yoga oefeningen
Gezond leven

Yoga oefeningen in het dagelijks leven

In de Coronatijd heb ik veel thuis gewerkt. Om deze periode goed vol te houden, deed ik een aantal dingen om goed voor mezelf te zorgen tijdens deze Corona crisis. Een van die dingen was dat ik iedere dag yoga oefeningen deed. Ik had minder reistijd had en wat meer tijd om yoga te doen in de ochtend. Ik deed iedere ochtend een serie yoga oefeningen om zo de dag te starten. Dat beviel heel goed. In begon de dag fijn en rustig en had ook minder last van schouder- en rugklachten. Daarnaast merkte ik, dat ik me gedurende de dag minder gestrest voelde en daarom wil ik dit ritueel graag vasthouden.

Yoga in de ochtend

Toch is dat voornemen om yoga oefeningen in het dagelijks leven in te plannen niet zo makkelijk. Nu mijn dochter weer naar school gaat en ik weer meer weg ben voor mijn werk, merk ik dat het dagelijks ochtend ritueel weer drukker is en de yoga oefeningen in de ochtend er vaker bij inschieten. Er zijn ook allerlei mogelijkheden om ondanks tijdsdruk toch selfcare rituelen in te bouwen in het dagelijks leven. Maar ik merk om mij heen dat veel vrouwen met kinderen het lastig vinden tijd voor zichzelf te nemen en yoga dagelijks in te plannen op een dag. Daarom interviewde ik yogadocent Merel van van Paksini Yoga en vroeg haar naar tips hoe je yoga oefeningen en houdingen kunt inbouwen in het dagelijkse leven.

Welke praktische tips heb je voor vrouwen die dagelijks yoga oefeningen willen doen naast een baan en zorg voor kinderen?

“Houd het klein en simpel. Kijk of je 1 tot 2 keer per dag een moment kunt vinden om yoga te doen. Bijvoorbeeld in de ochtend 5 zonnegroeten en 5 minuten meditatie in de avond een aantal rustgevende yinhoudingen. Door klein te starten is het makkelijker te behappen en zal je je practice makkelijker doen. En mijn ervaring is, dat je vanuit daar makkelijker langere practices gaat doen. Wees vriendelijk voor jezelf als het een keer niet gaat, iedereen heeft dagen dat het even niet lukt, bijvoorbeeld met een ziek kindje. Neem op zulke dagen een paar keer bewust adem richting je buik en verbind je met je lichaam. Ook dat is yoga!”

Welke yoga oefeningen zijn geschikt om te doen in het dagelijks leven volgens jou?

“Ik geloof heel erg in een gepersonaliseerde yogapractice. Ga daarvoor zelf op onderzoek uit en voel wat bij je past. Of vraag hulp aan een yogadocent. Ieder lijf is anders en ook rondom zwangerschap vraagt je lichaam om een andere yogapractice. Lukt dat nu niet? Houd het dan simpel. Bijvoorbeeld in de ochtend een aantal zonnegroeten. En in de avond yin of restorative yoga (bijvoorbeeld de liggende vlinder).”

Tip: Lees ook deze blog over positieve affirmaties

Heb je tips voor simpele yoga oefeningen die je kunt doen tijdens werktijd?

“Een aantal bewuste, diepe ademhalingen richting je buik zijn vaak al heel rustgevend en laten je landen in je lijf. Voel je veel stress, verleng dan je uitademing. Heb je behoefte aan meer energie? Dan kan je je inademing verlengen. Luister altijd naar je lichaam en stop als het niet goed voelt! Achter je bureau kan je heel bewust een paar schouderrollen doen. Met beide schouders tegelijkertijd of om en om. Ook adelaarsarmen zijn fijn als je last hebt van je nek/schouders.”

Welke tijdstippen zijn volgens jou het meest geschikt om yoga te doen?

“Elk moment van de dag is goed om yoga te doen. Ik vind het zelf fijn om in ieder geval in de ochtend en avond als start en afsluiting iets van yoga en meditatie te doen om me te verbinden met mijn lijf. Als ik de mogelijkheid heb las ik in de middag tijd in voor yoga. Ik ben zelf moeder van een kindje van twee jaar en heb nog regelmatig slechte nachten. In de middag yoga doen helpt me enorm om op te laden. Maar ieder moment dat het kan is goed!”

Welke tips heb je voor vrouwen die veel stress ervaren?

“Zet jezelf op de eerste plek! Niemand heeft er iets aan als jij overloopt of opbrandt. Wil je dit als voorbeeld aan je kind(eren) geven? Zo niet, ga dan (vanuit zachtheid en vriendelijkheid) aan de slag om meer selfcare in je leven te verankeren. Las regelmatig momenten in waarop je incheckt bij jezelf. Stel jezelf de vraag: Dient dit, deze afspraak, dit werk, deze keuze, deze vriendin, mij? Zo blijf je verbonden met je kern. En maak je steeds vaker keuzes zelfliefde. En ervaar je minder stress.”

Rustgevende yoga oefeningen

Na dit interview ben ik weer geïnspireerd en gemotiveerd om dagelijks met mijn yogaoefeningen aan de slag te gaan. Ik weet gewoon dat als ik hier dagelijks tijd voor maak, ik me fijner en prettiger voel en dat ik minder stress ervaar tijdens de dag. Ik ga dus proberen dagelijks mijn yogamat weer uit te rollen en mijn yogaroutine weer op te pakken. En als ik in de avond een aantal rustgevende yoga houdingen doe, weet ik dat ik beter slaap en fitter wakker word. Ik ga mijn best doen om het weer oppakken en langzaam aan steeds meer uitbreiden zodat het weer een onderdeel word van mijn ochtend en avondritueel.

Doe jij aan yoga? Zo ja, hoe vaak doen jij het en lukt het jou om het in te plannen in het dagelijks leven?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

Foto van Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.