Vakantie

Vakantie in Zuid Limburg met kinderen: wat is er te doen?

Vorig jaar gingen wij in de zomer op vakantie naar Zuid Limburg. Ik ben opgegroeid in Zuid Limburg. Tot mijn tiende levensjaar woonden we in Heerlen en daarna zijn wij verhuisd naar Maastricht. Zuid Limburg is voor mij dus geen vreemde omgeving en dus extra leuk om er met mijn gezin op vakantie te gaan. Ik besloot de leukste activiteiten en uitstapjes voor een vakantie in Zuid Limburg met kinderen op een rij te zetten. Denk aan wandelen, uitstapjes en kindvriendelijke restaurants.

Wat is er te doen in Zuid Limburg?

In mijn jeugd gingen we vaak op pad met ons gezin in de weekenden. Inmiddels woon ik al meer dan twintig jaar in Brabant, maar Zuid Limburg blijft trekken als mooie bestemming. Daarnaast wonen mijn ouders nog steeds in Maastricht, dus zijn we regelmatig in Zuid Limburg te vinden, waar we allerlei uitstapjes maken. Vroeger maakten we zeker geen dure tripjes. We gingen ook vaak wandelen en een ijsje eten of gewoon ergens lekker spelen in een speeltuin. Een week er op uit in gaan in Zuid Limburg is voor mij dus een stukje jeugdsentiment!

Camping in Zuid Limburg

Toen we besloten onze vakantie naar Zuid Frankrijk te annuleren vanwege de Coronacrisis, zocht ik een nieuwe vakantiebestemming in Nederland. Een vakantie naar Zuid Limburg sprak ons beide aan, dus boekte ik een mooie camping in Zuid Limburg in het Limburgse Heuvelland. We verbleven een week op Camping Gulperberg, een prachtig gelegen camping met een prachtig uitzicht. Wij hadden een bungalowtent, maar je kan er ook mooie huisjes huren.

Wandelen in het Heuvelland

Zuid Limburg staat bekend om het mooie Heuvellandschap. Wandelen is dus een van de populairste activiteiten om te doen in Zuid Limburg. Met kinderen wandelen, is vaak een uitdaging. Veel kinderen hebben er niet zo’n zin in. In deze blog over wandelen met kinderen geef ik je een aantal tips hoe je wandelen met kinderen leuk kunt maken. Het belangrijkste is om een leuke locatie voor kinderen uit te zoeken. Liefst een plek waar je ook een terrasje kunt pikken en de kids ook lekker kunnen spelen na afloop van de wandeling. Graag deel ik hierbij mijn leukste Limburgse wandeltips:

Slenaken

Als je gaat wandelen in Slenaken lijkt het net of je in een stukje buitenland terecht komt. Het is leuk om de weilanden in te lopen met de koeien die er los lopen of lekker pootje te baden in het riviertje de Gulp. Neem een picknick mee en maak er een mooi dagje van met een wandeling, picknick en daarna lekker afkoelen in het mooie riviertje dat door het landschap stroomt. Dit is echt een leuk gratis uitje om te doen tijdens een vakantie in Zuid Limburg met kinderen.

Vijlenerbos

Het Boscafé het Hijgend Hert ligt in de Vijlenerbos. Dit is echt een prachtig stukje Zuid Limburg. Het is ook niet voor niets, dat het in dit Boscafé altijd druk is. Als je wilt gaan wandelen en na afloop iets wilt eten, kun je het beste kiezen voor de ochtend met na afloop een lunch. In de middag is het er bijna altijd druk. Als je naar Het Hijgend Hert rijdt, kom je op een parkeerplaats waar diverse korte en lange routes staan uitgestippeld, deze zijn ook geschikt voor kinderen.

Brunssemmerheide

Vroeger gingen wij hier vaak wandelen met ons gezin op zondag. Met name in de periode augustus en september staat de heide prachtig is bloei. Kijk eens op deze site van de Brunssemmerheide waar diverse wandelroutes staan uitgestippeld.

Schutterspark

Dit park in Brunssum bezochten wij vroeger vaak. Met name omdat het park mooi is om te wandelen, maar er ook een mooie speeltuin is met terras. Het park is erg mooi gelegen met diverse vijvers en erg geschikt voor jonge kinderen. Ook is er een vijver waar kinderen een bootje kunnen huren. Let wel goed op de openingstijden. De speeltuin is bijvoorbeeld alleen in de weekenden geopend. Kijk voor meer informatie op de site van het Schutterspark.

Blotevoetenpark

Als je een bijzondere wandeling wilt maken, ga dan eens naar het blotevoetenpark in Brunssum. Je kan hier een wandeling op bloten voeten maken van 4 km. Doe oude kleding aan die vies mag worden en neem een schone handdoek mee, want je wordt wel vies tot aan je knieën!

Uitstapjes in Zuid Limburg

Tijdens een vakantie in Zuid Limburg met kinderen zijn er veel leuke uitstapjes die je kunt doen. Maar welke zijn nu het leukste voor kinderen? Hierbij mijn leukste tips:

Drielandenpunt

Het drielandenpunt in Vaals is toch wel een van de populairste uitstapjes. Het is bijzonder om op een puntje op de aarde te staan waar je in drie landen tegelijk bent. Deze vakantie wilde ik er dus ook graag naar toe met Laura. Ze vond het een erg bijzondere ervaring, vooral om bovenop de toren te staan en uit te kijken over drie landen. Er is gelukkig ook veel te doen voor kinderen. Er is een grote speeltuin en je kan lekker verdwalen in het labyrint. We gingen er samen met mijn vader in en hadden toch best wat tijd nodig om het middelpunt te bereiken. Erg leuk om te doen met kinderen!

