Pleegzorg
Pleegzorg

Hoe gaat het met ons pleegzorgtraject?

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik een blog geschreven heb over ons pleegzorgtraject. De laatste tijd kreeg ik wat vragen uit onze omgeving hoe het hier nu mee staat. Sommige volgers vroegen zich zelfs af of we gestopt waren met pleegzorg. Dat is zeker niet het geval. Daarom wil ik graag een update geven en terugblikken wat er is gebeurd de laatste tijd.

Open voor pleegzorg

In de herfst van vorig jaar schreef ik deze blog over de afsluiting van ons pleegcursus. We hadden ons traject afgesloten en een pleegkindje zou welkom zijn in ons gezin. We wilden graag weekend– en vakantiepleegouders worden. Ons huis stond open voor een pleegkindje en we stonden in de wacht totdat we een telefoontje zouden krijgen.

Tweede lockdown

Wat we niet konden voorzien, was dat we wederom in een lockdown terecht kwamen. Voor de tweede keer in de coronacrisis was het zo ver: thuisonderwijs geven en thuiswerken. Het was een heftige periode. Hierdoor kwam pleegzorg voor ons ook even stil te liggen. We hadden contact met onze pleegzorgmedewerker die ook vertelde dat er door de lockdown minder aanvragen binnen kwamen voor weekend– en vakantiepleegzorg. Persoonlijk ging het mij helaas niet goed, ik raakte uit balans door verschillende oorzaken. Ik sliep niet goed en voelde me lichamelijk steeds slechter. Op advies van de huisarts meldde ik me ziek op mijn werk. Ik kwam voor het eerst in mijn leven thuis te zitten. Ik moest rust nemen en tijd nemen om te herstellen van een intensieve periode.

Een goede match?

Toen was er die ochtend in maart dat ik ineens gebeld werd. Het was een medewerker van pleegzorg die vertelde een aanvraag binnen te hebben gehad. Ze had het gevoel voor een dat dit wel eens een goede match zou kunnen zijn met ons gezin. We waren blij en maakten een afspraak voor een uitgebreide uitleg over het pleegkindje en het gezin waar het over ging. Terwijl we het er over hadden, zag ik het al plaatje al voor me. Ondanks mijn persoonlijke situatie wilde ik er voor gaan, we hadden hier immers al een tijdje op gewacht!

Niet het juiste moment voor pleegzorg

Nadat we uitleg hadden gekregen kregen we bedenktijd en zouden we een paar dagen later terug gebeld worden om het vervolgtraject in te zetten. Toen ik alles liet bezinken en met mijn man er over sprak, sloeg echter de twijfel toe. Ondanks dat het hier gaat over alleen weekend en vakantie, vroeg ik me af of ik dit wel aan zou kunnen. Ik was nog helemaal niet hersteld en had nog weinig energie. Ik moest langzaam mijn batterij weer opladen en me vooral richten op mijn eigen herstel en mijn eigen gezin. Paste pleegzorg dan nu wel in ons gezin? Zou ik wel het pleegkindje dat bij ons zou komen voldoende aandacht kunnen geven op dit moment in mijn leven? Dit pleegkind had namelijk veel aandacht en twee sterke pleegouders nodig en ik vroeg me af of ik dit wel aan zou kunnen op dat moment. Mijn twijfels gingen niet meer weg en ondanks dat ik het plaatje al voor me zag, wist ik dat dit niet het juiste moment voor ons was om aan weekend– en vakantiepleegzorg te beginnen.

Even pauze

Enkele dagen later belde ik met onze pleegzorgmedewerker. Ik vertelde mijn verhaal en gaf aan dat hoe graag we dit ook wilden doen en hoe goed dit pleegkindje ook bij ons zou passen, dit niet het juiste moment was. Het was een fijn en open gesprek. Ze waardeerde mijn openheid en we spraken af dat we ons traject even op pauze zouden zetten, zodat ik eerst helemaal kon herstellen. Dat leek ons ook het beste. Je kan immers niet goed voor een kind van een ander zorgen, als je zelf niet goed in je vel zit.

Weer open voor pleegzorg

Nu zijn we maanden verder en gaat het gelukkig veel beter met mij. Ik heb stappen gezet en heb meer energie. Ik kan weer meer dingen aan en zie weer volop mogelijkheden voor de toekomst. Ook weekend- en vakantiepleegzorg is weer een optie. We gaan nu eerst genieten van een lange zomervakantie en gaan daarna weer open voor weekendpleegzorg. We zullen zien wat de toekomst brengt, maar heb er vertrouwen in dat er vast een goede match gaat komen met een pleegkindje waar wij iets voor kunnen betekenen.

Heb je interesse om pleegouder te worden? Bezoek dan eens een informatieavond over pleegzorg of bezoek de website over pleegouder worden.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.