Er op uit

Speelgoedmuseum Deventer: samen kijken, doen en spelen

In de meivakantie stonden wij een weekje op een camping in Overijssel. Het weer was goed, dus wij hadden een fijne week. Aan het einde van die week ging het een dagje regenen en besloten we een museum te bezoeken. Mijn man en ik zijn echter museum liefhebbers en hebben allebei een museumjaarkaart. We gingen op zoek naar een museum in de buurt dat ook leuk is voor kinderen en kwamen terecht in het speelgoedmuseum in Deventer.

Het speelgoedmuseum in Deventer blijft open

Dat bleek een hele goede keuze. We hadden er niet veel van verwacht, maar dit museum heeft ons heel positief verrast. Dit speelgoed museum is zeker een bezoekje waard voor het hele gezin. Ideaal dus voor een regenachtige dag. In 2019, toen wij naar het museum gingen, maakte de wethouder van Deventer echter bekend dat het speelgoedmuseum, hoogstwaarschijnlijk moet gaan sluiten. Er moet in Deventer bezuinigd worden op de cultuurbegroting en in deze begroting is geen geld meer voor het speelgoedmuseum. Gelukkig is eind 2019 bekend geworden dat het museum op blijft!

Wat is er te zien in het speelgoedmuseum?

In het museum zijn diverse zalen, zoals de poppenzaal, de opticazaal, vervoerszaal en treinenzaal. Laura was erg enthousiast over de opticazaal. In deze zaal zie je voorlopers van de film en televisie. Er zijn onder andere toverlantaarns, hologrammen en kijkdozen te zien. Daarnaast kun je er een filmpje maken van jezelf in jouw eigen tekening. Dit vond Laura super leuk om te doen. Zelf heb ik erg genoten van de poppen en barbie tentoonstelling, aangezien ik vroeger uren met barbies kon spelen was dit voor mij een feest van herkenning. Voor liefhebbers van treinen en mechanisch speelgoed is er ook veel te zien. In de treinenzaal kun je kijken naar rijdende treinen door een prachtig berglandschap met een spoorrails over bruggen, onder tunnels en bergen.

Wat is er te doen in het speelgoedmuseum?

Bij binnenkomst krijg je een speurtocht mee. Hier staan allerlei vragen op over de tentoonstelling die te zien is in de verschillende zalen. Daardoor was Laura steeds op zoek naar de oplossingen en was ze actief bezig. Wij waren in het museum op zaterdagmiddag en konden gaan kijken naar de magische voorstelling van de toverlantaarn. Dit is een leuke voorstelling voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens deze voorstelling laat een medewerker diverse mooi beschilderde glasplaten zien door de toverlantaarn. Kinderen worden bij het verhaal betrokken en mogen raden over welke sprookjes het gaat. Het magische licht van de toverlantaarn wekt antieke beschilderde glasplaten tot leven. Verder zijn er nog meer jeugdactiviteiten op zaterdagmiddag. Kijk hier voor de agenda met jeugdactiviteiten.

Lekker spelen en spelletjes doen

Verder hebben wij een tijdje gespeeld op de speelzolder met de poppenkast en het poppenhuis. Hier is ook een collectie blikken speelgoed in het thema circus te bewonderen. Op de speelgoedzolder kunnen jouw kinderen ook bouwen, een computerspelletje doen of met de playmobiel spelen. En in de spelletjeszaal hebben we een lekker ouderwets spelletje ganzenbord gespeeld.

Tip: Lees ook deze blog met de leukste musea voor kinderen in Drenthe

Openingstijden, entreeprijs en parkeren

Bij het speelgoedmuseum in Deventer kun je niet parkeren, maar vlakbij om de hoek is er een parkeergarage. Het speelgoedmuseum is gevestigd in een oud pand, dus niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of voor ouders met kinderen in een wandelwagen. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis en kinderen t/m 18 jaar betalen € 4,00 en volwassen € 7,50. Wij hebben een museumjaarkaart en konden gratis naar binnen. Er is ook een leuk speelgoedwinkeltje gevestigd in het museum waar je van allerlei speelgoed, kinderboeken en lekker ouderwets speelgoed kunt kopen. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Kijk op de website van het speelgoedmuseum in Deventer voor de actuele openingstijden.

Ben jij wel eens in het speelgoedmuseum in Deventer geweest? Zo ja, wat vond je er van?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.