kerstboeken
Boeken,  Feestdagen

10 X de leukste kerstboeken voor kinderen

In december is het erg leuk om kerstboeken te lezen met kinderen. Zo geef je de fijne en mooie kerstsfeer mee aan jouw kind. Ik heb enkele kerstboeken voor jou op een rijtje gezet in verschillende leeftijdscategorieën, van peuter tot tiener. Misschien zit er wel een leuk kerstboek bij voor onder de kerstboom? Voor iedere prijsklasse zitten er wel een leuk kerstboek bij!

Kerstboeken voor kleuters en peuters

In deze leeftijdscategorie is het vooral leuk om te lezen over het verhaal van kerst. Waarom vieren we kerst, wat doen we met kerst en waarom is het zo’n bijzondere tijd?

1. Woezel en Pip, kerst in de tovertuin

Bijna alle peuters en kleuters vinden Woezel en pip leuk om te lezen. Dit is een klein kerstboekje en leuk om voor te lezen aan peuters en kleuters. Je leest over wat Woezel en Pip gaan doen met kerst en waarom het zo’n gezellig feest is. Ideaal voor een klein cadeautje onder de kerstboom.

2. Boer Boris, kerstmis met boer Boris

Het boek gaat over kerst, maar ook over een verdrietig onderwerp, namelijk de dood van een dier. Het is een onderwerp dat niet makkelijk is, maar wel luchtig beschreven. Daardoor maak je een lastig onderwerp toch bespreekbaar met kleine kinderen. Het is dus geen typisch kerstverhaal maar wel mooi als je dit onderwerp aan wil kaarten bij kleine kinderen.

3. Kerstmis

Dit boek is geschreven door Dick Bruna en getekend in de typische Nijntje stijl. Het vertelt het kerstverhaal op een manier die voor jonge kinderen te begrijpen is. Mijn dochter kreeg dit boek cadeau tijdens kerst toen ze kleuter was. Sinds die tijd lezen we ieder jaar rond kerstmis dit boek over het verhaal van de geboorte van het kindje Jezus. Ik vind dit een heel fijn boek om het kerstverhaal uit te leggen aan jonge kinderen.

4. A Christmas Carol

Dit voorleesboek geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, is het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens verteld door Marianne Busser. Ze heeft het boek geschreven op rijm. Wil je jouw kind dus dit traditionele kerstverhaal meegeven? Geef dan dit mooie voorleesboek cadeau met kerst.

Tip: Lees ook mijn blog met mijn favoriete kinderboeken van Annie M.G. Schmidt

Kerstboeken voor kinderen van 5 t/m 7 jaar

In deze leeftijdscategorie kunnen kinderen al wat zelfstandig lezen, deze boeken zijn geschikt om lekker voor te lezen of zelf te lezen voor oudere kinderen. Heerlijk om thuis met een dekentje op de bank te zitten met een leuk boek!

5. De zoete zusjes vieren kerst

Het kerstboek van de populaire serie van De zoete zusjes. Het is een echt kerstverhaal waarin de zoete zusjes de kerstboom versieren, naar de kerstmarkt gaan en zelfs mee mogen doen in een lichtjestocht. Echt een boek om lekker te lezen als het buiten koud is en de kerstsfeer op te roepen.

6. Pipi en de dansende kerstboom

Dit kerstverhaal geschreven door Astrid Lindgren is pas na haar dood ontdekt. Ik heb dit boek op dit lijstje gezet omdat ik vroeger een enorme liefhebber was van de boeken van Astrid Lindgren. Het verhaal gaat over kinderen die helemaal alleen zijn met kerst. Totdat Pipi Langkous hun gezelschap komt houden. Dat maakt het in eens een hele anders kerst!

7. Het kerstverhaal

Dit kerstboek voor kinderen geschreven door Vivian den Hollander is het traditionele kerstverhaal geillustreerd met mooie tekeningen. Als je op zoek bent naar een boek waarin het kerstverhaal op een mooie manier wordt verteld, dan is dit echt een aanrader.

8. De kerstmisaurus

Tom Fletcher heeft een prachtig kerstverhaal geschreven over een jongen van 10 jaar die gek is op dino’s. Daarnaast zit hij in een rolstoel. Hij heeft het niet makkelijk maar dan gebeurt er iets bijzonders, hij krijgt een speciaal cadeau met kerst. Dit is een prachtig kerstverhaal over een jongetje in een rolstoel, de kerstman en alles wat met kerstmis te maken heeft.

Kerstboeken voor kinderen vanaf 8 jaar

Deze boeken zijn een stuk spannender en daarom erg geschikt voor oudere kinderen om zelf te lezen. Ideaal voor kinderen vanaf 8 jaar.

9. Familie Claus

Dit boek, geschreven door Sofie Leyts, gaat over een jongen die zijn vader is verloren. Hij houdt daarom niet van kerstmis. Maar in de winkel van zijn opa ontdekt Jules een magische sneeuwbol die zijn wereld voorgoed door elkaar zal schudden. Daardoor komt hij in een bijzonder avontuur terecht.

10. Een jongen met de naam kerstmis

Matt Haigh schreef drie prachtige kerstverhalen, waarvan dit boek er een van is. Een jongen met de naam Kerstmis gaat over een de jongen Nicolaas. Hij woont met zijn vader in Finland, maar zijn vader moet elders gaan werken. Hij gaat alleen op reis en Nicolaas blijft achter bij zijn tante. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader. Hij gaat een bijzonder avontuur tegemoet. De andere twee kerstverhalen van Matt Haigh zijn Vader Kerstmis en ik en Het meisje dat kerstmis redde.

Heb jij nog leuke boekentips voor de periode rond kerstmis?

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.