Buitenspelen tips
Spelen

25 tips om buiten te spelen in de buurt of tuin

Het mooie weer breekt weer aan, dus dat betekent dat kinderen weer lekker veel buiten kunnen spelen in de buurt of tuin. De meeste kinderen houden van steppen, fietsen of skeeleren in de buurt. In deze blog heb ik vooral gekeken naar spellen die je met 2 of 3 kinderen kunt doen en zelfs activiteiten waarmee een kind alleen kan buitenspelen. Het lukt namelijk niet altijd om af te spreken met andere kinderen. Maar het is wel fijn om wat tips te hebben hoe kinderen zich zelf kunnen vermaken, zeker als je zelf ook aan het werk bent. Daarom deze blog met allerlei leuke dingen om buiten te doen!

Buitenspelen tips

Wat mij opvalt is dat er tegenwoordig er steeds vaker berichten in het nieuws verschijnen dat kinderen te weinig buitenspelen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 15 % van de kinderen zelfs helemaal niet meer buiten speelt. Dat is jammer want buitenspelen is goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Gelukkig heb ik een dochter die graag buiten speelt, maar ik moet er in deze tijd op letten dat ze niet te veel achter een scherm zit. Computergames en Netflix zijn toch erg verleidelijk. Daarom stimuleer ik Laura wel om iedere dag naar buiten te gaan. Gelukkig hebben wij een kindvriendelijke buurt waar kinderen lekker buiten kunnen spelen. Daarom heb ik een lijst gemaakt met allerlei tips om lekker buiten te spelen in de buurt of tuin.

Buitenspelen met een bal

Veel kinderen vind het heerlijk om lekker te voetballen. Maar als je geen veldje in de buurt hebt, de tuin niet groot genoeg is of op straat te weinig ruimte is, dan lukt dat niet altijd. Dit zijn balspelen die voor de deur of in de tuin kunt doen.

1. Lummelen

Dit is een makkelijk balspel dat je met 3 kinderen of meer kunt spelen. Een kind is de lummel en moet de bal afpakken. De andere kinderen gooien de bal over, terwijl de lummel de bal probeert te pakken. Voor jongere kinderen kun je ook de variant spelen dat de bal over de grond gerold mag worden, zo wordt het makkelijk om de bal af te pakken. Je kan ook nog de voetbalvariant spelen, waarbij de bal met de voet overgespeeld mag worden.

2. Stoepranden

Woon je in een wijk waar stoepranden zijn? Dan is dit een simpel en leuk spel om te doen met twee kinderen. Je verdient punten per keer als je de stoep aanraakt en als de bal terugrolt naar jouw helft. Het is handig als er een derde kind bij is dat de tijd bijhoudt en de punten telt. Wil je de exacte spelregels weten? Ik vond op Jantje Beton een hele goede uitleg met spelregels van stoepranden.

3. Vangspel catch

Dit vangspel is leuk om met twee kinderen te spelen of samen met je kind te doen. Dit kan makkelijk in de tuin, op straat of lekker meenemen op vakantie. Ben je met 3 kinderen dan kun je hier ook varianten op maken en combineren met het spel lummelen.

4. Voetbal met elastiek

Dit voetbalspel is ideaal voor een kind om alleen te spelen en daarnaast ook fijn als je weinig ruimte in de tuin hebt. Zo kunnen kinderen toch even hun energie kwijt. Gooi de bal en deze komt vanzelf terug. Leuk voor jongens en meiden die in de vakantie willen oefenen met voetbaltechniek.

5. Tennissen met elastiek

Er zijn diverse tennisspellen te koop waarbij je in je eentje kunt tennissen. Als je een tennisspel met elastiek koopt, kun je deze makkelijk in je tuin zetten. Jouw kind kan dan in zijn of haar eentje oefenen met tennissen, heel handig als er geen andere kinderen in de buurt zijn om mee te spelen.

Buitenspelen met water

Heb je tuin waar een zwembad in past, dan is dat natuurlijk ideaal met kinderen in de zomer. Zeker als je zelf niet op vakantie gaat, maar toch een lekker vakantie gevoel wil creëren in je eigen tuin, is een zwembad ideaal. Wij hebben dit jaar uiteindelijk ook een zwembad aangeschaft, ondanks dat onze tuin niet heel groot is, hebben we toch een zwembad van 3 bij 2 meter kunnen plaatsen. Onze dochter kan in het zwembad heel goed alleen buitenspelen met diverse speeltjes zoals haaitjes opduiken, handstanden in het water maken en zwemmen met een opblaasband of opblaaskrokodil. Let er wel op dat je altijd een pomp nodig hebt en het water regelmatig moet schoonmaken en testen om de de waterkwaliteit goed te houden. Heb je een kleine tuin of woon je op een appartement, dan zijn dit ook nog leuke tips om buiten te spelen met water.

