School

Pesten op school: buitengesloten en eenzaam

Op 19 april 2024 is het de dag tegen pesten. Ik vind het heel belangrijk dat dit onderwerp aandacht krijgt, want ik weet uit eigen ervaring dat pesten op school veel gevolgen kan hebben.

Pesten op school

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als klein meisje gepest werd in groep 4. De reden waarom weet ik echt niet meer, maar op een of andere manier paste ik niet in de groep. Ik had wel een vriendin in mijn klas, maar verder niet en dat maakte mij erg onzeker. Steeds was ik bang om verkeerde of foute dingen te zeggen in de klas, waardoor ik nooit mijn hand durfde op te steken, ook al wist ik het juiste antwoord. Zo bang was ik om gepest te worden op school als ik iets fout deed of fout zei.

Buitengesloten op school

Na school speelde ik met mijn zusje of met vrienden in de buurt, maar op school voelde ik me erg eenzaam en alleen. De meiden in mijn klas waren erg goed in buitensluiten waardoor ik nooit mee kon spelen. Als het pauze was, wilde niemand met mij spelen. Als ik aan de meiden uit mij klas vroeg of ik mee mocht doen, zeiden ze ‘nee’. Mijn vriendin zei dan wel: ‘Maar dat vind ik zielig als Rosa niet mee mag doen’. Die reactie werd meteen afgekapt door de pesters met antwoorden als: ‘Als Rosa mee mag doen van jou, dan mag jij ook niet meer mee doen.’ Mijn vriendin vond het erg naar, maar deed verder niets, omdat ze zelf ook graag mee wilde spelen.

Onzeker en eenzaam

Dat zorgde er voor dat ik in de pauze regelmatig eenzaam, alleen en buitengesloten op een bankje op het schoolplein zat. Ik voelde me vreselijk onzeker en vertelde het tegen niemand, niet tegen mijn ouders of tegen mijn meester. Mijn schoolresultaten gingen in rap tempo achter uit, want ik was met mijn gedachte er niet bij en durfde het niet tegen de meester te vertellen wat er speelde of als ik iets niet begreep in de klas.

Gesprek op school

Langzaam kreeg mijn meester uit groep 4 door wat er speelde. Hij nodigde mij en mijn ouders op school uit voor een gesprek. En toen kregen mijn ouders voor het eerst te horen wat er speelde. Mijn moeder was erg geschrokken, want ze wist niet dat er iets speelde. Het was een gesprek wat ik erg moeilijk vond, maar ik was blij dat mijn ouders tenminste op de hoogte waren. Aan het eind van het schooljaar, bleek dat ik niet over ging. En eerlijk gezegd was dit een enorme opluchting. De meester gaf aan dit dit voor mij goed zou zijn: niet alleen vanwege de schoolresultaten, maar ook vanwege het feit dat ik in een nieuwe groep terecht kwam en dat zou, volgens hem, voor mij goed kunnen uitpakken.

Gevolgen van pesten

Er viel een last van mijn schouders en ik voelde een enorme opluchting dat ik niet meer bij deze pesters in de klas kwam. Het jaar erna ging het veel beter met mij. Ik voelde me een stuk fijner op school en mijn schoolresultaten waren goed, omdat ik alles al een keer gehad had op school. Ik kreeg nieuwe vrienden en voelde me een stuk gelukkiger. Dat ene jaar extra in groep 4, was voor mij het kantelpunt voor de rest van de tijd op deze basisschool. Achteraf zag ik pas in hoe dit pestgedrag invloed op mij had en wat de gevolgen hier van waren. Ik werd er onzeker van, mijn schoolresultaten waren slecht en ik voelde me erg eenzaam. Het heeft jaren geduurd voordat ik weer wat zelfverzekerder werd.

Wat kun je doen tegen pesten?