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek kan ik van vroeger herinneren als expositieruimte. Mijn opa schilderde en organiseerde wel eens exposities in Kasteel Hoensbroek. Het is een prachtig kasteel en ik had als kind altijd een bijzonder gevoel als ik er rond liep. Op dit moment is het een leuk uitstapje met het gezin geworden. Er zijn allerlei kinderactiviteiten te doen. Dus als jouw kinderen van kastelen, prinsen en ridders houden, dan is Kasteel Hoensbroek een van de uitjes die je moet gaan maken in Zuid Limburg.

Lees ook deze blog over Avonturenpark Valdeludo in Midden Limburg

Miljoenenlijntje

Het miljoenenlijntje is zo leuk! Wij maakten vorig jaar een ritje met het deze stoomtrein en ik vond het heel bijzonder om in zo’n oude stoomtrein te zitten en door het Limburgse heuvellandschap te rijden. Laura vond het geweldig dat ze van de machinist even in de cabine mee mocht kijken.

Sterrenwacht

Dit is een erg leuke uitstapje voor oudere kinderen. Ga eens naar de Sterrenwacht. Iedere vrijdagavond kun je er terecht om naar de hemel te kijken en de sterren te bewonderen. Ook kun je een presentatie bijwonen. Kijk goed op de website van de Sterrenwacht, want reserveren voor een bezoek is verplicht. Dit uitje is niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Drielandenpunt Vaals
Het labyrint in bij het Drielandenpunt in Vaals

Wat is er te doen in Valkenburg?

Een van de hotspots in Zuid Limburg is toch wel Valkenburg. Dit stadje is enorm toeristisch. Dat is ook niet voor niets, want er er enorm veel te doen. Ik heb de leukste uitjes in Valkenburg voor kinderen op een rij gezet.

Sprookjesbos

Het sprookjesbos in Valkenburg is een super leuk uitje voor jonge kinderen t/m ongeveer 8 jaar oud. Je beleeft er allerlei spookjes en er zijn diverse attracties zoals een zweefmolen en een schommelschip.

Valkenier

Wij zijn met Laura naar pretpark de Valkenier geweest. Dit is een pretpark voor kinderen t/m 12 jaar oud. Laura is nu 7 jaar en kon in veel attracties al alleen in en dat vond ze erg tof. Ik zelf vond vooral de Cobra (de waterglijbaan) een leuke attractie. Daarnaast is er een blotevoetenpad in de Valkenier. Een fijne wandeling door het water om even uit de drukte te ontsnappen!

Update maart 2022: Helaas is bekend geworden dat pretpark de Valkenier niet meer open gaat. Sinds de overstromingen in Limburg in werd in juli 2021 bekend dat alle attracties tot wel 1 meter onder water kwamen te staan. Daarna werden veel attracties afgekeurd en mochten niet meer gebruikt worden. Het familiebedrijf besloot daarom definitief te stoppen met het pretpark. Heel jammer, want wij vonden dit een ideaal pretpark voor gezinnen met jonge kinderen. Fijn dat we er nog geweest zijn voor de watersnoodramp.

Het blotevoetenpad in pretpark de Valkenier

Kabelbaan Valkenburg

Bij een vakantie in Zuid Limburg met kinderen mag een ritje met de kabelbaan in Valkenburg niet ontbreken. Je gaat 68 meter de hoogte in en stapt dan uit bij de Wilhaminatoren. Hier kunt je een terrasje pikken, een ijsje eten of een andere activiteit doen zoals de rodelbaan of de tubingbaan voor jonge kinderen. Let op: je moet altijd een ticket van te voren boeken op de website.

Mergelrijk Valkenburg

De mergelgrotten in Valkenburg zijn een bezoekje waard voor kinderen en ouders. Je ervaart een stukje historie van het gebied Zuid Limburg. Voor kinderen is er een speurtocht en diverse activiteiten te doen, zo kunnen ze zelf actief aan de slag met een brok mergel.

Kindvriendelijke Restaurants Zuid Limburg

Als je op vakantie bent in Zuid Limburg met kinderen is het natuurlijk ook fijn als je lekker uit eten kunt. Hierbij enkele tips waar je lekker kunt eten en waar je ook gezellig kunt zitten met kinderen.

Restaurant Gulpenerberg

Dit restaurant ligt prachtig gelegen op de Gulpenerberg. Je kijkt vanuit het terras uit over het Heuvellandschap. Voor kinderen is er een een klein speeltuintje en binnen is er een klein speelhoekje voor kinderen ingericht.

Hotel Vue

Dit hotel ligt in het plaatsje Berg en Terblijt en hier kun je overnachten maar ook lekker eten. Het hotel heeft diverse terrassen waar je buiten kunt zitten. Het terras beneden kijkt uit op de speelweide. Persoonlijk vind ik Hotel Vue een hele gezellige plek om te gaan eten met kinderen of een kop koffie te drinken met een lekker stukje Limburgse vlaai te eten.

De Nachtegaal

In het dorp Meerssen ligt Uitspanning De Nachtegaal. Dit is een restaurant met prachtig terras midden in de bossen. Na een wandeling in het bos kun je hier heerlijk ontspannen met een lekker Limburgs biertje terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin. Vergeet niet om eens het zuurvlees op Limburgse wijze te proberen. Dat is pas genieten van een vakantie in Zuid Limburg!

Ben jij al eens in Zuid Limburg op vakantie geweest of woon je er zelf? Wat zijn volgens jou de leukste of mooiste plekken om naartoe te gaan met kinderen?

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.