jaarplan maken
Persoonlijk

Een persoonlijk jaarplan maken voor meer geluk + winactie

Het eind van het jaar is een mooie periode om eens terug te blikken en vooruit te kijken. Het najaar en winter is dan ook bij uitstek een periode om nieuwe plannen te maken voor het nieuwe jaar. Je kan dit doen door een simpel jaarplan te maken voor jouw persoonlijke leven en er meteen mee aan de slag te gaan. Je zult zien dat je direct een geluksgevoel van krijgt!

Een simpel jaarplan maken

Bij een jaarplan maken denk je al snel aan een zakelijk en saai document vol met doelstellingen en resultaten die gehaald moeten worden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en hier krijg je ook geen energie van. Voor jezelf kun je ook een simpel jaarplan maken. Dit kan al heel makkelijk door jezelf een aantal vragen te stellen en op te schrijven. Wil je hiermee aan slag gaan? Neem dan eens een uurtje tijd om wat dingen voor jezelf op te schrijven in een notitieboek.

Stel jezelf twee vragen

Heb je even tijd? Zet een kop koffie, pak pen en papier en maak een lijstje met antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat vind ik belangrijk?
 • Waar word ik gelukkig van?

Door antwoorden te geven op deze twee simpele vragen, kom je al een heel eind en kun je concrete stappen zetten. Probeer dingen positief op te schrijven. Heb je bijvoorbeeld last van stress gevoelens en wil je daarvan af? Schrijf dan bij de eerste vraag niet op: ‘Ik wil minder stress ervaren’, maar ‘Ik wil meer rust ervaren’.

Concrete acties

Het fijne van een lijstje maken zoals dit, is dat je meteen overzicht hebt van dingen die jij belangrijk vindt en waar jij gelukkig van wordt. Ook als je even niet zo lekker in je vel zit, kun je dit lijstje erbij pakken en krijg je meteen weer inspiratie om dingen te doen waar je gelukkig van word. Schrijf deze acties per antwoord op ga er mee aan slag. Dit helpt mij altijd goed om dingen te ordenen in mijn hoofd en prioriteiten te stellen. De tijd gaat namelijk al zo snel voorbij en voordat je het weet is een jaar al weer voorbij en heb te weinig tijd kunnen besteden aan dingen die jij echt belangrijk vind en waar je echt gelukkig van wordt. Het maken van zo’n persoonlijk jaarplan helpt daar dan echt bij.

Familieweekend

Een persoonlijk voorbeeld is dat ik het steeds belangrijker vind om tijd door te brengen met mijn familie. Zeker nu mijn zus twee kindjes heeft, vind ik het belangrijk om samen tijd voor elkaar te hebben. Ik wil namelijk graag dat mijn dochter Laura een goede band krijgt met haar familie. Ook vind ik het belangrijk om genoeg tijd door te brengen met mijn ouders, zeker nu ze ouder worden en ook gezondheid een rol speelt. Ik word er blij en gelukkig van als ik mijn dochter met haar neefje samen zie spelen en als we samen met mijn ouders een fijne tijd doorbrengen. Ik heb daarom voor het nieuwe jaar een familieweekend gepland met mijn familie. Ook heb ik met mijn zus afspraken gemaakt dat we vaker afspraken maken voor logeerpartijtjes. We wonen ver van elkaar af en kunnen niet zo maar even langs komen. Dus goed plannen is hierbij echt een must.

Voorbeeld jaarplan maken

Hierbij nog een aantal punten waar je aan kunt denken:

 • Vind je het belangrijk veel tijd te besteden aan je gezin? En word je gelukkig van uitstapjes maken? Neem dan nu al actie door bijvoorbeeld de studiedagen vrij te nemen en een leuk uitje te plannen met het gezin.
 • Vind je reizen of vakantie belangrijk en word je hier gelukkig van? Ga dan nu al aan de slag om de vakanties voor volgend jaar te regelen. Vraag vrije dagen aan, ga al vast uitzoeken waar je naar toe wil en boek al vast een vakantie. Zeker met vliegreizen of treinreizen geldt, hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is. Persoonlijk vind ik vakantieplannen maken altijd erg leuk om te doen en altijd heerlijk om naar uit te kijken.
 • Dit zijn dingen die vrij makkelijk te plannen zijn. Maar ook moeilijkere onderwerpen kun je zo kunt aanpakken. Een voorbeeld: Je ervaart stressgevoelens en wil deze verminderen. Schrijf eens op hoe dat komt en of je hier iets aan kan veranderen. Probeer te kijken naar de oorzaken. Je wordt er gelukkig van als je meer rust en minder stress ervaart, dus schrijf ook acties op die concreet zijn. Je kan bijvoorbeeld wekelijks yoga lessen nemen, een boek kopen over stressvermindering of een training over omgaan met stress volgen. Ook kun je op je werk al simpele dingen doen om stress te verminderen. Heb je echt langdurige stress van bijvoorbeeld je werk? Dan zijn er grotere stappen nodig, bijvoorbeeld het zoeken naar een andere baan of functie binnen hetzelfde bedrijf.
 • Nog een voorbeeld: Je wilt meer tijd voor jezelf nemen, omdat je dit belangrijk vindt en het gevoel hebt te weinig tijd voor jezelf te hebben. Je wordt gelukkig van lezen en bent een echte boekenwurm. Maak dan concreet tijd om te lezen. Spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld 3 keer per week een uurtje gaat lezen in plaats van televisie kijken of een Netflix serie. Je zult zien dat je door te lezen als snel het gevoel van ontspanning ervaart en dat geeft al meteen rust.

