verkeersexamen groep 7
School

Verkeersexamen in groep 7 samen voorbereiden met jouw kind

Mijn dochter zit in groep 7 en heeft dit jaar in april verkeersexamen gedaan. Het verkeersexamen is best wel een spannend examen voor kinderen en er komt veel bij kijken. Het gaat niet alleen om een theorie gedeelte, maar ook om een praktijkexamen. En dat is best spannend! Daarom is het belangrijk om samen met jouw kind het verkeersexamen in groep 7 te oefenen. In deze blog lees mijn ervaring en heb ik een aantal tips voor jou klaar staan.

Wat is het verkeersexamen in groep 7?

Het verkeersexamen is een examen dat wordt afgenomen door Veilig Verkeer Nederland. Dit examen is in het leven geroepen om kinderen te leren zich goed te bewegen in het verkeer. Vooral als kinderen naar de middelbare school gaan en veel alleen fietsen, is het van belang dat ze zich goed kunnen redden in het verkeer. Het verkeersexamen in groep 7 bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijkexamen. Het verkeersexamen is een spannende gebeurtenis waarbij kinderen hun verkeersvaardigheden moeten laten zien. Het is belangrijk dat jouw kind goed voorbereid is, zodat hij of zij daarna zelfverzekerd en veilig de weg op kan. Je kan jouw kind na het behalen van het examen met een goed gevoel aan het verkeer laten deelnemen.

Waarom is het belangrijk om te oefenen?

Het leren deelnemen in het verkeer begint natuurlijk niet pas in groep 7. Het is van belang dat kinderen ook op jongere leeftijd al zelf fietsen in het verkeer. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan fietsen en dan de verkeersregels bespreken, de verkeersborden uit leggen en de verkeerssituaties in de buurt te bespreken. Leer kinderen ook dat afleiding zoals telefoons niet thuis horen in het verkeer. Met Laura fietsen we al van jongs af aan samen naar school en op een bepaalde leeftijd mocht ze ook alleen naar school fietsen of kleine stukjes naar bijvoorbeeld een winkelcentrum of naar oma die een buurt verder woont. Omdat we eerst samen geoefend hadden, voelde het goed om haar alleen te laten fietsen. Op die manier geef je jouw kind ook vertrouwen dat hij of zij alleen kan fietsen in het verkeer.

Hoe kun je het verkeersexamen oefenen?

Voor het verkeersexamen in groep 7 is het belangrijk om samen met jouw kind te oefenen. Hierbij tips hoe je kunt oefenen voor het theorie- en het praktijkexamen.

Oefenen met theorie:

Op school krijgt jouw kind natuurlijk ook verkeersles. Maar thuis kan hij of zij ook op andere manieren oefenen. Hoe kun je dit het beste doen?

  • Samen oefenen op de laptop. Ga naar de website: https://examen.vvn.nl/oefenen. Op deze website staan oefenexamens die kinderen kunnen maken waarbij je meteen de uitslag ziet en welke vragen fout zijn. Daarnaast kun je verkeersborden testen doen, kennis over verkeersbegrippen testen en een ouder-kind quiz doen. Een leuke manier om zo het theorie gedeelte te oefenen.
  • Samen lezen over het thema verkeer. Bestel het boekje van veilig Verkeer Nederland ‘Zo dit dat’. In dit boekje staan alle verkeersregels die kinderen moeten weten uitgelegd.
  • Je kan thuis ook oefenen door samen bordspelletjes te spelen met het thema verkeer. Kijk eens naar het spel Veilig in het verkeer van Ravensburger of het Jumbo verkeersspel.

Oefenen met praktijk:

Via school word je als ouder geïnformeerd over de data van het verkeersexamen en wanneer dit plaats vindt. Hoe ga je dit praktijkexamen oefenen?

  • Je kunt vier weken van tevoren de verkeersexamen-app downloaden. Via de app krijg je stap voor stap een voorbereiding op het praktijkexamen. Je kan de app hier downloaden.
  • Het is belangrijk om de examenroute minimaal 1 keer, maar liefst 2 of 3 keer te samen te fietsen. Wij hebben de route samen met Laura 2 keer gefietst. Bespreek de verkeerssituaties waar je langs komt. Hierdoor leert je kind om verkeerssituaties te herkennen en de juiste beslissingen te maken. Op de dag zelf staan op diverse plekken ouders of vrijwilligers te posten, dus de kinderen worden de gehele route in de gaten gehouden.
  • Let vooral op de moeilijke punten of vraag aan de leerkracht waar kinderen voorgaande jaren in de fout gingen. Zo weet je van tevoren welke verkeerssituaties kinderen moeilijk vinden. Tijdens het verkeersexamen van Laura was er een punt waar vaak kinderen door het rood fietsen, omdat er twee keer achter elkaar een stoplicht staat. Dit vinden veel kinderen blijkbaar moeilijk.

Wat houdt een fietskeuring in?

Ongeveer 2 weken voor het verkeersexamen wordt de fiets van jouw kind gekeurd. Er wordt dan gecheckt of alles goed werkt zoals remmen, bel en lichten. Ook wordt gekeken of de trappers goed zitten. Of de banden nog goed zijn en of het zadel goed staat ingesteld op de juiste hoogte. De fiets moet helemaal in orde zijn, anders mag jouw kind niet meedoen aan het praktijkexamen. Kijk ook goed wat de regels zijn voor een fiets. Zo heeft VVN besloten de fatbike uit te sluiten van het verkeersexamen, omdat deze fiets snel te hard kan gaan. Daarnaast mag een kind alleen meedoen aan het verkeersexamen met een elektrische fiets als de school hier toestemming voor heeft gegeven. Wil je weten waar de fiets precies aan moet voldoen? Kijk dan dan de voorwaarden na op de fietscheck.

Tips voor op de dag van het praktijkexamen

Het is eindelijk zo ver: jouw kind heeft goed geoefend, de fiets is gekeurd en de dag van het verkeersexamen in groep 7 is aangebroken. Laura vond het heel spannend, maar ze heeft het verkeersexamen zeker goed gehaald. Ze was er erg trots op!

Hierbij nog wat tips voor de dag zelf:

  • Zorg dat jouw kind op tijd is gaan slapen. Het verkeersexamen fietsen is best wel een flinke route van ongeveer 3 kwartier tot 1 uur fietsen. Al die tijd moeten de kinderen goed geconcentreerd zijn. Dus goed slapen is belangrijk.
  • Geef jouw kind de tip om voordat hij of zij op de fiets stapt wat te drinken en naar de wc te gaan.
  • Na afloop van het verkeersexamen krijgen alle kinderen die het gehaald hebben een Nationaal VVN verkeersdiploma. Dat is natuurlijk hartstikke leuk om mee naar huis te nemen en te bewaren in een bewaardoos of fotoboek voor later.

Met deze tips kan jouw kind goed voorbereid en zelfverzekerd aan het verkeersexamen in groep 7 beginnen. Heel veel succes!

Heeft jouw kind al het verkeersexamen gedaan? Wat was jullie ervaring? Laat een reactie achter onder deze blog!

Foto gemaakt door Pezibear van Pixabay.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.