Kinderdijk bezoeken molens
Er op uit

Kinderdijk bezoeken, fietsen en varen tussen de molens

Enkele weken geleden, op mijn verjaardag, wilde ik graag een bijzonder uitje maken met mijn gezin. We besloten om Kinderdijk te bezoeken. Dit super populaire en toeristische dorpje hadden wij nog nooit bezocht en het leek mij leuk om een keer een echt toeristisch uitstapje te maken. Ik legde uit aan Laura waar we naar toe gingen en we reden op een prachtig mooie dag richting Kinderdijk om een dagje toerist in eigen land te zijn. We gingen fietsen en prachtige rondvaart maken langs de molens.

Kinderdijk bezoeken

Waarom kwam ik op het idee om Kinderdijk te bezoeken? Enige tijd geleden keken mijn man en ik naar een documentaire over Nederland. In deze documentaire werd op mooie wijze het verhaal van Kinderdijk vertelt. Dat inspireerde me om dit bijzondere stukje Nederland eens te bezoeken, want ik was er nog nooit geweest. De molens van Kinderdijk zijn gebouwd om het water uit de moerassige grond weg te pompen. Zo kon er toch gewerkt worden op de vruchtbare grond. Omdat het water zo sterk was, zijn er in totaal 20 molens bij elkaar gebouwd. In Kinderdijk kun je in deze tijd nog 19 van de molens bekijken. Twee van de 19 molens kun je bezoeken en je kunt zelf rond kijken in deze molens.

Wat kun je nog meer doen in Kinderdijk?

Het is op een mooie dag heerlijk om te wandelen en fietsen tussen de molens in Kinderdijk. Bij aankomst kun je een stukje wandelen naar het Wisboomgemaal. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van Kinderdijk en de werking van de molens. Laura vond het stukje geschiedenis minder interessant, maar ze vond de poldertafel waar je zelf kunt ervaren hoe het is om molenaar te zijn geweldig. Op deze poldertafel kun je zelf de molens bedienen en moet je zorgen dat de grond droog blijft. Een leuke ervaring om mee te maken.

Film over Kinderdijk

Daarna zijn we doorgelopen naar het gebouw waar de film over Kinderdijk wordt gedraaid. Deze film wordt gedraaid in het hulpgemaal De Fabriek. Ik dacht dat Laura dit niet interessant zou vinden, maar door de bijzondere manier van filmen, werd ze toch geboeid door dit verhaal. Iedere keer legt een ander persoon uit hoe Kinderdijk is ontstaan en wat dat voor deze persoon heeft betekent. Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal van Kinderdijk. Zo hoor je verhalen van onder andere een molenaar en een onderzoeker.

Tip: Lees ook mijn blog over hoe je wandelen met kinderen leuk maakt

Een rondvaart langs de molens

Je kan Kinderdijk verder bekijken door te wandelen of fietsen. Maar wij kozen er voor om een rondvaart te maken. Je kan kiezen voor twee opties: of je kiest voor één lange rondvaart of voor een rondvaart met twee tussenstops bij de molens die je kunt bezoeken. Wij kozen voor het laatste. Je vaart steeds met een rondvaartboot tussen het prachtige polder landschap en ziet zo de molens van dichtbij. Hierdoor krijg je het gevoel even een tijdje terug in de tijd te gaan. Per tussenstop heb je steeds een half uur de tijd om de molens te bezoeken. Op de boot kun je zowel binnen als buiten zitten, dus ook met regen kun je een boottocht maken.

De molens bezoeken

Het bezoeken van de twee molens was voor Laura toch wel het leukste van de dag. De eerste is museummolen Nederwaard. Deze molen is gebouwd in 1738, maar is nog in zo’n goede staat dat je er als bezoeker rond mag lopen. Toen we deze molen bezochten, waaide het best hard. Daardoor hoorde we het geluid van een draaiende molen terwijl we in de molen rondliepen, een bijzondere ervaring. Als je in deze molen rondloopt, lijkt het net of je even helemaal terug in de tijd gaat. Je ziet waar het molenaarsgezin woonde. De meubels, de inrichting, de foto’s en schilderijtjes zijn helemaal uit die tijd, waardoor het echt een sfeer van vroeger uitstraalt. Het meest bijzondere vond Laura de bedstee, waar ze zelfs even in ging liggen om uit te proberen hoe kinderen vroeger sliepen in een molen. De tweede molen, museum Blokweer kun je ook van binnen bezoeken. Deze molen is kleiner, maar is zeker ook de moeite waard. Buiten loop je over een erf met geiten en konijntjes, net zoals gezinnen vroeger ook hadden.

Kinderdijk bezoeken met kinderen

Voordat we vertrokken vroeg ik me af of het iets voor Laura zou zijn om Kinderdijk te bezoeken. Achteraf kan ik wel zeggen dat het een leuk en bijzonder uitstapje was. Laura vond de film interessant, ze vond het bijzonder om de molens te bezichtigingen en ook de rondvaart vond ze leuk. Wij zelf hebben ook enorm genoten van dit prachtige stukje Nederland. Zeker de rondvaart is echt een aanrader. Daarnaast vond ze het heerlijk dat ze op een huurfiets zelf kon fietsen, dus dat is ook zeker een aanrader om te doen met kinderen.

Tips bij het bezoeken van Kinderdijk

Als je naar Kinderdijk gaat is het handig om hier rekening mee te houden:

  • Koop van te voren online tickets. Hierdoor hoef je niet in de rij te gaan staan en kun je gewoon doorlopen naar de boottocht en molens. Het ticket geeft toegang tot de boottocht en de molens. Je kan ook gratis Kinderdijk bezoeken, maar dan kun je geen gebruik maken van de boottocht en de molens niet bezoeken.
  • In Kinderdijk zelf kun je bijna niet parkeren. Wij parkeerden daarom onze auto op de parkeerplaats in Albasserdam. Dit kost € 7,50 per auto maar dat is inclusief het huren van fietsen in Kinderdijk of vervoer met de shuttlebus. Wij kozen voor het huren van fietsen en dat was heerlijk. De fietstocht van de parkeerplaats is ook nog eens mooi langs het water. Er zijn fietsen te huur met kinderzitjes, maar kinderfietsen zijn er niet. Kinderfietsen kun je wel bij een verhuurbedrijf in Kinderdijk huren.
  • Vanuit Rotterdam kun je ook met de waterbus naar Kinderdijk. Ook een aanrader!
  • Als je met kinderen naar Kinderdijk gaat, is het handig wat eten en drinken mee te nemen. Er is een café waar je iets lekkers, een ijsje, een broodje, koffie en thee kunt krijgen. Maar zelf iets mee nemen is wel handig als je er een dagje op uit gaat met kinderen.
  • Een dagje Kinderdijk vind ik niet zo geschikt voor jonge kinderen. Er is overal water, dus je moet steeds oppassen dat ze niet in het water vallen en daarnaast is het nog lastig voor jonge kinderen om zich in te leven hoe het vroeger was. De beste leeftijd om naar Kinderdijk te gaan is vanaf ongeveer 5 jaar oud.

Ben jij wel eens in Kinderdijk geweest?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.