naar school brengen
Moederschap

Niet meer welkom op school door Corona

Soms bekruipt me het gevoel dat ik toch wel Corona-moe begin te worden. Ik sta achter het Corona beleid en houd me gewoon aan alle regels, maar toch begin ik langzaam steeds meer dingen te missen. Ik heb een modus gevonden in het thuiswerken en af en toe naar kantoor, het went ook wel weer op een bepaalde manier. Toch begin ik steeds meer dingen te missen zoals borrelen met vriendinnen, een keertje uit eten of een weekend weg. Er is echter nog één ding dat ik steeds meer begin te missen. Dat is het feit dat ik als moeder niet meer welkom ben op de school van mijn dochter.

Niet welkom op school

Ik heb er alle begrip voor dat ik als ouder niet meer welkom ben op school. De juffen en meesters mogen natuurlijk geen Corona oplopen, dus begrijp ik dit maar al te goed. Maar toch, ik mis gewoon het wekelijkse kletspraatje met de juf op school. Afscheid nemen in de klas en rond kijken waar mijn dochter mee bezig is. Het helpen in de klas met activiteiten en leuke uitstapjes en mijn dochter zien genieten als ik ergens mee help op school. De jaarlijkse spettershow waarin ik met alle andere ouders zo geniet van de leuke dansjes, liedjes en toneelstukjes van onze kinderen. Het voelt gewoon zo koud, afstandelijk en onpersoonlijk om mijn dochter bij de schoolpoort af te zetten en verder helemaal geen persoonlijk contact meer te mogen hebben.

Geen leesmoeder

De eerste teleurstelling kwam begin dit jaar. Ik zou leesmoeder worden van een klein groepje kinderen uit de klas van dochter. Ik hou erg van voorlezen en vind kinderboeken heel leuk, dus ik verheugde me er op. Helaas kwam de lockdown en mochten we niet meer het schoolgebouw in. Ik zou dus geen leesmoeder worden. Ik vond dit echt zo jammer, een ervaring die ik ook nooit meer mee zal maken, aangezien mijn dochter enigs kind is.

Lees hier mijn blog: waarom ouderbetrokkenheid zo belangrijk is

Geen schoolreisje

Ik ging vorig jaar mee op schoolreisje. Een super leuk uitstapje naar het prehistorisch dorp. Ik vond het best aanpoten om een groepje kids onder mijn hoede te hebben en te zorgen dat alles goed verliep. Op een bepaald moment verloor ik zelfs een klasgenootje van Laura uit het oog, wat mij bijna een hartverlamming bezorgde. Maar dat liep gelukkig met een sisser af en binnen no time hadden we haar weer gevonden. Ondanks dat incident vond ik het meegaan met een schoolreisje echt super leuk om te doen. De kinderen vonden het geweldig en genoten vol op. Maar zo’n schoolreisje zat er dit jaar niet in natuurlijk, uiteraard ook begrijpelijk, maar toch wel jammer.

Sinterklaas en kerst

Vorig hielp ik in de klas van mijn dochter met pepernoten bakken. Met een groepje kids maakten we samen pepernoten en ik genoot van het plezier van de kinderen. Zo’n leuke en gezellige activiteit om te doen. Ook dat zat er dit jaar niet in. Afgelopen maand kregen we een nieuwsbrief van school dat dit jaar het jaarlijkse kerstdiner niet door gaat. De reden waarom is begrijpelijk, het zou te veel reisbewegingen van ouders van en naar school veroorzaken en dat is niet wenselijk. Dit jaar wordt kerst op een andere manier gevierd op school.

Traditioneel kerstdiner op school

Het zal vast heel gezellig worden, maar toch vind ik het heel jammer. Bij ons thuis is het echt een traditie geworden dat ik samen met mijn dochter hapjes maak voor het jaarlijkse kerstdiner. Ik zoek leuke recepten uit maak er een gezellig activiteit van samen met mijn dochter. Dan breng ik haar naar school en kijken we samen even in de klas rond. De donkere avond, de klas die helemaal in kerstsfeer is en de heerlijke hapjes die zijn klaargemaakt, het is gewoon zo gezellig. Al die gezelligheid op school moeten we als ouders toch maar missen!

Gezellige basisschooltijd

Gelukkig merk ik dat de school van onze dochter er alles aan doet om activiteiten en feestdagen zo normaal mogelijk te laten verlopen. Ook mochten we al een keer op afstand en met coronaregels in acht houdend een oudergesprek voeren met de juffen op school. Ik vond het fijn dat dat mocht. Maar toch, noem mij maar een sentimentele moeder, ik mis het gewoon dit soort momenten op school. Ik hoop zo dat ik volgend jaar weer welkom ben als moeder op school. Dat we dan weer kunnen meehelpen als we zin hebben en onze kinderen zien genieten van alles wat de basisschool periode zo leuk en gezellig maakt. Want hoe dan ook, deze periode is niet alleen voor een kind belangrijk. Ook voor ons als ouders is dit gewoon een bijzondere periode waar je het liefst niets van wil missen, want deze tijd vliegt al zo snel voorbij.

Mis jij het ook zo dat je niet meer welkom bent op school vanwege Corona? Worden de feestdagen zoals het kerstdiner bij jullie kinderen op school ook anders gevierd dan normaal? Laat het mij weten door een reactie achter te laten!

Deze foto is gemaakt in 2016, het eerste jaar dat Laura naar school ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.