Een reis door de tijd in het prehistorisch Dorp in Eindhoven
Afgelopen weekend gingen wij naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven. We werden uitgenodigd om een middag langs te komen. Het preHistorisch Dorp is een openluchtmuseum in Eindhoven waar je een reis maakt door de tijd. We waren hier al eerder geweest tijdens een evenement en tijdens een schoolreisje. Laura vond het toen erg geslaagd, dus we wilden graag nog een keer komen. Ga je graag naar een museum met kinderen? Lees dan deze blog, want dit openluchtmuseum is echt een aanrader om naar toe te gaan met kinderen.
Wat is er te doen in het preHistorisch Dorp in Eindhoven?
Het preHistorisch Dorp bestaat uit verschillende gedeeltes. In ieder gedeelte beland je in een andere tijd. Je kunt vrij rondlopen en je laten verrassen door verschillende periodes en activiteiten of je kunt van periode naar periode lopen en zo een reis door de tijd maken. In iedere periode zijn er andere activiteiten te doen. Sommige activiteiten zijn onder begeleiding en andere activiteiten kun je zelf doen. Ook kom je in iedere periode bewoners tegen die iets vertellen over hun dagelijks leven, hun woning of hun werk.
Onze reis in het preHistorisch Dorp
Bij binnenkomst krijgen we een boekje met uitgebreide informatie. Ook Laura krijgt een boekje met allerlei informatie voor kinderen, leuke puzzels, zoekplaatjes en woordzoekers. We besluiten ons te laten verrassen en gaan lekker vrij rond te lopen en komen terecht in de eerste periode, namelijk de tijd van de jagers en verzamelaars. We belanden in het jagerskamp waar een jagerstent te vinden is. In deze tent zie je hoe de jagers en verzamelaars leefden en welke gebruiksvoorwerpen ze gebruikten. Laura is vooral geïnteresseerd in het het speerwerpen. In dit jagerskamp mag je namelijk zelf proberen of je op een rund kunt jagen. Laura wil dit zeker proberen en gaat meteen aan de slag met speerwerpen door te jagen op een houten dier. We oefenen wat, maar komen er snel achter dat het nog niet zo makkelijk is. Leuk om uit te proberen in ieder geval.
Graan malen en brood bakken
We gaan verder met onze reis komen terecht in de tijd van de eerste boeren. Hier komen we bewoners tegen die uitleggen hoe ze vuur maken en wat ze daar voor moeten doen. Laura vindt vooral het zelf graan maken interessant. Ze krijgt een bakje met graan en mag het zelf gaan malen met de hand. Ook vertelt de bewoner haar dat als ze goed haar best doet, ze zelf een broodje mag bakken boven het vuur. Dat laat Laura zich geen twee keer zeggen en ze gaat ijverig aan de slag met een stenen kom en een maalsteen om het graan zelf te malen. Het is een flinke klus, maar uiteindelijk het lukt haar om het graan fijn te malen. Ze mag zelf boven het vuur een broodje bakken.
Inlevingsvermogen gebruiken
Ook andere kinderen zijn gezellig aan het malen en bakken boven het vuur en daardoor ontstaat er leuke interactie tussen de kinderen. In de tussentijd vertelt de bewoner dat de boeren vroeger zeer vroeg op moesten staan om op tijd hun brood te bakken. Dat maakt wel indruk bij de kinderen en Laura merkt op dat zij het dan toch wel makkelijk heeft dat ze iedere ochtend kan opstaan met een boterham met chocopasta. Leuk dat de kinderen zich op deze manier hun inlevingsvermogen kunnen gebruiken hoe vroeger in deze tijd geleefd werd.
Hout hakken in de regen
Na het malen en bakken gaan we verder met onze reis. We besluiten vanwege de regen een aantal activiteiten zoals kanovaren over te slaan. Maar voor Laura maakt de regen niet uit. Regenjas aan hout hakken maar! We zijn namelijk beland in de Inheems Romeinse tijd. Je loopt hier door een werkschuur, kruidentuin en een poortgebouw. In de tussentijd dat wij met zijn tweetjes rond kijken is Laura druk bezig met houtjes hakken. Het hout hakken kan door kinderen op een veilige manier gedaan worden. Na een tijdje merkt ze dat het toch best wel een zwaar werkje is. Het is tijd voor pauze. Inmiddels regent het behoorlijk hard, dus gaan we een plekje zoeken in Herberg den Bonten Os. We bestellen iets te drinken een een ijsje voor Laura. Bij mooi weer is het heerlijk om lekker op het terras van de Herberg een biertje te drinken of te lunchen. Voor kinderen zijn er diverse lekkere pannenkoeken te krijgen.