Pesten op school kan dus heel veel invloed hebben op een kind. Ik vind het ook een taak van ouders om er alert op te zijn of jouw kind gepest wordt, of andere kinderen pest. Door dat ik dit zelf meegemaakt heb, ben ik er ook alert op als Laura iets vertelt over pesten. Ook ben ik er alert op dat zij zelf ook geen pestgedrag laat zien, zoals een ander kind buitensluiten. Als ik dit zie, of hoor, dan grijp ik meteen in en spreek Laura hier op aan dat dit gedrag is dat niet acceptabel is en waarom dit niet mag van mij. Als ik de tijd neem om dit uit te leggen dan begrijpt ze dit heel goed en laat dan ook ander gedrag zien. Op deze site van Stop pesten kun je veel lezen wat je kunt doen als ouder om pestgedrag aan te pakken.

Tip: Lees mijn blog met tips voor een goed oudergesprek

Pesten op school uitgesloten

Tegenwoordig is er gelukkig veel meer aandacht voor pesten op school. Ook wordt het op school besproken dat buitensluiten echt niet kan. Hoe meer kinderen en leerkrachten het op school afkeuren dat er kinderen worden buitengesloten, hoe minder het voorkomt. Ik denk namelijk dat als er behalve mijn vriendin van toen meer meiden in mijn klas het pestgedrag hadden afgekeurd, dat er wellicht meer kinderen tegen de pesters hadden gezegd: ‘Rosa mag wel mee doen!’ dat had mij als kind veel leed bespaard. Ik had dan niet al die tijd eenzaam en buitengesloten op schoolplein gezeten zonder contact met anderen. Wellicht waren er meer kinderen uit mijn klas een held geweest om op te staan tegen die vervelende meiden die van buitensluiten een gewoonte hadden gemaakt.

Mijn held uit mijn klas

Pesten op school is van alle tijden. Maar ik ben blij dat er tegenwoordig meer aandacht voor is. Ondanks dat, zal het altijd blijven voorkomen. Maar ik hoop toch dat er op iedere school, door heel het land, net zulke kinderen zitten zoals mijn vriendin van vroeger die voor mij opkwam. Want ondanks dat ze het niet voor elkaar heeft gekregen dat het pesten op school stopte, was ze wel mijn held doordat ze het in ieder geval voor mij opnam tegen die vervelende pesters uit mijn klas.

Maak pesten bespreekbaar

Houd je als ouder dus niet op de vlakte als je hoort van jouw kind dat er gepest wordt op school. Luister naar jouw kind, maak het bespreekbaar en ga samen op zoek naar oplossingen. Bespreek het op school en probeer samen afspraken te maken. Wil je nog meer tips? Lees dan dit artikel met tips tegen pesten voor ouders eens. Hier staan nog meer tips in van een ouder die te maken heeft gehad met pesten bij haar kinderen. Ondanks dat het van alle tijden is, hoop ik toch dat ieder kind een fijne en leuke tijd heeft op school, zonder bang hoeft te zijn om eenzaam te zijn, uitgesloten of gepest te worden.

Heeft jouw kind wel eens te maken gehad met pestgedrag? Zo ja, hoe heb jij er op gereageerd en opgelost?

foto van Pixabay

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

3 Comments

 • Hans Rversteijn

  Mooi artikel Rosa, ik denk dat ouders die dit lezen er hun voordeel mee kunnen doen in het belang van hun kinderen. Ik vindt het een mooie site!! Ik wens je veel succes met deze blog!!!

 • Mama's leukste

  Wat goed dat je hier een blog over hebt geschreven, Rosa! Ik ben de hele lagereschooltijd gepest dus weet perfect waar je het over hebt. Bij ons op school werd er vroeger ook geen aandacht aan besteed. Blij dat dit nu wel meer gedaan wordt.

  • rosaschrijft

   Wat ontzettend heftig dat het bij jou de hele lagere school tijd is gebeurd! Nu is er gelukkig veel meer aandacht voor, maar dan nog gebeurt het wel helaas nog steeds. Het belangrijkste is denk ik ook om kinderen te leren goed voor zich zelf op te komen, want dat is niet voor ieder kind vanzelfsprekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.