6. Watertafel

Voor peuters en kleuters zijn watertafels ideaal. Heerlijk om met een watertafel buiten te spelen met warm weer en het geeft meteen een leuk zomers gevoel. Ideaal voor kleine tuintjes! Heb je geen watertafel, dan zijn bakken en emmers met water ook een leuk alternatief.

7. Waterballonnen

Waterballonnen zijn leuk om mee te spelen in de zomer. Een bikini of badpak aan een emmer met waterballonnen vullen en een watergevecht houden, overgooien met waterballonnen, voetbal met waterballonnen of de waterballonnen ophangen en lekker kapot slaan. Leuk en verfrissend bij warm weer. Het nadeel van waterballonnen vind ik wel dat er altijd veel plastic afval overblijft. Bij de Hema kun je nu dit milieuvriendelijke alternatieve splashspel kopen dat je vaak kunt gebruiken en waardoor er geen plastic afval over blijft. Voordeel is ook nog dat je niet steeds hoeft te helpen met de waterballonen dicht te knopen. Kunnen de kinderen lekker alleen buitenspelen.

8. Flesvoetbal

Dit is een spelletje dat prima met 2 kinderen gedaan kan worden, maar ook met meerdere kinderen. Als je met twee spelers bent ga je tegen over elkaar staan. Als je met meerdere spelers bent, ga je in een kring staan. Probeer met een bal de flessen om te gooien. Als de fles omvalt, moet diegene eerst de bal pakken voordat de fles rechtop gezet mag worden. Wie aan het einde van het spel het meeste water in zijn of haar fles heeft is de winnaar.

9. Sponstikkertje

Dit is een variant op gewoon tikkertje, maar dan met een spons. Vul een emmer water met een spons en geef de tikker een natte spons. Hij of zij moet de andere kinderen tikken met een spons. Leuk en makkelijk om even tussendoor te doen met warm weer.

Buitenspelen in de tuin

Als je een tuin hebt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om lekker buiten te spelen in de tuin. Met wat geluk kan je kind zich ook goed alleen vermaken met leuk buitenspeelgoed. Je kan natuurlijk kiezen voor een schommel of glijbaan, maar als je een kleine tuin hebt is dit niet altijd mogelijk. Dit is volgens mij het leukste buitenspeelgoed voor in de tuin, ook als je weinig ruimte hebt.

10. Rekstok

Een rekstok is echt leuk voor meiden vanaf een jaar of 6. Ze kunnen zich hier heel goed mee vermaken. Wij hebben ook een rekstok in de tuin en hebben gekozen voor een rekstok die heel lang meegaat, omdat ze in hoogte versteld kan worden. Heel handig! Het kost even wat tijd om de rekstok te plaatsen, omdat deze in beton geplaatst moet worden. Maar als die er eenmaal staat, heeft jouw kind er ook uren plezier van. Zoek van te voren even goed uit welke hoogte en maat past bij jouw kind.

11. Tipitent

Een tipitent is leuk voor in de tuin en neemt weinig ruimte in. In de zomer kun je deze in de tuin zetten en weer makkelijk opbergen. Let wel op de grote van de tent en de leeftijd van jouw kind, zodat de tent niet te klein uitvalt. Ik vind deze tipitent erg leuk voor peuters en kleuters. je kunt deze in verschillende kleuren en motieven bestellen, dus geschikt voor zowel jongens als meisjes.

12. Speelhuisje

Een speelhuisje is erg leuk voor peuters en kleuters en hoeft niet veel ruimte in te nemen. Wij hebben heel lang een speelhuisje in de tuin gehad. Deze stond in een hoek en nam daardoor weinig ruimte in beslag.

13. Zandbak

Een zandbak is leuk voor de kleintjes. Ik kan me herinneren dat Laura zich hier heel goed mee kon vermaken in onze tuin. Zorg er wel altijd voor dat je een zandbak koopt met een deksel, anders wordt het zand heel snel vies en dat is natuurlijk zonde.

14. Trampoline

Een trampoline is leuk voor alle leeftijden maar neemt wel wat ruimte in. Toch zijn er ook kleinere trampolines te krijgen die ook in een kleine tuin passen. Dit is buitenspeelgoed dat heel lang mee gaat en waar een kind het hele jaar plezier van heeft.