De tijd vergeten
Na de pauze gaan we verder richting de tijd van de Franken en Vikingen. Je vindt hier de adellijke hoeve en de boogbaan. Laura wist van de vorige keer al dat ze het boogschieten een leuke activiteit vond om te doen, dus als we aankomen en de boogbaan blijkt dicht te zijn, is ze even teleurgesteld. De vorige keer dat we in het prehistorisch dorp waren heeft ze het voor het eerst uitgeprobeerd en dat was een succes. Wat blijkt, we zijn vergeten de tijd in de gaten te houden en de tijd is sneller gegaan dan we in de gaten hadden. Bij de ingang stond namelijk duidelijk aangegeven dat de de boogbaan tot 15:30 open was. De tijd zijn we dus letterlijk even vergeten!
Samen potten bakken
We maken nog een wandeling door de tijd van handel en steden en komen in het ambachtenhuis terecht. Een bewoner vertelt ons uitgebreid over het huis, wat er te doen is en hoe er geslapen werd. Bij Laura maakt het kleine houten huisje dat als wc dient indruk. We lopen verder in de richting van de tachtigjarige oorlog en komen langs het pottenbakkershuis. Diverse kinderen zijn hier bezig met het maken van hun eigen potje van klei. Laura is meteen enthousiast en gaat aan de slag met klei. Het maken van een mooi, rond kopje is nog niet zo makkelijk, maar daar helpt de draaischijf gelukkig wel bij. We laten het potje dat Laura heeft gemaakt even drogen op de houten vensterbank en gaan verder richting het winkeltje. Laura wil namelijk niet naar huis zonder een souvenir te kopen. Ik word verrast doordat ze een mooie steen in de vorm van een hart voor me koopt van haar eigen zakgeld. Wat een lieve verrassing! Ze koopt nog een een ouderwets potje met snoep want dat kan niet missen natuurlijk. Onze reis door de tijd zit er op. We hebben een gezellige, leuke middag gehad. Ondanks dat het weer tegenviel, waren er voldoende leuke activiteiten.
Tips bij een bezoek aan het preHistorisch Dorp:
- Kijk bij aankomst op het bord welke activiteiten wanneer open zijn en let hier op tijdens je bezoek dat je geen leuke activiteiten mist. Ook zijn er in het weekend rondleidingen waar je aan mee kunt doen.
- Heb je een museumjaarkaart? Vergeet deze niet mee te nemen, want deze is geldig in het preHistorisch Dorp. Je moet wel altijd van te voren reserveren, ook als je een museumjaarkaart hebt. Reserveren kan gemakkelijk op de website. Wij hebben ook een museumjaarkaart voor het gezin en vinden dit erg fijn.
- Als je het leuk vind om digitaal een speurtocht te doen, download dan de app van het prehistorisch dorp. Ook kun je via de app gebruik maken van de audiotour.
- Als je je bezoek gaat plannen, let dan op de agenda van het preHistorisch Dorp. Zeker in de zomer zijn er veel evenementen die de moeite waard zijn. Zo heb ik met Laura in juni van dit jaar het beauty en kostuum weekend bezocht. Ik vond dit echt een heel geslaagd evenement. Tijdens zo’n evenement zijn ook weer hele andere activiteiten te doen dan normaal. Zo kon Laura die dag zelf een tasje maken, schrijven met een penneveer, een armbandje maken en kreeg ze een tattoo. Zelf vond ik de sfeer tijdens dit evenement erg gezellig. Ik kreeg er zelfs een beetje festival gevoel van, zeker omdat het die dag ook erg mooi weer was.
- Bij regen kun je het preHistorisch Dorp ook bezoeken. Er zijn namelijk ook voldoende overdekte activiteiten te doen. Toch is het aan te raden om een regenjas mee te nemen, het is tenslotte toch een openluchtmuseum, dus je wandelt vooral buiten.
Ben jij wel eens in het preHistorisch Dorp geweest? Zo niet, welk museum vind jij de moeite waard om naar toe te gaan met kinderen?
Dit artikel is in samenwerking opgesteld.