Moeder loopt hard met dochter
Gezond leven

6 x: waarom beginnen met hardlopen?

Inmiddels doe ik al jaren aan hardlopen en heb ook periode gehad dat ik regelmatig mee deed aan hardloopwedstrijden. Dat laatste staat nu op een laag pitje, maar ik blijf toch regelmatig hardlopen. Ik ben niet meer zo fanatiek als vroeger, maar ik blijf het toch graag doen. Ik vind het namelijk een hele fijne en makkelijke sport om te doen als moeder met een gezin, werk en een sociaal leven. Denk je er ook wel eens aan om te beginnen met hardlopen? Lees hier de 6 redenen waarom je zou beginnen met hardlopen:

1. Je bent gezond bezig

Ik ben begonnen met hardlopen in mijn studententijd omdat ik iets aan sport wilde doen, maar ik wist niet wat. Mijn vriend maakte me enthousiast om te beginnen met hardlopen en we gingen samen van start. We volgden een fijn schema en ik was verbaasd hoe snel mijn conditie om hoog ging. Ik voelde me er heel goed bij en ben er sindsdien mee door gegaan. Toch vind ik het soms best moeilijk om weer een training te doen, maar ik weet dat het goed is voor mijn gezondheid. Ik moet immers blijven sporten en ik wil op mijn gewicht blijven letten. Met hardlopen verbrand je namelijk behoorlijk veel calorieën. Daarnaast helpt het ook nog eens om hard- en vaatziekten te voorkomen. Je bent dus lekker gezond bezig!

2. Je sport in de buitenlucht of in de natuur

Sporten in een sportschool voelt anders dan hardlopen. Een ronde lopen in de buitenlucht geeft echt een heel fijn en goed gevoel na afloop. Je voelt je energieker en fitter na zo’n training in de buitenlucht. Als het kan, probeer ik het bos op te zoeken maar ook gewoon een ronde lopen langs een rustige weg is toch heel anders dan in een sportschool met airco. Buiten sporten doet het ook heel goed om even je hoofd leeg te maken. Zeker ook een goede reden om te beginnen met hardlopen.

Boekentip: Het boek Hardlopen voor vrouwen is een inspirerend boek voor beginnende hardlopers en helemaal gericht op vrouwen. Zeker een aanrader om te lezen als je wilt beginnen met hardlopen.

3. Je zit nergens aan vast

Dit vind ik echt heel fijn aan hardlopen: geen duur sportabonnement waar je aan vast zit. De enige investering die je moet doen, zijn goede hardloopschoenen. Als je wilt beginnen met hardlopen is het erg belangrijk om goede hardloopschoenen te kopen. Hardlopen is namelijk blessure gevoelig, dus goede hardloopschoenen zijn echt een must. Ik heb diverse merken hardloopschoenen gehad, maar momenteel loop ik erg graag op Brooks.

4. Je kan jouw eigen tijd indelen

Dit is echt ideaal aan hardlopen: je hoeft je nergens voor op te geven of in te schrijven. Je trekt gewoon je hardloopschoenen aan en vertrekt. Voor moeders met een druk leven is dit echt heel fijn. Ik vind het heel prettig om in het weekend in de ochtend te gaan hardlopen. Ik sta op, eet een licht ontbijt en vertrek. Deze momenten plan ik meestal wel in om er voor te zorgen dat ik mijn sportroutine kan vasthouden. Maar ook in de zomer in de avond of tijdens schooltijd is het natuurlijk fijn om even een stukje te gaan hardlopen. Sporten wanneer het jou uitkomt, ideaal toch?

Tip: Lees ook mijn blog over hoe ik 10 kilo ben afgevallen in 9 maanden tijd.

5. Je kan sporten samen met jouw gezin

De laatste tijd komt het er minder van, maar er is een tijd geweest dat ik heel vaak samen met mijn man en dochter een stukje ging lopen. Hij nam mijn dochter op de fiets mee terwijl ik aan het hardlopen was. We gingen dan even naar het bos met speeltuin waar Laura even kon spelen. Meteen een leuk uitje voor het gezin. Ook leuk als je oudere kinderen hebt: vraag ze of ze een stukje met jou mee willen fietsen als je gaat hardlopen. Heb je meteen een sportmaatje bij je!

6. Je kan blijven sporten op vakantie

Er is een ding wat ik nooit vergeet mee te nemen op vakantie: mijn hardloopschoenen en hardloopkleding. Ik vind hardlopen op vakantie namelijk heel fijn om te doen. Je loopt in een andere omgeving en dat geeft weer een boost. Bovendien blijf je zo toch wel in beweging tijdens de vakantie, omdat dan juist het sporten er vaak bij in schiet. Een mooie reden om nu te beginnen met hardlopen!

Ben jij een hardloper? Zo ja, wat zijn de redenen waarom jij graag hard loopt?

Vond je dit een leuk en interessant artikel? Ik zou het dan leuk vinden als je mij ook volgt via facebook of instagram of pinterest.

Dit artikel is in samenwerking opgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.