Speelgoed doneren
Duurzaam leven

Waar kun je speelgoed doneren voor een goed doel?

Meestal ruimen wij thuis ongeveer één keer per jaar speelgoed op. We kijken dan wat er allemaal in de kasten ligt en of er al speelgoed weg kan. Ik merk dat nu veel ouders thuis zitten het speelgoed eens extra opgeruimd wordt. Je kan uiteraard proberen het te verkopen op Marktplaats, maar vaak levert dat weinig op. Redenen om eens te kijken aan welke goede doelen je tweedehands speelgoed kunt doneren. Gooi het speelgoed dat je niet meer gebruikt in ieder geval nooit weg, want er is altijd wel een ander kind dat blij is met jouw tweedehands speelgoed. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam om speelgoed een tweede leven te geven.

Speelgoed en knuffels doneren

Wij geven regelmatig iets weg aan vrienden met jongere kinderen. Zo gaven we het zoontje van een vriendin op zijn eerste verjaardag Laura’s loopwagen die er nog heel mooi uit zag. Heel leuk om zo het speelgoed een tweede leven te geven. Maar wist je dat je speelgoed en knuffels ook kunt doneren aan een goed doel? Er zijn namelijk veel goede doelen die er blij mee zijn! Hierbij een overzicht van 10 goede doelen waar je speelgoed en knuffels kunt doneren:

1. Stichting babyspullen

Voor ouders die in armoede leven zorgt stichting babyspullen er voor dat ouders een startpakket krijgen met babyspullen. Veel ouders weten wel dat je babykleding kunt doneren voor dit goede doel. Maar wist je dat Stichting baby spullen ook blij is met tweedehands babyspeelgoed? In ieder startpakket wordt namelijk ook een knuffel of stuk speelgoed toegevoegd. Denk aan baby boekjes, blokken of zachte knuffels. Een mooi goed doel om speelgoed en knuffels aan te doneren! Lees wel even goed de richtlijnen op de website van Stichting babyspullen waar het speelgoed en knuffels aan moeten voldoen.

2. Speelgoedbank

In veel plaatsen in Nederland kun je speelgoed dat nog goed is, doneren aan een speelgoedbank. Kijk eens of er ergens in jouw regio een speelgoedbank is. Hier verzamelen vrijwilligers speelgoed voor gezinnen die krap bij kas zitten. Kinderen van ouders die geen geld hebben voor nieuw speelgoed mogen dan speelgoed, knuffels en boeken komen uitzoeken. Het is per regio afhankelijk hoe vaak kinderen langs mogen komen om iets uit te zoeken.

3. Leger des Heils

Mocht er in jouw regio geen inleverpunt zijn waar je oude knuffels kunt doneren? Denk dan eens aan de textielbakken van het Leger des Heils. Hier mag je altijd oude knuffels inleveren en deze hoeven niet mooi of bruikbaar te zijn, wat bij veel goede doelen wel het geval is. Alles wordt door het Leger des Heils gerecycled. Kijk hier voor meer informatie.

Tip: Lees ook mijn blog over kleding inleveren voor een goed doel

4. Pleegzorgorganisaties

Pleegzorgorganisaties zijn vaak blij met goede tweedehands kinderkleding, babyspullen en speelgoed. In onze regio heeft de pleegzorgorganisatie Sterk Huis een winkeltje waar je tweedehands speelgoed en knuffels aan kunt doneren. Zij verkopen dit speelgoed dat voor een heel laag bedrag of geven het gratis weg aan gezinnen die geen nieuw speelgoed kunnen veroorloven. Informeer eens bij de lokale pleegzorgorganisatie.

5. Azielzoekerscentrum (AZC)

Veel gezinnen die in een AZC terecht komen hebben bijna geen spullen. Wat ze hebben zijn vooral wat kleding en persoonlijke spullen. De AZC’ s zijn dus vaak erg blij met ouders die tweedehands speelgoed willen doneren aan gezinnen. Recent zag ik nog een nieuwsbericht dat het AZC bij ons in de buurt (Gilze) een speelgoedinzamelingsactie houdt voor kinderen. Ze zijn vooral op zoek naar spelletjes, puzzels en knutselspullen waar kinderen zich zelf mee kunnen vermaken of samen mee kunnen spelen. Informeer eens bij het AZC bij jouw in de buurt.

Tip: Lees ook deze blog met tips over minimaliseren met kinderen

6. Speelgoedactie Albert Heijn

Misschien ken je ze wel van de Albert Heijn: de goede doelen bakken waar je ieder jaar in de periode voor Sinterklaas speelgoed kan doneren. Afgelopen jaar was de vijfde keer dat Albert Heijn deze actie organiseerde. Grote kans dat er dit jaar ook weer in speelgoed inzamelingsactie is. Bewaar je speelgoed dus even voor de periode vóór sinterklaas en lever de zak met speelgoed dan in bij Albert Heijn voor een ander kind dat er blij mee is.

