Duurzaam leven

Tips en inspiratie voor duurzaam speelgoed

Ben je op zoek naar duurzaam speelgoed om cadeau te geven? Lees dan deze blog met inspiratie voor duurzaam speelgoed eens. Ik geef je tips voor een aantal winkels en merken die speelgoed maken die duurzaam geproduceerd zijn.

Duurzamer leven

De afgelopen jaren zijn we bewust bezig met duurzamer leven. We rijden minder auto, we eten minder vlees en we kiezen er voor om minder te vliegen. Daarom proberen we ook tijdens de feestdagen te kiezen voor producten die duurzamer zijn. We zijn al bezig met cadeaus en speelgoed uitzoeken voor de feestdagen, ook daarbij kijken we naar duurzamere alternatieven.

Tip: Lees ook mijn blog met tips waar je speelgoed kunt inleveren voor een goed doel

Tweedehands speelgoed

Ben je specifiek op zoek naar bepaald speelgoed? Dan kun je altijd kijken of het speelgoed dat je zoekt tweedehands te krijgen is. Zo kocht ik 3 jaar geleden een hele doos met playmobiel voor mijn dochter via Marktplaats. Ik scoorde een mooie doos met heel veel playmobiel voor een klein prijsje en het zag er ook nog goed uit. Echt fijn dus! Daarnaast is het altijd leuk om eens door een kringloopwinkel te slenteren. Hier vind je vaak ook leuk en mooi speelgoed. Vooral spelletjes en houten speelgoed blijft vaak nog lang goed en kom je vaak tegen in de kringloopwinkel. Tweedehands speelgoed is sowieso duurzamer dan nieuw speelgoed kopen.

Tweedehands kinderboeken

Persoonlijk vind ik het ook altijd leuk om een kinderboek cadeau te doen tijdens de feestdagen. Kijk eens in de lokale boekhandel naar tweedehands kinderboeken. Ook kun je online tweedehands kinderboeken krijgen. Kijk eens hier voor inspiratie voor tweedehands kinderboeken.

Speelgoed ruilen

Je herkent het vast: kasten vol met speelgoed waar eigenlijk nooit meer mee wordt gespeeld. Of speelgoed waar jouw kind nooit meer naar omkijkt omdat hij of zij te oud er voor is. Zonde toch? Misschien heb je vrienden die ook kinderen hebben? Dan is het wellicht de moeite waard om eens te kijken of je speelgoed kunt ruilen met elkaar. Daarnaast zijn er in het land diverse initiatieven rond sinterklaas om speelgoed te ruilen. Zo kwam ik dit mooie initiatief tegen van Recycle Sint. Het idee is dat er door het land ruilmarkten georganiseerd worden waar je naar toe kunt gaan om speelgoed te ruilen. Een duurzaam alternatief voor nieuw speelgoed aanschaffen. Daarnaast zijn er nog andere duurzame alternatieven. Lees dit artikel eens over duurzaam spelen met lego. Dit is een initiatief waarbij lego wordt gehuurd.

Speelgoed nieuw kopen

Toch kan ik me voorstellen dat je graag iets nieuws wilt kopen. Uiteraard vindt iedere ouder het leuk om iets bijzonders te geven met de feestdagen. Lees altijd goed waar het materiaal vandaan komt en hoe het is gemaakt. Kijk dan eens naar deze winkels en merken die duurzaam speelgoed verkopen voor verschillende leeftijden

Duurzaam speelgoed baby

Hier vind je inspiratie en tips voor duurzaam speelgoed voor een baby:

Duurzaam baby cadeauset

Duurzaam speelgoed voor kinderen van 1 en 2 jaar oud

Voor deze leeftijd is het leuk om te kijken naar houten speelgoed. Hierbij wat tips voor houten speelgoed dat duurzaam geproduceerd is:

Duurzaam theeservies voor kinderen

Duurzaam speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar oud

Veel kinderen vinden het vanaf een jaar of 3 leuk om rollenspellen te spelen. Denk aan een keukentje, winkeltje of poppen.

Duurzame knutselspullen

Vooral kinderen vanaf 4 jaar oud beginnen knutselen, tekenen en kleien steeds leuker te vinden. Hierbij wat tips waar je duurzame knutselspulletjes kunt vinden.

  • Houdt jouw kind van kleuren en knutselen, kijk dan eens naar deze duurzame knutselspulletjes voor veel knutselplezier.
  • Voor duurzame klei en kleibenodigheden kun je een kijken naar onder andere de klei van het merk Ailefo.
  • Het merk Re-Cycle-me heeft leuke knustelpakketjes. Kijk eens of er iets voor jou kind bij zit.
Duurzaam knutselpakket

Duurzame puzzels en spelletjes voor kinderen

Voor kinderen die graag puzzelen en spelletjes doen zijn dit leuke, duurzame cadeautjes:

  • Hoe vind je deze kubuspuzzel met verschillende dieren en cijfers voor kinderen vanaf 2 jaar oud?
  • Dit memoryspel is gemaakt van duurzame materialen en inkt en leert jouw kind alles over groente en fruit.
  • Het merk Marbushka is een merk dat duurzame spelletjes en puzzels maakt voor kinderen van verschillende leeftijden.
  • Ik kwam van het merk Clementoni deze leuke gerecyclede puzzels tegen.
Duurzame puzzel van Clementoni
  • Als laatste heb ik nog een spelletjestip voor je. Dit mooie houten bever spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en is gemaakt van duurzaam hout. Het leuke van dit spel is, dat je het ook alleen kunt doen.

Ik hoop dat ik je met deze blog geïnspireerd heb om eens te kijken naar duurzaam speelgoed. Fijn voor jouw kind en fijn voor de wereld. Koop jij wel eens duurzaam speelgoed?

Foto van Pexels

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.