Feestdagen

Het Halloween feest mag aan mij voorbij gaan

Eerlijk is eerlijk, ik geef helemaal niets om het Halloween feest. Het is in mijn ogen een feest dat niet past in onze maatschappij en wat vooral is overgewaaid uit Amerika en met name gaat over hoeveel snoep die kinderen ophalen. Voor mij hoeft het dus niet, sterker nog, ik wil er liever niet aan mee doen. Er zijn namelijk al genoeg andere leuke feesten waar onze kinderen aan mee kunnen doen. Maar toch doen wij er aan mee. Waarom? Onze dochter is namelijk dol op Halloween.

Het Halloween feest

Enige tijd geleden kregen wij van onze buurtvereniging een brief dat er in onze wijk Halloween gevierd wordt. Onze buurtvereniging verzorgt en regelt allerlei leuke activiteiten en daar zijn wij heel blij mee. We hebben al een gezellige barbecue en buurtborrel gehad en dat was erg geslaagd. Nu organiseren zij dus ook een Halloween feest bij ons in de buurt. Erg leuk dat zij een activiteit voor kinderen organiseren. Mijn man en ik hadden het er over dat we ons afvroegen of we er wel aan mee zouden doen. Is Laura niet te jong? En is het voor haar niet te spannend, zo’n feest dat vooral draait om griezels en spoken? Dat waren vragen die wij stelden. We dachten er zelfs aan om misschien wel een middag en avond weg te gaan die dag en iets heel anders leuks te gaan doen.

Tip: Lees ook deze blog over de leukste Halloween uitjes voor kinderen

Verkleden en snoep ophalen

Tot dat Laura buiten ging spelen en met haar vriendin uit de buurt kwam vragen of ze samen langs de deur mochten gaan tijdens Halloween om snoep op te halen. “Mam mogen wij samen mee doen met het Halloween feest? De andere kinderen doen ook allemaal mee en dan gaan we langs de deur om snoep op te halen!” Op dat moment besefte ik dat ik er niet meer onderuit kwam. Ondanks dat dit feest iets is, dat ik liever aan mij voorbij laat gaan, kan ik er niet meer om heen. “Ik heb al een spokenpakje gekregen”, riep haar vriendin enthousiast uit. “Mam, mag ik me dan ook verkleden?”

Oorsprong Halloween

Dus ik ging toch overstag. Zo gaan die dingen soms. Je doet als moeder soms dingen voor jouw kind waar je in eerste instantie niet achter staat. Maar waarom heb ik er eigenlijk zo’n hekel aan? Halloween is van oorsprong een Keltisch feest. Het werd gevierd op de vooravond van Allerheiligen. In deze tijd heeft het helemaal geen religieuze betekenis meer, het is vooral een griezel en spookfeest geworden.

Tip: Lees mijn blog over trakteren op school afschaffen. Waarom is dit een goed idee?

Doodsbang

Ik houd zelf gewoon niet van spoken, geesten, griezels en horror. Ik hoef geen horror film te zien om een kick te krijgen en houd al helemaal niet van bloederige taferelen. Vroeger was ik al doodsbang om een spookhuis in te gaan en stond te boek bij mijn klasgenootjes als angsthaas. Toen ik vroeger als jong meisje mee ging naar een griezeldiner, kon mijn vader mij huilend van angst mee naar huis nemen. Nog steeds heb ik er een bloedhekel aan. Zo’n griezel en spook feest dat hoeft voor mij dus gewoon niet. Bovendien zijn er in deze tijd van het jaar al voldoende andere leuke feesten.

Halloween versiering

Maar toch ga ik op de avond van Halloween met mijn dochter verkleed de straat op en zorgt mij man dat er snoep wordt uitgedeeld. Het heksenpakje heb ik al voor Laura klaar liggen en ik haal mijn eigen heksenjurk uit de kast. We zorgen dat ons huis versierd is met slingers en vlaggen en plakken raamversiering op. We maken er samen met haar vriendinnen een leuke avond van en ik leg haar uit dat wat ze ziet niet echt is. Ik wil mijn mening in dit geval namelijk niet aan haar opdringen en vind dat ze haar eigen ervaringen op mag doen. Wel wil ik er bij zijn. Mocht ze namelijk, net als ik, niet van griezels en spoken blijken te houden en toch doodsbang en huilend naar huis willen, dan is mama tenminste wel in de buurt om haar op te vangen. Laten we hopen dat dit niet nodig is en dat het spreekwoord zo moeder zo dochter in dit geval geval niet waar is.

Vier jij Halloween met jouw kinderen? Vind je het leuk om mee doen of hoeft het voor jou niet? Hoe vieren jullie het?

Foto van Pexels

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.