Vakantie met 1 kind
Vakantie

Vakantietips voor gezinnen met 1 kind

Veel ouders met 1 kind vragen zich af hoe ze het leuk en gezellig houden op vakantie. Enig kinderen hebben immers niet altijd speelkameraadjes om zich heen. Je leest veel over allerlei soorten vakanties voor diverse doelgroepen. Maar over vakanties voor gezinnen met kinderen die enig kind zijn, lees je niet veel. Met 1 kind op vakantie gaan, is toch echt anders dan met een gezin met meerdere kinderen. Het heeft voordelen en nadelen. Toch hoor je vaak dat het voor kinderen die enig kind zijn minder leuk is om op vakantie te gaan, dan voor kinderen met broertjes of zusjes.

Vakantie met 1 kind

Onze ervaring is dat Laura het altijd leuk vindt om op vakantie te gaan met ons, ook al is ze enig kind. Daarom wil ik in deze blog wat vakantietips geven, specifiek voor gezinnen met 1 kind. Want ondanks dat jouw kind enig kind is, hoeft het niet te betekenen dat op vakantie gaan minder leuk is. Het is daarbij wel handig om bij het boeken van een vakantie rekening te houden met een aantal dingen. Is jouw kind enig kind en ben je op zoek naar een leuke vakantie? Dan is deze blog de moeite waard om te lezen.

Waar let je op?

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij een het boeken van een vakantie. Hierbij geef ik wat tips waar wij altijd rekening mee houden:

Voldoende activiteiten

Het is altijd belangrijk om te kijken of er voldoende activiteiten te doen zijn op de vakantieplek. Als een kind lekker kan spelen en zich goed amuseert, kom je zelf ook tot rust. Denk er dus aan wat jouw kind graag doet en zoek dit ook op jouw vakantieplek. Is er een leuke speeltuin? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde sportactiviteiten die jouw kind graag doet? Allemaal dingen om bij stil te staan. Onze dochter vindt het altijd super leuk om te zwemmen. Ze heeft ook haar zwemdiploma c en kan dus lekker haar gang gaan in het zwembad. Wij zorgen er dus altijd voor dat er een zwembad is op de camping of het vakantiepark. Dat maakt de vakantie voor haar al geslaagd. Daarnaast houdt ze van actieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld snorkelen, kanoën, klimmen en paardrijden. We bekijken dus ook altijd of we dit soort activiteiten kunnen doen op vakantie.

Voldoende leeftijdsgenootjes

Voor gezinnen met 1 kind, is het extra belangrijk dat er op vakantie voldoende leeftijdsgenootjes zijn. Wij houden van kleinschalige campings die op gezinnen gericht zijn. Een camping heeft onze voorkeur, omdat de meeste bezoekers wel open staan om contact te leggen met andere campinggasten. Juist dan is het voor kinderen ook makkelijker om contact met elkaar te leggen. Op grootschalige campings lopen kinderen vaak door de drukte verloren. Doordat wij hiervoor kiezen lukt het onze dochter bijna altijd om een vakantievriendin te vinden.

Les deze blog over onze ervaring met camping Gulperberg in Zuid Limburg

Voldoende Nederlandse gezinnen

Ik let er bij het boeken wel op, dat er voldoende Nederlandse gezinnen zijn. Natuurlijk kan het leuk zijn om ook met kinderen uit andere landen contact te leggen, maar het gaat nu eenmaal makkelijker om contact te leggen als er geen taalbarrière is. Het hoeft echt geen camping te zijn met allemaal maar Nederlandse gezinnen. Maar het heeft zeker voor gezinnen met 1 kind op vakantie echt voordelen als je makkelijk in jouw eigen taal kunt communiceren. Onze dochter vindt het soms spannend om een ander kind aan te spreken. Om haar te helpen leg ik soms als moeder het eerste contact. Ik maak dan een praatje met een andere Nederlandse ouder en vraag bijvoorbeeld of de kinderen samen willen spelen. Of ik ga een potje badmintonnen of tafeltennissen met Laura en vraag een ander kind of hij of zij mee wil doen. Zo ontstaan vaak hele leuke vakantievriendschappen.

