Gezond leven

6 tips voor moeders: hoe houd je jouw sportroutine vol?

Sinds mijn studententijd ben ik aan het sporten. En wel met ups en downs. Het is gewoon heel moeilijk, zeker als werkende moeder van een druk gezin, om een sportroutine vol te houden. Eerlijk gezegd vind ik het altijd een hele uitdaging om die sportroutine vol te houden.

Sportroutine niet kwijt raken

Ik ben van nature geen sportieveling en doe het vooral ook omdat het gezond voor me is. Dat betekent dat ik het sporten echt met plezier wil blijven doen, anders raak ik snel mijn motivatie kwijt. Daarom heb ik mijn sportroutine weer opgepakt. Ik ga heel erg mijn best doen om het vol te houden, ook al weet ik dat dat niet zo makkelijk is. In de loop der jaren heb ik wel een aantal dingen geleerd die mij helpen om die sportroutine vol te houden. Daarom mijn tips: hoe houd je jouw sportroutine vol en zorg je dat je de motivatie om te sporten niet kwijt raakt?

Tip 1: Zoek een sport die je leuk vindt

Het klinkt als een open deur, maar dit is wel het belangrijkste. Ik merk dat als bij mij het plezier in het sporten weg is, mijn motivatie ook meteen daalt. De afgelopen jaren heb ik veel hardgelopen, maar de laatste maanden merkte ik dat mijn motivatie gedaald was voor het hardlopen. Ik raakte mijn sportroutine kwijt. Daarom heb ik spinning weer opgepakt. Ik herinnerende me dat ik dit deed in mijn studententijd en het altijd erg leuk vond. Flink trappen op een fiets met opzwepende muziek. Ik vind het heerlijk en je verbrandt er behoorlijk wat calorieën mee. Ik ben er dus weer mee begonnen en ga nu weer met plezier naar de sportschool. Daarnaast doe ik al jaren aan yoga. Dit is iets dat ik heel fijn vind om te doen en waardoor ik me altijd heel goed voel. Voor mij werkt yoga ook heel goed om stress te verminderen. Lees hier waarom yoga zo goed voor mij is.

Tip 2: Zet jouw sportroutine vast in jouw agenda

Een goede planning maken is essentieel als je jouw sportroutine wilt vol houden. Als het routine wordt dat je wekelijks op bepaalde dagen sport, dan is dat makkelijker vol te houden. Als je aan het toeval over laat of per week bekijkt wanneer het uitkomt dan wordt het al lastiger. Er komt altijd iets tussen. Ik heb op dit moment mijn sportroutine zo ingedeeld:
Maandag: yoga
Woensdag: spinning
Zaterdag- of zondagochtend: een ronde hardlopen

Natuurlijk kan het zijn dat er iets tussenkomt, dat is ook niet erg. Maar het geeft rust dat ik weet wanneer ik ga sporten en mocht er iets tussen komen, dan probeer ik het een andere dag in te halen.

Tip: Lees ook mijn blog over beginnen met hardlopen

Tip 3: Zoek een sportmaatje

Ik liep altijd samen met een vriendin, maart toen ze zwanger raakte moest ik alleen verder gaan hardlopen. Ik hield het niet vol en mijn motivatie daalde. Voor mij is hardlopen, naast dat het gezond is, namelijk ook een sociaal moment. Toen dat weg viel, had ik weinig motivatie meer om verder te gaan. Inmiddels is mijn oude hardloopmaatje het hardlopen weer langzaam op aan het pakken en hebben we onze oude sportroutine weer opgepakt om op zaterdag- of zondagochtend te gaan lopen. Ik heb zelf niet meer zo die prestatiedrang om lange afstanden te gaan hardlopen dus voor mij is een ronde hardlopen van ongeveer 5 tot 10 km prima op dit moment. Let wel op: Als je begint met hardlopen is het belangrijk om de juiste hardschoenen te kiezen.

Tip 4: Zoek een sportschool die dichtbij is

Als hardlopen niet zo jouw ding is, maar je liever indoor sport, zoek dan een sportschool dichtbij huis waar je naar toe kunt fietsen of lopen. Als je de auto moet pakken is dit ook weer een drempel om te gaan. Ik heb geluk dat wij in een buurt wonen vlakbij een fijne sportschool waar ik binnen 10 minuten naar toe kan lopen. Hoe fijn is dat?

Tip 5: Zoek een sportschool met kinderopvang

Ik heb zelf geen jonge kinderen meer thuis, maar kan me voorstellen als je een dreumes of peuter hebt het echt lastig is om het sporten in te plannen. Bovendien merk ik in mijn omgeving dat veel moeders vaak in de avond te moe zijn om nog de deur uit te gaan. Laatst sprak ik met een moeder van een van de klasgenootjes van mijn dochter die vertelde dat ze altijd ging sporten op woensdag en vrijdagochtend als haar oudste op school zit. Haar jongste peuter kon ze meenemen naar de sportschool want daar zit kinderopvang. Ze gaf aan dat hij het erg leuk vond daar en dat dit veel beter voor haar werkt dan in de avond te gaan sporten, aangezien ze dan vaak te moe was. Het lukte haar om deze sportroutine wekelijks vast te houden. Zoek je een sportschool in de buurt, kijk dan ook even of er kinderopvang aanwezig is. Mocht je liever niet de deur uit gaan om te sporten, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om thuis te gaan sporten. Lees deze thuis sporten tips eens.

Tip 6: Stel een doel voor jezelf

Wat erg goed werkt voor veel vrouwen is om naar een doel toe te werken. Ik heb dit zelf niet zo, omdat voor mij het plezier voor van het sporten voorop staat. Maar toch motiveert het me als ik merk dat ik mijn spinningfiets wat zwaarder kan zetten of ik merk dat een bepaalde yogaoefening me makkelijk af gaat. Als je kiest voor fitness is het nog makkelijk te meten, iedere keer kun je wat zwaardere oefeningen doen of meer tillen. Met hardlopen werkt het het beste als je een hardloopschema gebruikt of werkt met een hardloopapp. Dit motiveert echt heel goed als je merkt dat je sneller wordt of langere afstanden kunt lopen. Voor mij motiveert het ook altijd om naar een wedstrijd toe te werken. Doe jij aan sport? Zo ja, wat doe jij om jouw sportroutine vol te houden en lukt het om het sporten in te plannen in jouw agenda?

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.