Ouderbetrokkenheid bij een kind op de basisschool
School

Waarom ouderbetrokkenheid belangrijk is

Veel scholen vinden ouderbetrokkenheid belangrijk. Het is zelfs een belangrijk thema bij veel basisscholen. Leerkrachten vinden het belangrijk dat ouders betrokken zijn bij de school van hun kind. Ik vroeg me af: wat is ouderbetrokkenheid eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Om eerlijk te zijn: dat scholen ouderbetrokkenheid zo belangrijk vinden is voor mij niet zo’n punt. Wat ik belangrijk vind, is waarom dit thema zo van belang is voor mijn dochter. Ik vind het namelijk belangrijk dat Laura zowel thuis als op school het naar haar zin heeft en dat ze goed in haar vel zit. Ik stelde daarom een aantal vragen aan Minke Bruning- Hofland, zij is consultant bij CPS, een organisatie voor onderwijsontwikkeling en advies.

Wat is ouderbetrokkenheid?

Regelmatig lees ik artikelen in kranten en media over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie bij basisscholen. Ik vroeg me dan ook af wat er precies met deze termen bedoeld wordt aangezien deze termen vaak door elkaar gehaald worden. Minke zegt hier over: “Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders rondom de ontwikkeling van hun kind. Dat kan heel breed zijn. Het hoeft niet alleen om schoolprestaties te gaan, maar ook over andere zaken, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kind. Deze term wordt heel vaak verward met de term: ouderparticipatie. Dit is iets heel anders. Hiermee bedoelen we het vrijwilligerswerk wat ouders doen op scholen. Denk aan de luizenmoeders en de klassenouders.”

Waarom is ouderbetrokkenheid belangrijk?

Dus als we het over ouderbetrokkenheid hebben, dan gaat het dus niet alleen over de betrokkenheid bij de leerprestaties, maar in zijn algemeen over betrokkenheid bij de ontwikkeling van jouw kind. Minke: “Ouders hebben namelijk een hele grote invloed op de ontwikkeling van hun kinderen en ook op de leerresultaten.” Dan begrijp ik dat scholen dit een belangrijk thema vinden, want dit betekent dat ouderbetrokkenheid belangrijk is voor jouw kind.

Invloed van ouders is groot

Minke: “Sterker nog, ouderbetrokkenheid heeft heel veel effect op de ontwikkeling van het kind. Het heeft effect op de leerprestaties, maar ook op het welzijn van het kind. Bij jonge kinderen, tot zo’n 7 jaar is de invloed van ouders op de ontwikkeling zelfs groter dan die van de school. Later wordt de invloed van school langzamerhand groter en ook de invloed van leeftijdsgenoten gaat vooral in de pubertijd een steeds grotere rol spelen. Maar de invloed van ouders en hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van hun kind blijft steeds relevant voor de ontwikkeling. Ouderparticipatie, dus het vrijwilligerswerk dat ouders doen op school, heeft geen effect op de ontwikkeling van het kind blijkt uit onderzoek.”

Wat houdt ouderbetrokkenheid in?

Maar wat houdt ouderbetrokkenheid nu in en wat kun je er als ouder concreet mee doen vraag ik mij af? Een van de manieren is volgens Minke om contact te houden met school: “Het is de verantwoordelijkheid van school en als ouder dat jullie elkaar op de hoogte houden van wat er speelt met jouw kind. School en ouders hebben daarin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ga in ieder geval altijd een oudergesprek aan met de leerkracht van jouw kind en houdt de leerkracht op de hoogte van wat er speelt thuis zodat een leerkracht hier van op de hoogte is en hier op kan inspelen als dat nodig is. Andersom geldt dat een leerkracht ook jou als ouder op de hoogte moet houden. Spreek daarom goed af hoe jullie contact met elkaar houden.”

Tip: Lees hier mijn blog met 10 tips voor een goed oudergesprek

Hoe kun je de ontwikkeling van jouw kind bevorderen?

Dus dat is fijn om te weten dat het voeren van een oudergesprek en contact met de leerkracht over jouw kind belangrijk is. Maar goed, is dat dan het enige? “Nee”, zegt Minke, “uiteraard kun je van alles doen aan ouderbetrokkenheid om de ontwikkeling van jouw kind te bevorderen. Een heel concreet voorbeeld is samen huiswerk maken. Maar het belangrijkste is dat je als ouder uitstraalt dat je leren belangrijk vindt. Als een kind moeite heeft met bijvoorbeeld lezen of rekenen, dan kun je er niets mee doen en gewoon afwachten als ouder. Je kunt ook als je merkt of hoort dat jouw kind ergens moeite mee heeft contact zoeken met de leerkracht en samen bespreken wat je thuis nog kunt doen om jouw kind te helpen. Als het gaat om sociale emotioneel ontwikkeling is het ook heel belangrijk om samen op te trekken met school, denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een kind gepest wordt.”

Tips voor ouders

Dus ja, moeten we nu als ouders allemaal heel actief huiswerk gaan maken samen met onze kinderen? Dat hoeft nu ook weer niet volgens Minke. Samen huiswerk maken is een voorbeeld dat uiteraard goed is om te doen, maar denk ook eens aan deze simpele tips:

  • Je kan samen met jouw kind uitstapjes leuk en leerzaam maken. Doe eens boodschappen en laat jouw kind de etiketten lezen van een product. Of laat jouw kind eens tellen hoe veel appels er in een zak zitten. Dit is een vorm van spelenderwijs leren wat kinderen vaak leuk vinden om te doen.
  • Sluit eens aan bij het thema op school en doe daar thuis iets mee. Als het thema bijvoorbeeld dieren is, maak dan eens een uitstapje naar de kinderboerderij en laat je kind eens wat vertellen over wat hij of zij heeft geleerd over over dieren.
  • Of ga thuis op de bank samen met jouw kind een leuk boek lezen en laat jouw kind zelf boeken uitzoeken bij de bibliotheek. De bibliotheek is bijna bij elke gemeente gratis voor kinderen.

Het beste uit ieder kind halen

Allemaal leuke voorbeelden om samen met jouw kind te doen. Fijn om te weten dat als je als werkende moeder weinig tijd hebt, met dit soort tips mee werkt aan de ontwikkeling van jouw kind. Persoonlijk neem ik Laura eigenlijk nooit mee als ik boodschappen ga doen, maar misschien dat ik het toch maar weer vaker ga doen. En de bibliotheek, ik kom er heel graag met Laura, alhoewel ik het er ook wel eens bij in schiet. Minke: “Het is in ieder geval goed om te weten dat dit soort simpele activiteiten bijdragen aan de ontwikkeling van jouw kind. Spelenderwijs kun je veel bereiken. Het allerbelangrijkste vind ik toch dat zowel scholen als ouders samen een lijn trekken om het beste uit ieder kind te halen. Dat je daarin één lijn trekt is belangrijk”.

Hoe ben jij als ouder betrokken bij de ontwikkeling van jouw kind? En spreek je hier ook over met de leerkracht van jouw kind of laat je dit juist aan school over?

Minke Bruning- Hofland werkt bij CPS, een organisatie voor onderwijsontwikkeling en advies. Meer informatie vind je hier.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.