintje en binnen is er een klein speelhoekje voor kinderen ingericht.
 • Hotel Vue: Dit hotel ligt in het plaatsje Berg en Terblijt en hier kun je overnachten maar ook lekker eten. Het hotel heeft diverse terrassen waar je buiten kunt zitten. Het terras beneden kijkt uit op de speelweide. Persoonlijk vind ik Hotel Vue een hele gezellige plek om te gaan eten met kinderen of een kop koffie te drinken met een lekker stukje Limburgse vlaai te eten.
 • De Nachtegaal: In het dorp Meerssen ligt Uitspanning De Nachtegaal. Dit is een restaurant met prachtig terras midden in de bossen. Na een wandeling in het bos kun je hier heerlijk ontspannen met een lekker Limburgs biertje terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin. Vergeet niet om eens het zuurvlees op Limburgse wijze te proberen. Dat is pas genieten van een vakantie in Zuid Limburg!

Dit waren mijn tips voor een vakantie in Zuid Limburg. Ben jij al eens in Zuid Limburg op vakantie geweest of woon je er zelf? Wat zijn volgens jou de leukste of mooiste plekken om naar toe te gaan met kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.