Wifi op de vakantieplek

Dit is zeker voor oudere kinderen belangrijk. Als kinderen alleen zijn op vakantie, dan vinden ze het fijn om contact te houden met vriendinnen of vrienden thuis. Een vakantiehuisje op een prachtige plek in de natuur is geweldig, maar een kind alleen zal zich hier snel vervelen. Zeker als er geen wifi is zal een kind snel gaan klagen. Ook voor jou als ouder is het dan minder leuk, want jouw kind zal constant jouw aandacht vragen. Ook is het voor jongere kinderen fijn als ze even zelf een spelletje kunnen doen op hun telefoon of ipad of een filmpje kunnen kijken. Dit is dus echt belangrijk om rekening mee te houden.

Tips voor een vakantie met 1 kind

Als je het nog leuker wilt maken voor jouw kind, dan zijn er nog een aantal vakantietips die ik kan geven om het voor jouw kind een top vakantie te maken:

  • Spreek met vrienden af: Het kan heel gezellig zijn voor jouw kind om af te spreken met vrienden met kinderen van dezelfde leeftijd om samen op te trekken. Dit hebben wij diverse keren gedaan en dat beviel heel goed. Het fijne is dat jouw kind meteen aansluiting heeft, andere kinderen al kent en het geen belemmering is om op onbekende kinderen af te stappen. Wij proberen wel altijd van te voren goed te plannen hoe we dit doen, omdat wij het juist ook in de zomervakantie fijn vinden om echt tijd met ons gezin te besteden. Verwachtingen naar elkaar uitspreken is dan wel belangrijk.
  • Probeer een groepsreis voor gezinnen: Wij hebben nog nooit een groepsreis geboekt. Maar ik kan me voorstellen dat het voor gezinnen met 1 kind die op vakantie willen gaan, grote voordelen heeft. Ondanks dat wij zelf niet houden van groepsreizen, denk ik dat we dit in de toekomst wel een keer gaan uitproberen. Ik heb er goede verhalen over gelezen. Zeker voor oudere kinderen en pubers is zo’n groepsreis leuk omdat ze automatisch in een groep met leeftijdsgenoten terecht komen. Contact leggen met anderen gaat makkelijker als je samen activiteiten gaat ondernemen.
  • Neem een vriend of vriendin mee van jouw kind: Mocht jouw kind het echt moeilijk vinden om contact te leggen met anderen, dan zou je er altijd nog voor kunnen kiezen om een vriend of vriendin mee te nemen. Dit hebben wij nog nooit gedaan, maar toch hoor ik het wel vaker. Wij vinden het best een grote verantwoordelijkheid om een kind van een ander mee te nemen op vakantie. Maar als de contacten goed zijn en je maakt goede afspraken van te voren kan het heel leuk zijn voor jouw zoon of dochter.
  • Voor enig kinderen kan het extra fijn zijn om tijdens de vakantie de dag samen goed af te sluiten. Neem als ouder even voor het slapen gaan een moment om de dag samen door te spreken. Je kan hiervoor het boekje Vakantieklets gebruiken. Jouw kind kan zo de vakantieherinneringen vast leggen zo heeft jouw kind ook een mooi boekje om eens in terug te bladeren na de vakantie.

Fijne vakantie!

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om samen met jouw gezin een fijne en leuke vakantie te beleven. Ben jij ook moeder van 1 kind en heb je nog tips voor een fijne vakantie samen met jouw gezin? Laat het mij weten door te reageren onder dit bericht. Dan hebben andere ouders er ook iets aan. Ik wens jou in ieder geval al vast een hele fijne vakantie toe!

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens onze vakantie in Frankrijk in 2021.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.