7. Sinterklaasactie in wijkcentra in de buurt

In de periode voor Sinterklaas zijn er altijd diverse goede doelen die blij zijn met tweedehands speelgoed dat nog mooi is en goed bruikbaar. Vaak worden er inzamelingsacties gehouden in wijkcentra en buurtcentra. Heb je speelgoed dat nog goed bruikbaar is voor Sinterklaas, bewaar het dan voor een Sinterklaas actie. Zo bestaat er in Tilburg de actie Pakje voor de Sint.

8. Kringloopwinkel

Mocht geen van deze goede doelen bij jou in de buurt zitten, dan kun je je tweedehands speelgoed altijd nog doneren aan de lokale kringloopwinkel. Bijna al het speelgoed en knuffels die nog bruikbaar zijn worden verkocht of gerecycled.

9. Terre de Hommes

Terre des Hommes zit zich in voor kinderen die worden uitgebuit in Azie, Afrika en Europa. Deze organisatie runt veel tweedehands winkels in Nederland waar je speelgoed kunt doneren. De opbrengst gaat naar de projecten om kinderen te helpen. Kijk eens hier waar de tweedehands winkels van Terre des Hommes zitten.

10. Scholen, peuterspeelzaal of kinderopvang

Vaak zijn, scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang locaties ook blij met tweedehands bruikbaar speelgoed. Recent kregen we nog een bericht van onze BSO dat ze op zoek waren naar tweedehands verkleedkleding voor een op nieuw in te richten verkleedhoek. Veel scholen organiseren één keer per jaar een boekenmarkt waar je tweedehands kinderboeken kunt inleveren en kopen. Informeer dus eens bij de school, kinderopvang of peuterspeelzaal of ze blij zijn als je tweedehands speelgoed doneert.

Wat doe jij met jouw tweedehands speelgoed? Weggeven of doneren aan een goed doel?

Vond je dit een leuk en interessant artikel? Ik zou het dan leuk vinden als je mij ook volgt via facebook of instagram of pinterest.

Foto van Pixabay

10 Comments

  • rosaschrijft

   Beste Annie,
   Fijn dat je speelgoed wil doneren voor kinderen waarvan de ouders weinig geld hebben. Je kan het beste contact opnemen met een van de bovenstaande organisaties. Daarnaast weet ik dat lokale welzijnsorganisaties en het maatschappelijk werk in diverse woonplaatsen ook altijd blij is met nieuw speelgoed, dus wellicht goed om daar ook eens te informeren. Zij hebben vaak contact met gezinnen die weinig geld geld hebben en daar is nieuw speelgoed natuurlijk altijd welkom!

 • Eks

  Ik heb een heleboel ongesorteerde, oude (1990) lego, ridderlego; technischlego, elektrische trein lego ( niet compleet) over waar kan ik dat doneren?

  • rosaschrijft

   Als de lego nog goed is, kan dit gedoneerd worden aan een kringloopwinkel of speelgoedbank. Informeer eens in de regio of er een kringloopwinkel of speelgoedbank die het kan gebruiken. Succes!

  • rosaschrijft

   Beste Anita,
   Fijn dat je goede spullen en speelgoed wilt doneren! Je kan het beste contact opnemen met een van de bovenstaande organisaties in de buurt. Ook zie ik dat er in Den Bosch een kleding- en speelgoedbank is waar je speelgoed kunt doneren aan de Kooikersweg 55. Het is wel handig om van te voren even te bellen wanneer ze open zijn. Ook is er een kringloopwinkel in Den Bosch.
   Succes!

 • saskia bremmer

  Hoi,

  Ik heb heel knuffels (gebruikt en ongebruikt) welke ik heel graag zou willen doneren. Waar zou ik deze kunnen brengen?

  Groeten Saskia

  • rosaschrijft

   Hoi Saskia,
   Wat fijn dat je nieuwe en gebruikte knuffels wilt doneren. Ik zou in dit geval als eerste contact opnemen met Stichting babyspullen bij jou in de buurt. In ieder pakket doen zij namelijk een knuffel. Hier zitten wel richtlijnen aan zoals niet te groot en goed schoon. Daarnaast zou ik zeker ook denken aan een Azielzoekerscentrum bij jouw in de buurt. Daar zitten heel veel kinderen die weinig tot geen speelgoed hebben. Ik denk dat ze daar erg blij zijn met nieuwe en gebruikte knuffels. Mocht dit geen optie zijn dan kun je de knuffels ook doneren aan het leger des Heils. Zij kunnen knuffels ook gebruiken. Succes!
   Groetjes van Rosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.