aandacht verbeteren
School

Chillen met kunst: de aandacht van een kind verbeteren

Veel leerkrachten en ouders worstelen met de vraag hoe ze de aandacht van een kind kunnen verbeteren. Kinderen hebben tegenwoordig drukke levens en dat zorgt voor veel prikkels in het dagelijks leven. Ze hebben daardoor weinig aandacht voor hun eigen gevoel en gedachten. Daarom heeft Kopa kunsteducatie in samenwerking met DichtbijKunst de toolbox Chillen met kunst bedacht. Lees deze blog en doe mee aan de winactie! Ook vind je in dit artikel een kortingscode om de toolbox met korting te bestellen.

Aandacht kind verbeteren

Chillen met kunst is een toolbox met kaarten die je kan inzetten om er voor te zorgen dat de aandacht van kinderen wordt verbeterd en dat hun creativiteit wordt gestimuleerd. Het is een box met kaarten en audiofragmenten met allerlei creatieve oefeningen die met kunst te maken hebben. Diverse leerkrachten in het basisonderwijs gebruiken de toolbox, maar ook ouders, begeleiders of docenten op andere plekken die werken met groepjes kinderen kunnen de toolbox gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een begeleider bij een BSO of gastouder die wil beginnen met een rustige, fijne, mindfulness oefening en kinderen wil aanzetten tot creativiteit.

Meer aandacht en rust

De toolbox Chillen met Kunst is gemaakt door de stichting Kopa en DichtbijKunst. Linda Eversteijn van DichtbijKunst vertelt waarom ze deze toolbox gemaakt hebben: “Vanuit het basisonderwijs kregen wij signalen dat leerkrachten op zoek waren naar creatieve manieren om de aandacht van kinderen te verbeteren in de klas. Ook was de wens om meer rust in de klas te creëren. Wij zijn daarmee aan de slag gegaan en hebben toen de toolbox Chillen met kunst ontwikkeld.” Het zijn uiteindelijk kaarten en audiofragmenten geworden die een mix zijn van kijken naar kunst en mindfulness.

Creativiteit stimuleren

Naast het verbeteren van de aandacht bij een kind en rust creëren, heeft Chillen met kunst ook als doel de creativiteit te stimuleren. Linda: “In de praktijk blijken deze doelen heel mooi op elkaar aan te sluiten. Kunst kan je heel goed inzetten om aandacht en rust te creëren bij kinderen. Door naar kunst te kijken merk je dat kinderen terug gaan naar hun eigen gevoel en een stukje fantasie beleven. Dat is erg mooi om te zien. Zeker in een samenleving waarin van alles wordt verwacht van kinderen en waarin zij constant prikkels van buiten af krijgen. Kinderen zijn daardoor snel gevoelig voor overprikkeling. Deze toolbox geeft handvatten om een kind te helpen terug te gaan naar zijn of haar eigen gevoel en gedachten.”

Tip: Lees ook mijn blog over ouderbetrokkenheid in het onderwijs.

Hoe werkt Chillen met kunst?

De kaarten zijn ingedeeld op leeftijdsniveau van de kinderen. Daarnaast krijg je als begeleider toegang tot een website met alle luisteroefeningen en afbeeldingen en filmpjes die bij de oefeningen horen. Linda: “Je begint altijd eerst met de groep met kinderen met een aandachtsoefening via audio. Dit heeft als doel om even tot rust te komen en naar jezelf te keren. In de tweede stap ga je samen met de kinderen de oefening doen, dat kan zijn een kunstwerk bekijken, een tekening maken of een activiteit doen. Zo zitten er bijvoorbeeld oefeningen bij waarbij kinderen hun eigen fantasiedieren mogen gaan tekenen, een oefening waarbij ze hun eigen geluiden mogen verzinnen of hun eigen lichaamsbewegingen mogen verzinnen. De derde stap is om de oefeningen samen met de groep te reflecteren door middel van vragen te stellen. Wat heb je gezien? Wat voelde je? Welke verschillen zijn er onderling in de groep? Alles is er op gericht om kinderen te leren niet te oordelen, maar vooral te ervaren en voelen. Op iedere kaart staan tips hoe je de oefening kunt begeleiden.”

Voor welke leeftijd is de toolbox geschikt?

De kaarten zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar tot 12 jaar oud. Linda: “Als je de oefeningen voor het eerst gaat doen met de groep kinderen is het even wennen. Wij adviseren altijd om de oefeningen goed voor te bereiden. Ik heb zelf in diverse klassen de oefeningen met kinderen gedaan en ik merkte dat ze het heel fijn en prettig vonden. Ze deden heel goed mee. Als je het vaker gaat doen, zul je zien dat kinderen steeds beter hun aandacht erbij kunnen houden. Tip is wel aan de leerkracht of begeleider om zelf ook mee te doen met de groep. Ondanks dat het even wennen is voor de kinderen gaan ze vanzelf meedoen als ze zien dat andere kinderen ook meedoen en dat geeft ook een fijne ervaring in de klas of groep.”

Winactie Chillen met kunst

Ben jij leerkracht in het basisonderwijs, werkzaam in bij een BSO of werk je op een andere manier met groepen kinderen en wil je Chillen met kunst graag in praktijk brengen? Laat dan een reactie achter onder deze blog en vertel mij waarom jij Chillen met kunst graag in praktijk wil brengen. Ik mag namelijk een mooie toolbox weggeven! Onder de reacties zal ik de een toolbox verloten. Deze winactie duurt t/m 1 juli 2020.

Kortingscode Chillen met kunst

Daarnaast krijg je met deze code: CHLE-juni-2020 10% korting als je de toolbox besteld via deze website besteld: http://chillenmetkunst.ikpionier.nl/bestellen. De kortingsactie duurt t/m 1 juli 2020. Meer informatie over deze toolbox kun je vinden op de website van Chillen met kunst.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Kopa en DichtbijKunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.