Er op uit

Speelgoedmuseum Deventer: samen kijken, doen en spelen

In de meivakantie stonden wij een weekje op een camping in Overijssel. Het weer was goed, dus wij hadden een fijne week. Aan het einde van die week ging het een dagje regenen en besloten we een museum te bezoeken. Mijn man en ik zijn echter museum liefhebbers en hebben allebei een museumjaarkaart. We gingen op zoek naar een museum in de buurt dat ook leuk is voor kinderen en kwamen terecht in het speelgoed museum in Deventer.

Het speelgoedmuseum moet sluiten

Dat bleek een hele goede keuze. We hadden er niet veel van verwacht, maar dit museum heeft ons heel positief verrast. Dit speelgoed museum is zeker een bezoekje waard voor het hele gezin. Ideaal dus voor een regenachtige dag. Dit jaar maakte de wethouder van Deventer echter bekend dat het speelgoedmuseum, hoogstwaarschijnlijk moet gaan sluiten. Er moet in Deventer bezuinigd worden op de cultuurbegroting en in deze begroting is geen geld meer voor het speelgoedmuseum. Wat zonde dat dit leuke museum dicht moet! In juni van dit jaar wordt er een definitief besluit genomen. Lees hier meer over de sluiting van het museum. Op dit moment is het museum nog open. Dus mocht je er nog een keer naar toe willen, dan is dit het juiste moment. Hopelijk lukt het op dit museum toch nog open te houden!

Wat is er te zien in het museum?

In het museum zijn diverse zalen, zoals de poppenzaal, de opticazaal, vervoerszaal en treinenzaal. Laura was erg enthousiast over de opticazaal. In deze zaal zie je voorlopers van de film en televisie. Er zijn onder andere toverlantaarns, hologrammen en kijkdozen te zien. Daarnaast kun je er een filmpje maken van jezelf in jouw eigen tekening. Dit vond Laura super leuk om te doen. Zelf heb ik erg genoten van de poppen en barbie tentoonstelling, aangezien ik vroeger uren met barbies kon spelen was dit voor mij een feest van herkenning. Voor liefhebbers van treinen en mechanisch speelgoed is er ook veel te zien. In de treinenzaal kun je kijken naar rijdende treinen door een prachtig berglandschap met een spoorrails over bruggen, onder tunnels en bergen. Op dit moment is er ook de leuk tentoonstelling ‘Bouw een dino’ te zien. Leuk voor alle lego liefhebbers!

Wat is er te doen in het museum?

Bij binnenkomst krijg je een speurtocht mee. Hier staan allerlei vragen op over de tentoonstelling die te zien is in de verschillende zalen. Daardoor was Laura steeds op zoek naar de oplossingen en was ze actief bezig. Wij waren in het museum op zaterdagmiddag en konden gaan kijken naar de magische voorstelling van de toverlantaarn. Dit is een leuke voorstelling voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens deze voorstelling laat een medewerker diverse mooi beschilderde glasplaten zien door de toverlantaarn. Kinderen worden bij het verhaal betrokken en mogen raden over welke sprookjes het gaat. Het magische licht van de toverlantaarn wekt antieke beschilderde glasplaten tot leven. Verder zijn er nog meer jeugdactiviteiten op zaterdagmiddag. Kijk hier voor de agenda met jeugdactiviteiten.

Lekker spelen en spelletjes doen

Verder hebben wij een tijdje gespeeld op de speelzolder met de poppenkast en het popenhuis. Hier is ook een collectie blikken speelgoed in het thema circus te bewonderen. Op de speelgoedzolder kunnen jouw kinderen ook bouwen, een computerspelletje doen of met de playmobiel spelen. En in de spelletjeszaal hebben we een lekker ouderwets spelletje ganzenbord gespeeld.

Praktische tips

Bij het museum kun je niet parkeren, maar vlakbij om de hoek is er een parkeergarage. Het speelgoedmuseum is gevestigd in een oud pand, dus niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of voor ouders met kinderen in een wandelwagen. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis en kinderen t/m 18 jaar betalen € 2,00 en volwassen € 5,00. Wij hebben een museumjaarkaart en konden gratis naar binnen. Er is ook een leuk speelgoedwinkeltje gevestigd in het museum waar je van allerlei speelgoed, kinderboeken en lekker ouderwets speelgoed kunt kopen.

Hopelijk blijft dit leuke, mooie en aantrekkelijke museum voor kinderen open. Het zou zonde zijn voor een stad als Deventer om zo’n leuk museum te gaan sluiten!

Ben jij wel eens in het speelgoedmuseum in Deventer geweest? Zo ja, wat vond je er van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.