Paardrijden als sport voor kinderen
Opvoeding

Paardrijden als sport voor kinderen

Steeds meer kinderen willen gaan paardrijden. In Nederland is paardrijden ook een populaire sport onder kinderen. Dit komt onder andere door kinderfilms als White Star en series op Youtube, waardoor paardrijden steeds bekender wordt als sport. Ook in mijn omgeving zie ik dat steeds meer kinderen gaan paardrijden. Mijn dochter zit ook al enige tijd op paardrijden en ze vindt het geweldig om te doen. Daarom deel ik in deze blog mijn ervaringen met jullie over paardrijden als sport voor kinderen.

Is paardrijden als sport voor kinderen geschikt?

Ben je op zoek naar een geschikte sport voor je kind? Veel ouders vragen zich af of paardrijden een sport is en of dit wel goed is voor kinderen. Paardrijden is natuurlijk een ander soort sport dan voetbal, hockey of atletiek, maar kinderen verbranden er wel degelijk calorieën mee. Daarnaast is het het zeker ook een sport waarmee kinderen hun spieren trainen en lekker bezig zijn, vaak in de buitenlucht. Bij het paardrijden hoort ook het poetsen en opzadelen en afzadelen van een paard. Alles bij elkaar zijn ze al snel 1,5 tot 2 uur bezig met verzorgen en rijden van het paard. Ze leren daarnaast ook samenwerken met een paard en met teleurstellingen omgaan als iets niet lukt.

Vanaf welke leeftijd kan een kind gaan paardrijden?

Laura doet al vanaf haar kleutertijd turnen en wilde daarnaast ook heel graag gaan paardrijden. Paardrijden kan meestal al vanaf 5 of 6 jaar oud. Wij vonden dat wel nog erg jong en hebben er bewust een tijdje mee gewacht voordat Laura mocht gaan paardrijden. Een jong kind begrijpt immers ook nog niet wat de gevaren van paardrijden kunnen zijn. Het blijft natuurlijk een dier met een eigen wil waar je goed mee om moet gaan. Daarom hebben wij er voor gekozen om haar pas op 8-jarige leeftijd te laten beginnen met paardrijden. Het voordeel hiervan is dat een kind zich ook beter kan concentreren. In de les moet een kind zich namelijk een uur lang goed kunnen concentreren. En dat is voor een jong kind van 6 jaar best wel lang.

Tip: Lees ook deze blog over geocaching met kinderen

Waarom willen kinderen graag paardrijden?

Veel kinderen vinden het heel fijn om een dier te verzorgen. Een paard poetsen, verzorgen, opzadelen en er op rijden geeft een kind een verantwoordelijkheidsgevoel. Ook leert een kind met een paard omgaan en ontstaat er een band tussen een kind en het paard. Ik moet eerlijk zeggen dat wij in het begin ook ook twijfels hadden over het paardrijden. Maar tijdens een vakantie mocht Laura een pony verzorgen en wij zagen haar hier zo van genieten, dat we toch overstag zijn gegaan. Het is heel fijn om te zien dat jouw kind zo veel plezier beleeft aan het omgaan met een paard. Ook heb ik zelf als jong meisje een tijdje paardgereden en kan me nog goed herinneren hoe geweldig ik het vond om te doen.

Kosten van paardrijden

Toen Laura vroeg of ze mocht gaan paardrijden, hebben wij ons verdiept in de kosten. Paardrijden is namelijk geen goedkope sport voor kinderen. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld voetbal of turnen, dan is dit best prijzig. Dat is ook logisch, omdat een manage de kosten moet betalen voor het verzorgen van de paarden. De meeste maneges betaal je tussen de 10 en 15 euro per les. Op de manage waar Laura paardrijles heeft betalen we per kwartaal. Dit is inclusief lessen in de schoolvakanties. Als je een kwartaalkaart koopt is het vaak goedkoper dan lossen lessen.

Kleding paardrijden

Als een kind begint met paardrijden is het niet nodig om meteen paardrijkleding aan te schaffen. De eerste paar lessen kan een kind ook gewoon een strakke broek aan en regenlaarzen. Bij veel manages kun je voor de eerste lessen ook een cap of paarrijlaarzen lenen. Wil jouw kind op paardrijles voor langere tijd? Dan is het nodig om de volgende kleding aan te schaffen:

Cap: Het is altijd verplicht om een paardrijcap te dragen tijdens het paardrijden voor de veiligheid. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende caps voor kinderen te krijgen.

Paardrijlaarzen: Ook paardrijlaarzen zijn verplicht om te dragen tijdens het paardrijden. De reden hiervoor is, dat je hiermee voorkomt dat jouw kind met zijn of haar voet vast komt te zitten in de stijgbeugel. Daarnaast voorkomt je pijn aan het been door wrijving tegen het zadel.

Paardrijbroek: Een paardrijbroek is nodig omdat een gewone broek snel zal gaan scheuren als een kind op het zadel zit. Een paardrijbroek zit veel fijner op het zadel en geef ook een confortabel gevoel.

Bodyprotector: Een bodyprotector is niet verplicht, maar voor kinderen wel veiliger. Het eerste jaar dat Laura aan paardrijden deed, heeft ze ook een bodyprotector gedragen. Zeker in het begin is de kans nog best aanwezig dat een kind een keer valt. Dus dat geeft wel een veiliger gevoel als jouw kind een bodyprotector draagt.

Bodywarmer: Veel kinderen vinden het fijn om een bodywarmer te dragen tijden het paardrijden. In het voorjaar of zomer is het fijn om deze over een shirt heen te dragen en in de winter over een tui. Ook als jouw kind binnen rijdt is dit geschikt. In de manege is het in de herfst en winter vaak koud.

Poetsspullen paard

Veel kinderen vinden het erg leuk om hun eigen poetsspullen te hebben. Het is zeker geen noodzaak, want veel borstels en andere benodigdheden kun je gewoon lenen bij de manage. Maar een eigen tas of koffer met poetsspullen voor een paard vinden veel kinderen super fijn om te hebben. Laura heeft een tas met poetsspulletjes voor haar verjaardag gekregen. Ze neemt deze iedere week mee naar de manage en is er erg blij mee. Ook heeft ze inmiddels haar eigen zweep.

Tip: Neem ook eens wat lekkers mee voor de paarden, zoals stukjes appel of wortel, zodat jouw kind na afloop van de les zijn of haar paard kan belonen.

Paardrijden op vakantie

Een van de voordelen van paardrijden als sport voor kinderen, is dat kinderen het ook vaak kunnen doen tijdens een vakantie. Wij zijn nu al diverse keren naar locaties geweest waar kinderen konden paardrijden en Laura vond dit hartstikke leuk om te doen tijdens vakantie. In deze blog schrijf ik onze ervaring met Farmcamps De Smulhoeve. Het geeft toch iets extra’s om te kunnen rijden op een plek waar je nooit bent geweest. Bovendien kom je met een paard vaak op plekken waar je niet zo snel komt.

Proefles paardrijden

Terugkijken zijn mijn man en ik er blij mee dat Laura paardrijden als sport is gaan doen. Ze heeft er veel plezier van en leert er veel van! Doet jouw kind aan paardrijden? Of heeft jouw kind interesse om te gaan paardrijden? Probeer dan zeker eens een proefles. Veel plezier met het paardrijden!

Foto van Pexels door Arthur Krijgsman

Vond je dit een leuk en interessant artikel? Ik zou het dan leuk vinden als je mij ook volgt via facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.