Duurzame schoenen
Duurzaam leven

5 tips bij het kopen van duurzame schoenen

De laatste jaren ben ik meer bezig met het kopen van duurzame schoenen en kleding. Ik geef liever geld uit aan kleding en schoenen die langer mee gaan. Kwaliteit gaat bij mijn dus boven kwantiteit. Goede schoenen waar je lang mee kunt doen, zijn uiteindelijk het meest duurzaam. Als je toch een keer nieuwe schoenen nodig hebt, is het handig om uit te zoeken welke schoenen duurzaam zijn. Daarom heb ik in deze blog een aantal tips.

Waar let je op bij het kopen van duurzame schoenen?

Als je op zoek gaat naar duurzame schoenen, dan is het handig om op een aantal dingen te letten:

1. Hoe lang gaan schoenen mee?

Als je schoenen koopt, let dan altijd goed op hoe lang ze mee gaan. Zijn de schoenen stevig gemaakt en kun je er lang mee doen? Schoenen die snel kapot gaan, zijn natuurlijk niet duurzaam. Koop je schoenen bij een schoenenzaak, bijvoorbeeld bij Van Keeken schoenen Bodegraven, in plaats van een grote webshop. Bij een schoenenzaak kun je makkelijk terecht met vragen en krijg je persoonlijk advies.

2. Waar komen de schoenen vandaan?

Het is handig om na te gaan waar de schoenen vandaan komen. Koop je schoenen die gemaakt zijn in Azië, dan is dit natuurlijk een stuk minder duurzaam dan schoenen die uit Nederland of in Europa komen. Het merendeel van de schoenen komt echter nog steeds uit Azië. Denk alleen al aan de afstand die de schoenen moeten afleggen voordat de deze in Nederland in de winkel liggen. Er zijn diverse goede schoenmerken te krijgen die volledig of gedeeltelijk in Nederland worden gemaakt. Durea is bijvoorbeeld een merk dat vrijwel alles in Nederland produceert, alleen sommige materialen van buiten af haalt.

Tip: Lees ook mijn blog over Teva sandalen: fijn voor moeder en kind

3. Onder welke omstandigheden worden de schoenen geproduceerd?

Naast duurzaamheid vind ik het belangrijk dat schoenen uit fabrieken komen waar goede arbeidsomstandigheden zijn. Helaas is het nog steeds zo dat veel schoenen uit fabrieken komen waarbij arbeiders in slechte omstandigheden moeten werken. Denk bijvoorbeeld om slechte hygiëne, lange werkdagen maken en heel weinig loon ontvangen. Als je schoenen koopt is het dus goed om te checken op de website waar de schoenen vandaan komen en of het merk iets doet aan goede arbeidsomstandigheden voor arbeiders.

4. Welke materialen worden gebruikt?

Kijk van te voren op de website van het merk schoenen welke materialen gebruikt worden. Dit is heel wisselend. Schoenmerken die duurzaam willen produceren zullen hier eerlijk over communiceren.

5. Kan een schoenmaker de schoenen maken?

Check altijd als een van je schoenen kapot is, of de schoenmaker ze kan repareren. Een schoen door een schoenmaker laten repareren, is natuurlijk veel duurzamer dan nieuwe schoenen kopen. Het vervangen van bijvoorbeeld hakken en zolen is een klusje dat snel gedaan is en waardoor je nog langer van je schoenen kan genieten. Het is gewoon zonde en niet duurzaam om schoenen weg te gooien als een schoenmaker de schoen nog makkelijk kan maken.

Let jij er op of jouw nieuwe schoenen duurzaam zijn? Zo ja, heb je een favoriet merk dat je graag draagt? Laat het mij weten door een reactie achter te laten.

Dit artikel is in samenwerking opgesteld.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.