Spirituele boeken
Boeken

5 x spirituele boeken die ik inspirerend vind

Tijdens de feestdagen vind ik het altijd heel fijn om boeken op mijn verlanglijstje te zetten. Ook vind ik het geven van een inspirerend boek echt een mooi cadeau. Op mijn verlanglijstje stonden dus ook weer een aantal spirituele boeken. Ik heb een voorkeur voor boeken die mij aan het denken zetten. Meestal neem ik dit soort boeken mee op vakantie, dan heb ik er echt de tijd voor om een boek rustig te lezen en er goed over na te denken. Heb jij een moeder, zus, vriendin of fijne collega die je wil verrassen met een bijzonder cadeau? Lees dan eens deze blog met mijn 5 tips voor inspirerende en spirituele boeken die mij aan het denken gezet hebben.

1. Hans Peter Roel, Op zoek naar de hemel

Op zoek naar de hemel is een prachtig boek over het leven van Eva van Berkel, een jonge vrouw die haar hart volgt en op zoek gaat naar een gelukkig leven. Hans Peter Roel schrijft over de spirituele reis die zij maakt door drie landen. Het eerste deel gaat over de periode in Amsterdam, waarbij Eva op jonge leeftijd haar vader verliest. Hij belooft op haar te wachten in de hemel.

Door deze belofte van haar vader gaat zij op reis. Daarna gaat zij naar India waar ze een periode verblijft in een ashram waar ze leert mediteren. Daarna gaat ze op pelgrimage naar Santiago de Compostela in Spanje en uiteindelijk komt ze in het bezit van een aangrijpend en authentiek dagboek dat zich in Polen afspeelt. Persoonlijk vond ik het tweede deel over Eva’s periode in India het meest inspirerend. Een boek over een jonge vrouw die haar grenzen wil verleggen en het pad van haar hart wil volgen.

2. Pascale Bruinen, Het jaar van de uil

Dit boek heb ik afgelopen zomer gelezen tijdens onze vakantie. Pascale Bruinen schrijft in het boek haar persoonlijke verhaal over haar eigen spirituele reis die ze mee maakt. Ze is officier van justitie en daardoor zakelijk en rationeel. Door het verlies van haar vader, raakt ze emotioneel van slag en maakt ze in de periode na zijn overlijden een aantal keren spirituele ervaringen mee waarin een uil een bijzondere rol speelt. Hierdoor beseft ze dat haar leven is veranderd. Ze kan moeilijk haar functie uitoefenen als officier van justitie, ondanks dat ze haar baan een warm hart toe draagt. Ze besluit na lang twijfelen haar carrière te stoppen en haar baan op te zeggen om haar droom, een leven als schrijver, waar te maken. Het boek leest als een trein. Pascalle bruinen heeft in dit boek heel mooi haar persoonlijke reis beschreven en haar verlangen haar droom waar te maken. Het jaar van de uil is een boek dat niet mag missen in het rijtje inspirerende en spirituele boeken.

Tip: lees hier mijn blog over yoga oefeningen in het dagelijks leven

3. Haemin Sunim, Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor hebt

Dit boek is geen verhaal of roman, maar een soort van zelfhulpboek dat je op je nachtkastje hebt liggen en er af en toe eens bij pakt om tips en adviezen te lezen als je ergens mee zit. De meeste zelfhulpboeken vind ik niet prettig om te lezen, omdat het vaak moeizaam leest. Dit boek leest heel fijn en prettig. De schrijver, Haemin Sumin, is een jonge boeddhistische monnik die dagelijkse dilemma’s waar we allemaal mee te maken hebben aangrijpt in het boek. Hij beschrijft een aantal thema’s die we we allemaal tegen komen in onze leven, zoals relaties, tegenvallers in het leven en omgaan met woede en verdriet.

Ieder hoofdstuk pakt hij een thema aan en geeft daarna een aantal adviezen. Het zijn geen vernieuwende inzichten, maar adviezen die we eigenlijk wel weten, maar niet doen, of vergeten zijn. Daardoor lijken de simpelste tips toch heel fijn en nuttig om te lezen. Het is een mooi boek en geef je houvast in ons dagelijkse drukke leven met allerlei verplichtingen. Bovendien staat het boek vol met mooi illustraties.

4. Elizabeth Gilbert, Big Magic

Ik kan me nog goed herinneren dat ik dit boek voor het eerst las. Het was tijdens een vakantie op het eiland Menorca in 2016. We verbleven in een huisje vlakbij zee en genoten van het strand, de zon en de zee. Mijn dochter sliep in die periode slecht waardoor ik weinig energie had om boeken te lezen naast mijn gezin en werk. Tijdens deze vakantie kreeg ik wat rust en energie en kon ik eindelijk eens aan dit boek beginnen. Vanaf dag één werd ik geboeid en geïnspireerd door dit boek.

Elizabeth Gilbert beschrijft in dit boek op een prachtige, spirituele manier hoe volgens haar creativiteit ontstaat, hoe je er mee om kunt gaan, hoe je creativiteit kunt inzetten en gebruiken. Op dat moment was ik nog niet begonnen met bloggen, maar terwijl ik dit boek las kreeg ik enorm veel ideeën voor een blog en wist ik dat ik weer moest gaan schrijven. Iets wat ik jarenlang niet had gedaan. Dit boek opende letterlijk mijn schrijvershart en door dit boek durfde ik de stap te zetten om weer te gaan bloggen. Echt een aanrader voor iedereen die creatief is of creatiever wil worden. Je kunt het boek hier bestellen.

5. Jane Goodall, Hoop voor de toekomst

Dit is het autobiografische verhaal van een jonge vrouw die terugkijkt op haar leven als onderzoeker naar een groep chimpansees in Afrika. Een bijzondere vrouw die in dit verhaal haar relatie met onze natuur beschrijft, haar denkbeelden over hoe we de aarde een warm hart toe dragen en hoe we ons kunnen inzetten voor natuur- en milieubehoud. Ze beschrijft in het boek over haar leven, spirituele ervaringen, dood, verdriet en hoop. Ik vond het een prachtig boek om te lezen en heel inspirerend. Een aanrader voor iedereen die bezig is met natuur, duurzaamheid en milieubehoud. Je kan het boek hier bestellen.

Houd jij van inspirerende en spirituele boeken? Zo ja, heb jij nog tips die niet mogen ontbreken in dit lijstje?

Foto door Mylene2401 van Pixabay

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.