Lees ook mijn blog met de leukste educatieve spellen voor diverse leeftijden om binnen te spelen

Buitenspelen voor de deur of op straat

Is het niet warm genoeg om buiten te spelen met water? Dan zijn dit leuke tips om alleen buiten te doen of met zijn tweetjes.

15. Stoepkrijten

In de lockdown periode was het in eens super populair, tekeningen maken met stoepkrijt. Overal in de buurt zag ik de mooiste kindertekeningen op de stoep. Het is ook nog eens goedkoop, dus pak een doos met stoepkrijt, ga lekker buiten zitten met jouw kind en laat ze lekker stoepkrijten. Veel kinderen kunnen zich hier goed mee vermaken. Je kan een parcours uitzetten voor speelgoedauto’s of andere voertuigen, zoals stepjes of loopfietsen. Ook leuk om een speurtocht door de buurt uit te zetten met stoepkrijt.

16. Badmintonnen

Voor oudere kinderen is dit leuk om te doen. Zelf doe ik graag badminton met mijn dochter. Het kost wat oefening, maar als jouw kind het onder de knie heeft, is het een leuke en sportieve activiteit om te doen.

17. Touwtje springen

Ideaal om even de energie er uit te springen en leuk om te doen met kinderen uit de buurt. Als je met meerdere kinderen gaat springtouwen heb je een springtouw van ongeveer 5 meter nodig. Kijk eens voor inspiratie naar deze ouderwetse springtouw liedjes.

18. Bellenblazen

Bellenblazen is echt iets dat jouw kind even tussendoor kan doen. Even op straat of in de tuin met bellen spelen is leuk en kunnen ze ook makkelijk alleen doen. Je hebt ze in allerlei varianten zoals een bellenblaaszwaard of een bellenblaaspistool.

Ouderwetse buitenspelletjes

Doe jij wel eens ouderwetse buitenspelletjes met jouw kind? Mijn dochter is er dol op om dit te doen, vooral met oma. Even samen jeugdherinneringen ophalen en deze nostalgische spelletjes doen.

19. Knikkeren

Ook zo’n spel dat tijdens de lockdown erg populair is geworden bij kinderen. Er zijn vele varianten op het spel, zoals knikkeren met een knikkerpot, maar ook het knikkerspel met poortjes van klein naar groot.

20. Croquet

Dit croquetspel kreeg mijn dochter tijdens de feestdagen cadeau van haar opa en oma. Het is echt zo’n ouderwets spel dat ik vroeger ook in de tuin speelde met vriendinnen. Wel is het zo dat je een flink stuk gras nodig hebt in de tuin of buurt, zodat er voldoende afstand gehouden kan worden tussen de poortjes, anders is het wel erg makkelijk om de bal in het volgende poortje te krijgen.

21. Annemaria koekoek

Dit is zo’n simpel spel waar je niets voor nodig hebt. Ik speelde het vroeger ook maar was het al weer vergeten totdat we een oppas kregen die dit spel wel eens met Laura speelde. Het bleek een groot succes en sindsdien speelt ze het weer vaker. Je kan het met twee kinderen doen maar het is natuurlijk leuker om het met een groepje te doen.

22. Blik gooien

Laatst viel me op dat er bij Hema ook weer allerlei leuke ouderwetse spelletjes te koop zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit blik gooien spel. Natuurlijk kun je het spel ook zelf maken van lege blikjes en een bal.

23. Verstoppertje

Dit is een spel dat altijd leuk is om te doen, of het nu in huis, buiten of in de buurt is, het blijft leuk voor bijna alle leeftijden. Mijn ervaring is dat verstoppertje iets is waar kinderen lekker lang door kunnen buitenspelen.

24. Hinkelen

Je hebt niet veel nodig alleen stoepkrijt en een paar stenen en je kunt aan de slag. Teken een hinkelpad en ga aan de slag. Klik hier om de juiste spelregels te weten.

25. Elastieken

Een spel dat mijn dochter eigenlijk nooit speelt, maar ik kan me herinneren dat ik het zelf heel veel gedaan heb met meiden uit mijn klas vroeger. Het is ook heel simpel. Je kan het spelen met drie kinderen. Heb je inspiratie nodig voor liedjes of spelletjes, kijk dan eens naar dit elastiekspel met kaarten en voorbeelden.

Houd jouw kind van buitenspelen? En waar kan hij of zij zich goed mee vermaken buiten? Laat het me weten door een reacties hier onder achter te laten, dan hebben andere ouders er ook nog iets aan. Veel buitenspeel plezier!

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.