Persoonlijk

Halloween mag aan mij voorbij gaan

Eerlijk is eerlijk, ik geef helemaal niets om Halloween. Het is in mijn ogen een feest dat niet past in onze maatschappij en wat vooral is overgewaaid uit Amerika en met name gaat over hoeveel snoep die kinderen ophalen. Voor mij hoeft het dus niet, sterker nog, ik wil er liever niet aan mee doen. Er zijn namelijk al genoeg andere leuke feesten waar onze kinderen aan mee kunnen doen. Maar toch doen wij dit jaar mee. Waarom? Onze dochter is namelijk met het Halloween virus besmet.

Halloweenfeest

Enige tijd geleden kregen wij van onze buurtvereniging een brief dat er in onze wijk Halloween gevierd wordt. Onze buurtvereniging verzorgt en regelt allerlei leuke activiteiten en daar zijn wij heel blij mee. We hebben al een gezellige barbecue en buurtborrel gehad en dat was erg geslaagd. Nu organiseren zij dus ook Halloween bij ons in de buurt. Erg leuk dat zij weer een activiteit voor kinderen organiseren. Mijn man en ik hadden het er over dat we ons afvroegen of we er wel aan mee zouden doen. Is Laura niet te jong? En is het voor haar niet te spannend, zo’n feest dat vooral draait om griezels en spoken? Dat waren vragen die wij stelden. We dachten er zelfs aan om misschien wel een middag en avond weg te gaan die dag en iets heel anders leuks te gaan doen.

Verkleden en snoep ophalen

Tot dat Laura buiten ging spelen en met haar vriendin uit de buurt kwam vragen of ze samen langs de deur mochten gaan tijdens Halloween om snoep op te halen. “Mam mogen wij samen mee doen met Halloween? De andere kinderen doen ook allemaal mee en dan gaan we langs de deur om snoep op te halen!” Op dat moment besefte ik dat ik er niet meer onderuit kwam. Ondanks dat dit feest iets is, dat ik liever aan mij voorbij laat gaan, kan ik er niet meer om heen. “Ik heb al een spokenpakje gekregen”, riep haar vriendin enthousiast uit. “Mam, mag ik me dan ook verkleden?”

Oorsprong Halloween

Dus ik ging toch overstag. Zo gaan die dingen soms. Je doet als moeder soms dingen voor jouw kind waar je in eerste instantie niet achter staat. Maar waarom heb ik er eigenlijk zo’n hekel aan? Halloween is van oorsprong een Keltisch feest. Het werd gevierd op de vooravond van Allerheiligen. In deze tijd heeft het helemaal geen religieuze betekenis meer, het is vooral een griezel en spookfeest geworden.

Doodsbang

Ik houd zelf gewoon niet van spoken, geesten, griezels en horror. Ik hoef geen horror film te zien om een kick te krijgen en houd al helemaal niet van bloederige taferelen. Vroeger was ik al doodsbang om een spookhuis in te gaan en stond te boek bij mijn klasgenootjes als angsthaas. Toen ik vroeger als jong meisje mee ging naar een griezeldiner, kon mijn vader mij huilend van angst mee naar huis nemen. Nog steeds heb ik er een bloedhekel aan. Zo’n griezel en spook feest dat in mijn ogen vooral door de commerciële wereld in het leven is geblazen hoeft voor mij dus gewoon niet. Bovendien zijn er in deze tijd van het jaar al voldoende andere leuke feesten.

Leuke avond

Maar toch ga ik woensdag avond met mijn dochter verkleed de straat op en zorgt mij man dat er snoep wordt uitgedeeld. Het heksenpakje heb ik al voor Laura klaar liggen en ik haal mijn eigen heksenjurk uit de kast. We maken er samen met haar vriendinnen een leuke avond van en ik leg haar uit dat wat ze ziet niet echt is. Ik wil mijn mening in dit geval namelijk niet aan haar opdringen en vind dat ze haar eigen ervaringen op mag doen. Wel wil ik er bij zijn. Mocht ze namelijk, net als ik, niet van griezels en spoken blijken te houden en toch doodsbang en huilend naar huis willen, dan is mama tenminste wel in de buurt om haar op te vangen. Laten we hopen dat dit niet nodig is en dat het speekwoord zo moeder zo dochter in dit geval geval niet waar is.

Vier jij Halloween met jouw kinderen? Vind je het leuk om mee doen of hoeft het voor jou niet? Hoe vieren jullie het?

Ook interessant: Dit artikel over trakteren op school afschaffen. Waarom is dit een goed idee?

Foto van Pexels

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.