Meisje speelt buiten
Pleegzorg

Pleegzorg: aanmelding, procedure en STAP cursus

Enige tijd geleden schreef ik een blog over ons idee om pleegouder te worden. Sinds wij het besluit hebben genomen dat we zelf geen tweede kind meer gaan krijgen, is dit idee steeds meer gaan leven. We stonden weer open voor iets nieuws en het lijkt ons mooi als we een pleegkind een plekje kunnen geven. Vorig jaar bezochten we een informatieavond en besloten we ons op te geven voor de STAP cursus, een cursus die aspirant pleegouders moeten volgen voordat ze pleegouders kunnen worden. Ik merkte dat ik veel reacties kreeg op mijn vorige blog van lezers. Daarom heb ik besloten regelmatig een blog te schrijven over onze ervaringen met pleegzorg.

Aanmelding pleegzorg

Toen we besloten ons aan te melden voor pleegzorg, kregen we aanmeldingspapieren opgestuurd die we moesten invullen. Daarnaast moesten we een verklaring omtrent gedrag afgeven en kregen we een huisbezoek van een pleegzorgmedewerker. Dit verliep allemaal goed en we zouden begin dit jaar starten met de cursus. Helaas brak net op dat moment de Corona crisis aan, waardoor de STAP cursus niet door ging. Enkele weken geleden kregen we een telefoontje met de vraag of we de week erna wilden starten met de STAP cursus. De cursus kon doorgaan, op gepaste afstand en met de huidige maatregelen. Gelukkig kon ik nog op tijd oppas regelen voor Laura en zijn we eind mei gestart met de eerste bijeenkomst. Vorige week hebben we de tweede bijeenkomst gehad en komende week volgt de derde bijeenkomst.

Procedure pleegzorg

Tijdens de eerste bijeenkomst heeft een van de medewerkers van de pleegzorgorganisatie uitgelegd wat de procedure om pleegouder te worden inhoudt. Je volgt de training van zeven bijeenkomsten en daarnaast wordt er verwacht dat je zowel samen met je partner als alleen een levensboek invult, een boek leest en meewerkt aan huisbezoeken van meerdere pleegzorgmedewerkers. Aan het einde van de cursus volgt een afrondend gesprek waarin de pleegzorgorganisatie aangeeft of zij met ons door willen als pleegouders. De cursus is namelijk niet alleen bedoeld om te checken of pleegzorg echt bij ons past, de pleegzorgorganisatie wil ons als toekomstige pleegouders ook goed kunnen beoordelen. Dat is uiteraard logisch, een pleegkind plaatsen in een gezin is namelijk niet zo maar iets.

STAP cursus pleegzorg

Tijdens de STAP cursus krijg je iedere bijeenkomst de opdracht om enkele hoofdstukken van het boek in te vullen. Een van de criteria om pleegouder te worden, is dat je goed kunt samenwerken. Dit is essentieel in pleegzorg. Je krijgt namelijk niet alleen te maken met het pleegkind, maar daarnaast ook vaak met de ouders en de pleegzorgorganisatie. De bedoeling van het invullen van dit levensboek is, dat je informatie over jezelf, jouw relatie en jouw gezin deelt. In het levensboek staan allerlei persoonlijke vragen, onder andere over jouw rol als ouder, jouw geschiedenis en jouw motivatie om pleegouder te willen worden. Alles is er op gericht om zoals ze dat noemen in de pleegzorg, juiste ‘match’ te maken tussen pleegkind en het pleeggezin. Daarvoor is het nodig dat de pleegzorgmedewerker veel weet van onze situatie, ons gezin en onze achtergrond. Alleen dan kan er een juiste match tot stand komen.

Het invullen van het levensboek

Mijn man en ik hebben echt de tijd er voor uit getrokken om samen het levensboek in te vullen. We hebben al enkele avonden pratend en tikkend achter de laptop gezeten. Het invullen van het levensboek zet je echt aan het denken en bereid je op allerlei manieren voor op het pleegouderschap. Er staan situaties in die je kunt tegen komen en die zijn niet altijd makkelijk. In de tussentijd merk ik ook dat ik er veel over nadenk. Hoe zouden wij een pleegkind het beste kunnen helpen? Wat hebben we te bieden? Hoe kunnen we Laura er goed op voorbereiden? En hoe zou ik er op reageren als we een pleegkind niet aan kunnen? Want hoe graag je ook pleegouder wilt worden, het kan altijd gebeuren dat een plaatsing niet lukt. Dat is verdrietig, maar wel de realiteit waar je van te voren over na moet denken.

Weekend pleegzorg

Het is in ieder geval duidelijk dat we door willen gaan met pleegzorg. Allebei staan we er nog steeds voor open. We willen graag een pleegkind een plekje bieden. Daarnaast hebben we definitief aangegeven dat we gaan voor weekend pleegzorg. Een fulltime pleegkind opvoeden, is in onze situatie, met twee bijna fulltime werkende ouders niet reëel. Een pleegkind wordt niet zo maar uit huis geplaatst en heeft al veel meegemaakt. Zo’n kind verdient een plekje in een gezin met pleegouders die voldoende tijd en aandacht kunnen geven. Dat kunnen wij in onze situatie gewoon niet bieden. Wel kunnen we in het weekend een veilige, rustige en fijne plek bieden waar een pleegkind tot rust kan komen en lekker buiten kan spelen.

Tip: Meer informatie over verschillende soorten pleegzorg vind je op de website van pleegzorg Nederland.

Pleegkind in het weekend

Wat wij mooi vonden om te horen in de cursus is, dat er ook voor weekend pleegzorg veel aanvragen zijn en dat dit dus net zo belangrijk is. Door een kind in de weekenden en vakantie op te vangen, gun je ouders rust in een moeilijke situatie en dat kan veel betekenen. Voor ons fijn om te horen dat dit net zo belangrijk is en dus zeker een reden voor ons om er mee door te gaan!

Heb je vragen over de aanmelding, procedure of de STAP cursus om pleegouder te worden? Stel ze gerust! Ik zou het leuk vinden als je een reactie achter laat onder deze blog!

Foto van Pexels

4 Comments

  • Saralien

    Wat goed dat jullie dat doen! Je helpt er zon kind enorm mee. En natuurlijk is zo’n voorbereiding logisch, het is niet zomaar een huisdier dat je een paar dagen opvangt, je moet als pleeggezin echt wel geschikt en voorbereid zijn.

    • rosaschrijft

      Dank je wel Saralien voor je fijne reactie. Het is zeker heel belangrijk zo’n goede voorbereiding. Wij vinden het ook echt fijn om op deze manier goed voorbereid te worden!

      • Lianne

        Hallo! Tof dat jullie dat doen. Er zijn inderdaad veel mogelijkheden. Wij hebben het traject ook doorlopen en hebben sinds twee jaar om het weekend een jongen van 15 die komt logeren. Heel leuk! En misschien gaan we er ooit nog meer mee doen. En jullie? Wat willen jullie uiteindelijk?

        • rosaschrijft

          Hoi Lianne,
          Wat leuk dat om te horen dat jullie een weekendpleegkind hebben. Fijn dat het goed bevalt. Wij gaan op dit moment ook voor weekend- en vakantiepleegzorg, omdat wij beide werken en denken dat fulltime pleegzorg te intensief is voor ons op dit moment. Maar wie weet wat de toekomst brengt! Groetjes Rosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.