jeugdjournaal kijken
Opvoeding

Samen naar het jeugdjournaal kijken

Sinds enkele maanden kijk ik dagelijks met mijn dochter naar het jeugdjournaal. Sinds de Coronacrisis zijn wij begonnen om samen naar het jeugdjournaal te kijken, omdat ik merkte dat ze veel vragen had over de Coronacrisis. Ik vind dat het jeugdjournaal dit onderwerp erg goed uitlegt.

Waarom kijken naar het jeugdjournaal?

Als kind heb ik het van thuis meegekregen, kijken naar het jeugdjournaal. Bij ons thuis werd er iedere dag gekeken en mijn ouders keken vervolgens stipt om 20:00 uur naar het journaal. Ook lazen mijn ouders een krant en praatten we samen over het nieuws. Het was voor mij heel gewoon om het nieuws te volgen. Toen ik ouder werd kwam ik er achter dat dit niet gebruikelijk is in ieder gezin om het nieuws zo te volgen. Ik werd echter steeds nieuwsgieriger en ik wilde overal van af weten. Het nieuws volgde ik iedere dag. Uiteindelijk heeft mijn nieuwsgierigheid er zelfs toe geleid dat ik journalistiek ben gaan studeren. Mijn ervaring is dus dat samen naar het jeugdjournaal kijken jouw kind inzicht in het nieuws geeft. Daarnaast stimuleert het ook de nieuwsgierigheid bij kinderen. Ik wil dit ook graag aan mijn dochter meegeven.

Vanaf welke leeftijd kijken naar het jeugdjournaal?

Ik wist dus al dat ik op een bepaald moment samen met Laura naar het jeugdjournaal zou gaan kijken. De adviesleeftijd voor kinderen is volgens de website van het jeugdjournaal zelf tussen de 9 en 12 jaar. Jongere kinderen kunnen ook kijken, maar het is wel van belang dat dit dan samen met een volwassene wordt gedaan. Dit kan een ouder zijn of leerkracht in de klas. Laura is nu 7 jaar en ik eigenlijk nog best jong voor het jeugdjournaal. Ik wil haar het liefst ook nog even beschermen voor al te veel negatieve nieuwsberichten. Want ondanks dat het jeugdjournaal helemaal gemaakt is voor kinderen komen er toch allerlei onderwerpen aan bod die best heftig zijn. Maar het mooie is dat er een goede balans is tussen negatieve en positieve nieuwsberichten.

Wanneer is jouw kind er aan toe om het jeugdjournaal te kijken?

Daarom zijn wij pas begonnen met kijken toen er een concrete aanleiding voor was. Laura stelde veel vragen over de Corona crisis en ik wilde haar ook op een of andere manier betrekken bij dit onderwerp. Ik merkte goed dat ze er aan toe was toen ik op een bepaald moment met haar in de auto zat en het nieuws op de radio kwam. Ik wilde liever niet dat ze het hoorde, want er kwam een heftig nieuwsbericht langs, dus zetten een andere zender op. Toen zei ze tegen me: “Mama waarom zet je het nieuws af? Ik wil dit graag horen, want ik vind het nieuws interessant.” Vanaf dat moment was het voor mij duidelijk: mijn dochter is er aan toe om het jeugdjournaal te kijken. Ik denk dat het dus per kind verschilt wanneer hij of zij er aan toe is om het jeugdjournaal te kijken.

Tip: Lees ook deze blog over leerzame kinderseries op Netflix

Welke onderwerpen komen aan bod in het jeugdjournaal?

Eigenlijk komen er onderwerpen aan bod die ook in het gewone NOS journaal aan bod komen. Alleen worden ze dan zo uitgelegd dat het geschikt is voor kinderen. Daarnaast komen er ook specifieke onderwerpen aan bod die helemaal gericht zijn op kinderen. Nog steeds vind ik wel dat sommige onderwerpen erg heftig zijn voor Laura. Het nieuwsbericht over George Floyd, de man die werd gedood door de Amerikaanse politie, leverde bij Laura bijvoorbeeld veel vragen op. Er werd in het nieuwsbericht gesproken over racisme en dit was voor het eerst in haar leven dat ze hier van had gehoord.

Onderwerpen geven aanleiding voor een gesprek

Laura wist helemaal nog niet wat racisme was en we hadden er een gesprek over. Ik vond het best heftig om daar met haar over te praten. Het liefst zou ik willen dat dit soort dingen niet bestonden en dat een jong kind zich hiermee niet bezig hoeft te houden. Aan de andere kant is het ook zo dat ze het tegen zal komen naarmate ze ouder wordt. Dan vind ik het fijn dat we er al eens samen over gehad hebben. Het jeugdjournaal biedt dus aanleiding om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken met jouw kind.

Op welke dagen en welk tijdstip komt het jeugdjournaal?

Op schooldagen zijn er twee uitzendingen per dag: ’s ochtends om 8.45 uur en ’s avonds om 19.00 uur. In het weekend is er één uitzending per dag, ook om 19.00 uur. Veel scholen kijken ook het jeugdjournaal in de ochtend in de klas, bijvoorbeeld één keer per week. Wij thuis kijken altijd in de avond om 19:00 uur het jeugdjournaal. Meestal eten wij tussen 18:00 en 19:00 uur, dus dan komt goed uit. Na het jeugdjournaal is er nog voldoende tijd voor het avondritueel. Als we een keertje later zijn, dan kijken we het jeugdjournaal via uitzending gemist.

Kijk jij ook met jouw kinderen naar het jeugdjournaal? Vanaf welke leeftijd begonnen jouw kinderen met kijken?

Vond je dit een leuk en interessant artikel? Ik zou het dan leuk vinden als je mij ook volgt via facebook of instagram of pinterest.

Foto van Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.