Spelen

Set Up, het nieuwe bordspel in Rummikub stijl

Onlangs ontving ik een review exemplaar van het nieuwe spel Set Up. Dit Rummikub-achtig spel sprak mij aan en ik ging het daarom meteen testen met Laura (10 jaar). Dus speel jij graag spelletjes met jouw kinderen? Lees dan snel deze review!

Hoe werkt Set Up?

Set Up is een spel dat bestaat uit een spelbord, een zak met 50 tegels en 4 pionnen. Het doel van het spel is om met de tegels sets te maken op het spelbord. Hoe meer tegels in een set je maakt, hoe meer punten je krijgt. Je mag tegels gebruiken van jouw eigen tegelhouder (eigen hand) of van de gezamenlijke pot (gezamenlijke hand). Je maakt dan eigen set, of maakt gebruik van de sets die al op het speelbord liggen. Je krijgt voor iedere tegel die uitmaakt van een set punten. Maar een speler kan ook buiten zijn beurt om, bonuspunten scoren. Hoe meer punten je krijgt, hoe meer vakjes je verder komt op het speelbord. De speler die het eerst de finish bereikt is de winnaar.

Spel in Rummikub stijl

Laura en ik hebben het spel een paar keer gespeeld en we hebben het ook een keer met zijn drieën gedaan. Het voordeel van dit spel is dat het redelijk eenvoudig te leren is. De eerste keer is het even puzzelen hoe het werkt, maar daarna gaat het vrij makkelijk. Set Up heeft heel veel weg van Rummikub, omdat je het net als bij dit spel steeds sets maakt van dezelfde kleuren en cijfer reeksen. Je bent dus steeds bezig met reeksen maken van dezelfde cijfers in verschillende kleuren of cijfer reeksen in dezelfde kleur. Het verschil is dat je speelt op een bord en elkaar ook flink dwars kunt liggen op het spelbord. Dit geeft het spel wel extra uitdaging.

Wat vinden wij van Set Up?

Ik heb gevraagd aan Laura wat zij het leukste vindt van dit spel. Ze gaf aan dat het heel leuk vindt dat ze in een beurt heel veel punten kan scoren. Zo kan het in een beurt zijn dat je eens enorm voor ligt. Ook vindt ze het leuk dat je veel verschillende mogelijkheden hebt om sets te maken. Het nadeel vindt ze dat het speelbord wat klein is en dat je redelijk snel bij de finish bent. Zelf vind ik vooral het leuke van dit spel dat het veel jeugdherinneringen met zich meebrengt naar heel wat uurtjes Rummikub spelen met mijn familie. Daarnaast is het leuk dat je het ook in een teamvariant (2 teams van 2 spelers) kunt doen.

Hoe lang duurt het?

Het grote voordeel van dit spel, is dat het niet lang duurt. Je kunt dit dus makkelijk tussendoor doen, bijvoorbeeld een keer in de avond na het eten of gewoon voor het slapen gaan. Je bent er maximaal 25 minuten mee bezig. Ook een leuk spelletje om samen met opa en oma te doen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Het is niet ingewikkeld, makkelijk te leren en duurt niet te lang. Een ideaal gezin- of familiespel dus.

Wil je het spel bestellen? Doe dat dan hier:

Heb jij vroeger ook heel wat uurtjes Rummikub gespeeld? Dan is dit spel zeker de moeite waard om te proberen met jouw gezin!

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.