kerst met het gezin
Feestdagen

Kerst vieren met het gezin, verbinding en aandacht voor elkaar

De kerstperiode komt er weer aan. Persoonlijk vind ik kerst altijd een fijne tijd om samen door te brengen met het gezin. Tijdens kerst probeer ik altijd dit fijne, warme gevoel over te brengen aan mijn dochter.

Aandacht voor elkaar

Ik wil haar ook meegeven dat kerst niet alleen draait om cadeautjes en lekker eten, maar dat het vooral ook een periode is om aandacht voor elkaar te hebben en verbinding te leggen met elkaar. Hoe leuk het krijgen van cadeautjes ook is en hoe fijn het is om lekker te eten, kerstmis is een feest waarin het gaat om meer dan dat. Denk aan het kerstverhaal meegeven of aandacht hebben voor mensen die het minder goed hebben en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In deze blog leg ik uit hoe ik dit zelf probeer te doen in mijn gezin.

Kerstverhaal meegeven

Oorspronkelijk is kerstmis een christelijk feest waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. In veel gezinnen is dit nog steeds de belangrijkste reden om kerst te vieren. Als je graag het kerstverhaal wil meegeven aan jouw kind, dan kun je dat op verschillende manieren spelenderwijs doen:

  • Kerstverhaal voorlezen:

Lees jouw kinderen het kerstverhaal voor. Dit is iets dan ik de laatste jaren heb gedaan. Wij gebruiken hiervoor het boek van Dick Bruna, het kerstverhaal. Maar er zijn ook heel veel andere kerstboeken voor kinderen die je hier voor kunt gebruiken.

  • Kerststal bij de boom neerzetten:

Zet een kerststalletje neer bij de kerstboom. Wij hebben al sinds mijn dochter klein is een kerststalletje bij de kerstboom staan wat geschikt is voor kinderen. Ze vond dit altijd leuk om mee te spelen. Op deze manier legden wij haar spelenderwijs ook het kerstverhaal uit.

  • Kerstprogramma’s bekijken:

Kijk naar een kerstprogramma geschikt voor kinderen. Ik vind het NPO programma Kerst met de Zandtovenaar erg mooi om samen met mijn dochter te kijken. In dit kinderprogramma wordt het kerstverhaal op een mooie manier uitgelegd aan kinderen. Dit is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Kerstboodschap overbrengen

Tegenwoordig is kerst voor veel gezinnen geen religieus feest meer. Toch betekent dit niet dat je geen aandacht kunt geven aan de kerstboodschap. Want in deze periode is bij uitstek ook een periode om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Deze boodschap kun je ook aan jouw kind mee geven. Hoe kun je dat samen doen?

  • Kerstkaarten knutselen:

Ik ben zelf niet zo’n knutselmoeder, maar als je dat wel bent is het erg leuk om kerstkaarten te knutselen met kinderen en die te sturen naar familie of vrienden die je niet zo vaak ziet. Juist in de kerstperiode is het fijn om hier aandacht voor te hebben. Je kan ook vragen aan jouw kind om een kerstkaart te knutselen voor een vriend of vriendin die belangrijk is voor hem of haar.

  • Videobellen met familie:

Heb je familie die ver weg woont of er niet bij kan zijn met kerst? Denk er dan eens aan om te videobellen met een familielid.

  • Kaarsjes aansteken:

Heb je een vriend of familielid waarmee het minder goed gaat? Dan kun je samen met jouw kind een kaarsje opsteken voor die persoon. Ik doe dit vaker met mijn dochter als we bij een kerk in de buurt zijn. Op deze manier denken we samen aan die persoon. Dit kun je natuurlijk ook gewoon thuis doen en er een bijzonder moment van maken door samen aan die persoon te denken of er over te praten met elkaar.

Iemand een steuntje in de rug geven

Ik word er zelf altijd een een beetje verdrietig van als ik nieuwsberichten lees over mensen die eenzaam zijn tijdens kerst of geen geld hebben om überhaupt kerst met het gezin te vieren. Ik vind het goed om hierbij stil te staan en dat ook te leren aan mijn dochter dat het niet vanzelfsprekend is dat je een fijne kerst kunt vieren. Tegenwoordig zijn er ook allerlei mogelijkheden om met een klein gebaar toch iemand een steuntje in de rug te geven. Denk bijvoorbeeld aan deze activiteiten:

  • Kerstkaartenactie:

In veel woonplaatsen worden kerstkaartenacties gehouden voor mensen die eenzaam zijn. Kijk eens bij jouw in de buurt waar deze kerstkaarten ingeleverd kunnen worden. In Tilburg kun je bijvoorbeeld kerstkaarten inleveren voor ouderen bij de VVV. Laat jouw kinderen ook eens een knutselwerkje maken of kaartje schrijven.

  • Boodschappen inleveren bij de voedselbank:

Tijdens kerst zijn de voedselbanken extra blij met boodschappen. Informeer eens bij de voedselbank bij jou in de buurt wat voor soort boodschappen nodig zijn en breng eens een tas met boodschappen langs. Nog mooier is om zelf een boodschappenactie te houden zoals bij ons in de buurt altijd in de november wordt gedaan. Een buurtbewoner zamelt in de buurt boodschappen in en levert deze af bij de voedselbank. Een heel mooi gebaar!

  • Een donatie geven aan een goed doel:

Tijdens kerst is het bij uitstek het moment om eens een goed doel een donatie te geven als je het kunt missen!

Kerstsfeer thuis creëren

Ik heb je in deze blog meegenomen hoe je kerst met het gezin op een gezellige en zinvolle manier kunt vieren. Op deze manieren probeer ik het kerst mooi en gezellig te maken voor ons gezin en ook voor anderen. Ik kijk er echt naar uit en heb er veel zin in om een fijne tijd samen doorbrengen. Ik vind het altijd super gezellig om samen het huis te versieren met kerstversiering, kerstmuziek luisteren en iets lekkers bakken. Maak er een mooie kerst van met jouw gezin en vergeet ook anderen niet. Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Foto van Pexels door Yan Kruka

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.