Wandelen met kinderen
Er op uit

8 tips: Hoe maak je wandelen met kinderen leuk?

Wandelen is voor veel kinderen niet de meest favoriete bezigheid. Ze vinden het over het algemeen leuk om de natuur in te gaan, maar als ze horen dat ze een stuk moeten wandelen, dan haken veel kinderen af. Omdat wij graag wandelen, vinden wij het leuk om Laura dit ook mee te geven. We zoeken in Nederland regelmatig een leuk bos met een speeltuin uit en gaan er op uit. En op vakantie zoeken we meestal een leuke wandelroute uit. Dit vindt ze niet altijd leuk, maar we maken er meestal iets gezelligs van. Lees hierbij mijn tips.

Tip 1: Zoek een wandelroute uit die niet te lang is

Ook al ben je zelf een wandelliefhebber en zou je het liefst uren gaan wandelen, verwacht dit niet van je peuter of kleuter. Zeker als jouw kind nog jong is, is een wandeling van een uur tot twee uur met pauzes meer dan voldoende. Zoek van te voren goed uit wat een leuke wandelroute is, bijvoorbeeld naar een mooie plek met uitzicht, een waterval of een speeltuin. Als je gaat wandelen in Nederland, kijk dan eens op de site van Natuurmonumenten voor kindvriendelijke wandelingen.

Tip 2: Zorg voor goede schoenen

Dit klinkt als een open deur, maar toch. Hoe vaak zie je niet tijdens een vakantie kinderen op slippers lopen tijdens een wandeling? Niet handig en zeker niet als je van plan bent een flink stuk te lopen. Zorg dat jouw kind goede wandelschoenen aan heeft. Denk bij warm weer aan goede sandalen, bijvoorbeeld deze Teva’s. Ik loop altijd erg op Teva’s en voor kinderen zijn ze ook ideaal.

Tip 3: Laat jouw kind zelf fotoā€™s maken

Veel kinderen vinden het leuk om foto’s te maken. Tijdens zo’n wandeling kun je jouw kind een oud fototoestel of oude telefoon meegeven en vragen of ze foto’s willen maken van mooie dingen die ze tegen komen. Ook is het leuk om een kindercamera voor een verjaardag te geven zodat jouw kind deze kan meenemen tijdens een wandeling. Wedden dat je met tientallen foto’s terugkomt van bloemen, beestjes en insecten die ze mooi of interessant vinden?

Lees ook mijn blog: Teva sandalen, fijn voor moeder en dochter

Tip 4: Geef jouw kind opdrachtjes mee

Bedenk voor de wandeling wat opdrachten voor jouw kinderen tijdens de wandeling, zodat ze zich niet gaan vervelen. Of schrijf wat briefjes met opdrachten en laat ze een briefje trekken. Je kan allerlei opdrachtjes bedenken die te maken hebben met de natuur zoals: stenen zoeken, vlinders tellen of insecten zoeken. Wil je wat inspiratie voor leuke opdrachten in de natuur. Kijk dan eens naar het boek Alle kinderen naar buiten. Dit boek geeft allerlei leuke en in inspirerende tips om de natuur in te gaan met kinderen.

Tip 5: Neem andere kinderen mee

Als het lukt is het leuk om te kijken of er meerdere kinderen mee kunnen. Mijn ervaring is meestal dat Laura het veel leuker vindt om te wandelen als er andere kinderen bij zijn. Toen we vorig jaar met een groepje van vier kinderen gingen wandelen op vakantie, vond Laura het ineens veel leuker om mee te gaan. We wandelden uiteindelijk twee uur. Dit had ze alleen nooit gedaan.

Tip 6: Houd een stop met iets lekkers

Neem broodjes mee voor een picknick of zorg voor iets lekkers te eten of drinken tussendoor. Hiermee houd je ze op de been en kunnen ze uitkijken naar iets lekker tussendoor of na afloop. Helemaal niet erg om ze te belonen met een ijsje na afloop toch?

Tip 7: Zoek een tak die als wandelstok kan dienen

Wandelstokken, Laura is er dol op. Vraag je kind een mooie, grote, stevige tak te zoeken die als wandelstok kan dienen. Dit is een leuke bezigheid en fijn om af en toe op steunen.

Tip 8: Geef na afloop een wandeldiploma

Tijdens onze laatste vakantie gingen we wandelen met vrienden. Na afloop maakte een van onze vrienden voor beide kideren een mooi wandeldiploma. Wat was Laura trots dat ze ondanks de warmte een flinke afstand had volgehouden. Echt super leuk om te zien dat ze er zo trots op was. Een mooie manier om je kind te motiveren!

Ga jij graag wandelen met jouw kinderen of zijn ze er niet voor in? Zo ja, wat zijn jouw tips hoe je wandelen met kinderen leuk maakt?

Deze foto is gemaakt tijdens onze vakantie in Frankrijk in 2019 in het Drome gebied bij het plaatsje Saou.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest

3 Comments

 • Lies

  Met 3 kleuters vaak op wandel geweest op vakantie. Op 3-jarige leeftijd deed de middelste al tochten van 7 km mee (ook met klimmen en afdalen), de jongste in de draagrugzak. Speeltuin aan het einde, lekkere picknick bij, onderweg zoeken naar dieren, aan het water gaan voelen, een liedje zingen, …
  Niet zo moeilijk hoor šŸ™‚

  • rosaschrijft

   Wat fijn Lies dat jouw kinderen graag wandelen en al zo’n afstanden afleggen. Een 3-jarige die 7 km loopt hoor ik niet vaak šŸ˜‰
   Het gaat er inderdaad niet om dat kinderen het niet kunnen, maar om er voor te zorgen dat ze het leuk vinden en er plezier aan beleven is vaak een ander verhaal. Gelukkig begint mijn dochter het steeds leuker te vinden. Helaas wilde ze als klein meisje niet in de draagrugzak, we hebben het vaker geprobeerd, maar helaas vond ze er niets aan. Ik wens je nog veel wandelplezier met jouw gezin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.