Weekplanner gebruiken

Bij het maken van zo’n jaarplan kun je een notitieboek gebruiken of het in een online document zetten. Concrete plannen schrijf je op in een agenda op weekplanner. Doordat je de actie uit jouw jaarplan meteen opschrijft, kun je er ook naar uitkijken. Ik gebruik zelf heel graag een weekplanner, omdat je meteen een goed overzicht hebt van de week. Van Uitgeverij Deltas kreeg ik een hele leuke weekplanner, namelijk de weekplanner Houseplants. Deze is verkrijgbaar in 4 verschillende leuke dessins. Wat maakt deze planner nu zo fijn:

 • Je kan de weekplanner met ringband makkelijk open leggen op tafel en is daardoor fijn om in te schrijven.
 • Bij iedere week is er ruimte voor een to-do lijstje om af te vinken.
 • Op iedere pagina ruimte om notities te maken, bijvoorbeeld voor het plannen van een datum voor een afspraak.
 • De weekplanner is uitgegeven door Uitgeverij Deltas, ISBN: 9789044764840 en kost via de boekhandel €16,95. Je kunt de weekplanner ook hier bestellen.

Winactie weekplanner Houseplants

Ik ga deze weekplanner met plezier gebruiken. Ik mag ook een van mijn lezers verrassen met zo’n fijne planner. Win je deze winnen? Lees hier wat je moet doen om mee te doen aan deze winactie:

 • Laat onder deze blog een reactie achter dat je mee wilt doen aan deze winactie en schrijf erbij waarom je deze weekplanner graag wil gebruiken.
 • Volg je Rosa Schrijft al via social media? Super! Mocht je dat nog niet doen, dan zou ik het erg leuk vinden als je mij volgt via Instagram of Facebook. Maar dit is geen voorwaarde. Je mag dus ook gewoon meedoen als dit niet zo is!
 • Zorg dat je een geldig e-mailadres achter laat, zodat ik je een berichtje kan sturen.
 • De winactie duurt tot en met 2 december 2023.
 • De planner wordt verloot onder de lezers die een reactie hebben achter gelaten en de winnaar krijgt persoonlijk bericht. Ik zal vanwege privacyoverwegingen geen winnaar bekend maken op deze site of op social media kanalen.

Deze winactie is afgelopen. Er kan niet meer gereageerd worden.

Foto van Pexels en eigen foto’s van gekregen product.

9 Comments

 • Diana van Os

  Wauw wat een super toffe winactie , ik kan deze planner heel goed gebruiken voor mijn innerlijke rust ik ben nu 44 en ben er sinds een paar maanden achter dat ik hooggevoelig ben en dat ik veel tijd voor mezelf nodig heb en dat ik gezond moet eten en druktes moet vermijden en niet met iedereen om kan gaan en ik heb nog een dochtertje van 2 jaar waar ik alleen voor zorg ik doe vrijwilligerswerk in het bejaarde huis en ik sport bij sportcity en volg nog traumatherapy en ik ga binnenkort nog verhuizen . Ik hoop dat deze planner me meer rust geeft als ik alle afspraken op een rijtje kan zetten .

 • Berna

  dit zou handig zijn om mijn afspraken op te schrijven, maar ook om concrete to-do’s, grappige lijstjes en leuke weetjes/feitjes in te schrijven ! ik neig vaak om van de hak op de tak op het dak te springen, dus deze overzichtelijke planner zou perfect zijn !

 • serife

  Ik heb het afgelopen jaar vaker het gevoel dat ik overzicht en structuur in mijn dagelijkse/wekelijkse activiteiten begin te verliezen. Ook met de leeftijd merk ik dat ik steeds vergeetachtiger word….
  Een weekplanner zou handig zijn om mijn gedachten op orde te krijgen, prioriteiten te stellen en meer grip te krijgen op mijn weekplanning.

 • Mieke

  Dit is echt een prachtig cadeau voor 1 van mijn dochters. Ze houdt zoveel van uitstappen en samen afspreken. Ze kan dit er dan allemaal noteren. En toch nog zien dat ze ook nog lege dagen plant om tot rust te komen.

 • Marian B

  Ze zien er ook mooi uit! Ik zou deze graag voor thuis willen gebruiken voor mijn eigen afspraken en lijstjes. Mijn persoonlijke planner, lijkt me handig. Voor het gezin en het werk heb ik dan een andere.

 • Manon

  Ik zou de planner gebruiken om meer balans te krijgen in mijn gezin, mijn werk als arts, de verbouwing van ons nieuwe oude huis en mijn hobby’s (die nu inderdaad vaak achteraan komen en vervallen)..

 • Suleika

  Volgend jaar wordt en jaar waarin veel staat te gebeuren. Een dochter gaat afstuderen, een andere eindexamen doen en wellicht op kamers. Een slechte gezondheid van mijn ouders, mogelijk een andere baan en een broer die gaat trouwen. Dus plannen en tijd voor de leuke dingen houden gaat heel belangrijk worden!

 • Ineke

  Geef jezelf ruimte in je hoofd, door je planning op te schrijven. Zo wordt het visueel en hoef je het niet te onthouden. Dit werkt bij ons thuis al jaren. Mijn dochters vragen erom als ik de as weekplanning op zondag nog niet heb opgeschreven. We gebruiken een planbord, maar overgaan op een papieren weekplanner die er zo mooi uitziet als deze, dat willen wij wel heel graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.