Boek Zoutman Sandra Konst
Boeken

Rosa leest: Zoutman van Sandra Konst

Enige tijd geleden kreeg ik de vraag van auteur Sandra Konst of ik haar boek Zoutman wilde recenseren. Aangezien ik zelf houd van boeken met een vleugje spiritualiteit, stond ik hier zeker voor open. Het boek bleef enige tijd liggen op de plank, maar toen ik eindelijk tijd had om aan Zoutman te beginnen had ik het heel snel uit. Het verhaal van de hoofdpersoon Helena sprak me enorm aan en ik werd vanaf het begin erg geboeid door het verhaal van Helena.

Het verhaal

Helena werkt in een verzorgingstehuis. Ze zit in een bijzondere periode in haar leven, want ze heeft net een echtscheiding achter de rug. Tijdens haar werk in het verzorgingstehuis, ontstaat er tussen Helana en Jacob, een van haar patiënten, een bijzondere vriendschap. Helena en Jacob delen een passie voor koffie en zijn beide bezig met spiritualiteit. Deze combinatie zorgt er voor dat ze mooie en fijne gesprekken met elkaar hebben. Plotseling overlijdt Jacob. Hij heeft voor Helana drie belangrijke dingen achter gelaten: namelijk een brief, een envelop met geld en een sleutel. Het blijkt dat Jacob wil dat Helana naar zijn huis gaat in Piran in Slovenië en aan de beroemde koffie-universiteit in Triest gaat studeren. Helana volgt haar hart en waagt de sprong in het diepe en vertrekt naar het huis van Jacob.

Een nieuw leven

Ze neemt afscheid van haar oude leven en start een nieuwe leven in Piran, Slovenië. Daar gaat ze aan het werk bij de dochter van Jacob, die een eigen koffiehuis runt. Ze krijgt de kamer van Jabob waar ze verblijft en probeert zo een nieuw leven op te bouwen. Ook start ze de opleiding die Jacob voor haar in petto heeft. Tijdens dit nieuwe bestaan, blijft ze steeds in contact met Jacob op spiritueel vlak. Hij verschijnt op momenten dat ze zit met vragen en op die manier probeert ze antwoorden te krijgen. Ondanks dat Jacob niet meer leeft, heeft hij op deze manier een rol in haar nieuwe leven.

Zoutman

Op een dag maakt Helena een uitstapje naar de lokale zoutwinnning. Daar ontmoet ze een man die een bijzondere uitstraling heeft, namelijk Nik. Zijn bijnaam is Zoutman. Hij blijkt een bijzondere aantrekkingskracht op haar te hebben en ze besluit hem vaker op te zoeken. Maar tijdens haar werk in het koffiehuis, ontmoet Helana ook de inspirerende en intelligente Marcello. Ze gaan er samen vaker op uit. Beide mannen blijven een rol in haar leven spelen en Helana krijgt nieuwe kansen, maar ze moet ook belangrijke keuzes maken omdat ze achter een aantal feiten komt die ze niet had kunnen bedenken.

Vriendschap

Het boek blijft van begint tot eind inspireren, vooral omdat thema’s als rouw, liefde, vriendschap, verdriet en spiritualiteit volop in het verhaal naar voren komen. Persoonlijk vind ik de beschrijvingen die ingaan op de relatie tussen Helena en Jacob het mooist. Deze vriendschap tussen een oudere man en een jongere vrouw is op zo’n mooie manier beschreven, dat je er er helemaal in meeleeft.

Koffierecepten

Daarnaast draait het boek ook vooral om koffie. Helana heeft een bijzonder gevoel voor het maken van goede koffie. Dit beschrijft Konst op zo’n manier, dat je bijna de koffiesmaak proeft. Ook de koffierecepten zitten het het boek verwerkt, wat het verhaal nog een extra dimensie geeft. Zoutman is een verhaal voor iedereen die open staat voor een vleugje spiritualiteit en graag een roman leest. Zeker een aanrader om mee te nemen op vakantie en te lezen met een goede kop koffie in de hand!

Heb jij nog goede boekentips om mee te nemen op vakantie?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.