Zelfstandig spelen kind
Spelen

Zelfstandig spelen? 5 tips om jouw kind te stimuleren

Veel kinderen vinden het lastig zichzelf te vermaken. Sommige kinderen kunnen heel makkelijk zelfstandig spelen, anderen vinden dit veel moeilijker. Als moeder kan dit moeilijke situaties opleveren. Je hebt nu eenmaal ook tijd nodig voor werk, huishouden en tijd voor jezelf. Het is leuk om met je kind te spelen en bezig te zijn, maar dit kan gewoon niet de hele tijd. Daarom is het fijn als jouw kind ook leert zelfstandig te spelen. In deze blog leg ik uit hoe ik mijn dochter heb gestimuleerd zelfstandig te leren spelen.

Een zoektocht

Ik kan me nog goed herinneren toen mijn dochter jong was dat ze het maar moeilijk vond om zelfstandig te spelen. Ik was soms zelfs jaloers op moeders met kinderen die zelf lekker bezig waren met bouwen, knutselen en puzzelen. Het leek wel of mijn dochter de speelflow maar niet te pakken kreeg, waardoor ze soms veel aandacht vroeg. Hoe ouder ze werd, hoe beter het zelfstandig spelen ging gelukkig. Dat was natuurlijk fijn omdat ik zo ook klusjes en tijd voor mezelf kon inplannen. Inmiddels kan ze zich zelf goed vermaken gelukkig. Maar dat duurde best een tijd en ik vond het als moeder soms echt een zoektocht.

Tips om te leren zelfstandig te spelen

In de loop der jaren heb ik veel uitgeprobeerd om mijn dochter te leren zelfstandig te spelen. Belangrijk is dat je ook duidelijk aangeeft aan een kind dat hij of zij zelfstandig moet gaan spelen en waarom dit zo is. Ik zal hierbij 5 tips geven die kunt proberen bij jouw kind. Ieder kind is anders dus het zal ook gewoon uitproberen zijn wat er wel en niet werkt. Kijk gewoon naar wat er past bij jouw kind.

Maak een lijstje met activiteiten

Als je jouw kind zelfstandig wil leren spelen, dan helpt het om een lijstje te maken met activiteiten die hij of zij leuk vindt om te doen. Zo’n lijst helpt jouw kind om te kiezen. Vaak hebben kinderen namelijk zo veel speelgoed dat ze het lastig vinden om iets te kiezen. Ik vind dit met name op een weekenddag of vakantiedag erg fijn als ik zelf nog moet werken of er huishoudelijke klusjes gedaan moeten worden. Ik maak op dit lijstje ook een verschil tussen binnen en buitenspelen. Bij mijn dochter staat er bijvoorbeeld op: playmobiel, tekenen, verven, armbandjes maken, loomen en lezen. En voor buiten spelen staat er op: in de tuin spelen (duikelrek), stoepkrijten of skeeleren. Denk ook een aan leuke tijdschriften voor kinderen of een vakantieboek voor kinderen waar ze zelfstandig in kunnen lezen of werkjes mee kunnen maken. Zo’n lijstje werkt uiteindelijk goed. Mijn dochter vond het begin lastig om zelfstandig te spelen, maar uiteindelijk werkte zo’n lijstje wel goed!

Zelfspeeltijd inlassen

Als jouw kind het moeilijk vind zelfstandig te spelen, dan kun je zelfspeeltijd inlassen. Dit is een moment per dag dat een kind iets voor zichzelf moet gaan doen en jou als ouder even niet mag storen. Laat jouw kind dan kiezen wat hij of zij wil gaan doen (geen scherm). Afhankelijk van de leeftijd kun je de tijd uitbreiden. Begin bij een peuter desnoods met 10 minuten maar als het onderdeel wordt van de dagplanning kun je dit langzaam uitbreiden. Zelf heb ik dit vaak gedaan in de lockdowns dat we veel moesten thuiswerken. Je kan hier voor een planbord of dagplanner gebruiken om het duidelijker te maken voor een kind. Wat voor sommige kinderen ook heel goed werkt is sensorisch spelen. Name voor hooggevoelige of drukke kinderen kan dit kalmerend werken.

Regel speelafspraakjes

Wat bij mijn dochter heel goed werkt om zelfstandig te spelen is spelen met een vriendin. Dat is per kind anders, bij het ene kind heb je er juist meer werk mee en bij het andere kind gaat dit heel goed en kunnen kinderen zich samen heel goed vermaken. Bij mijn dochter werkt het altijd goed als ze met een vriendin speelt. Ook toen ze jonger was, bleek zit zo te zijn. Ik heb dus vaak ook voor haar speelafspraakjes geregeld. Meestal heb ik er dan weinig omkijken naar en spelen de meiden heel leuk zelf.

Geef je kind vrijheid om te spelen

Probeer je niet te veel met het spelen te bemoeien en laat jouw kind vooral zelf bepalen wat hij of zij wil doen. Natuurlijk houd ik het wel in de gaten maar ik probeer het vooral los te laten. Als jouw kind in de speelflow zit en dit gaat goed, laat jouw kind dan gewoon lekker spelen en je zult zien dat het dan steeds makkelijker gaat.

Laat broertjes en zusjes elkaar helpen

Mijn dochter is enigskind, dus bij ons werkt het niet zo. Maar ik zie wel bij gezinnen met kinderen van diverse leeftijden dat dit soms goed kan werken. Spreek af met jouw kinderen dat ze samen een activiteit doen en laat ze elkaar helpen. Ze mogen jou daarbij niet storen tenzij ze er onderling niet uitkomen. Oudere kinderen zullen dit leuk vinden want zo geef je hem of haar verantwoordelijkheid. En voor jou als moeder heb je dan even tijd voor andere dingen.

Activiteiten om zelfstandig te spelen

Vind je het lastig om nog activiteiten te verzinnen voor jouw kind om zelfstandig te spelen? Hierbij een lijstje met activiteiten die kinderen graag alleen doen. Afhankelijk van interesse en leeftijd kun je kiezen uit:

  • puzzelen of spelletjes spelen
  • knutselen (tekenen, verven, knippen, plakken)
  • bouwen (duplo, lego, hut bouwen)
  • buitenspelen (zandbak, trampoline, fietsen, skeeleren, voetballen)
  • Rollenspellen (barbies, poppen, verkleden, winkeltje)
  • Sieraden maken (kralen, loombandjes maken)

Kijk ook eens naar leuke knutselpakketten waar kinderen mee aan de slag kunnen gaan. Mijn dochter is dol op kleurboeken van Top Model. Ze kan zich hier goed mee zelf vermaken en vindt het leuk om zelf kleding te ontwerpen en in te kleuren. Ik neem deze boekjes ook vaak mee als we ergens op bezoek gaan en ze zichzelf even moet vermaken.

Kan jouw kind goed zelfstandig spelen? Zo ja, waarmee vermaakt jouw kind zich goed?

Foto van Pexels van Karolina Grabowska

Vond je dit een leuk en interessant artikel? Ik zou het dan leuk vinden als je mij ook volgt via facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.