Stress op het werk
Gezond leven

Simpele tips om stress op het werk te voorkomen

Een werkdag is voor veel moeders hectisch. Nog voordat je naar je werk gaat zitten er al een heleboel taken op. Ontbijten met de kinderen, schooltassen klaarmaken, kinderen naar school of de opvang brengen. Soms voelt het alsof je al een half dagdeel er op hebt zitten. Hoe zorg je dat je een dag hebt zonder stress op het werk? Ik heb zelf een aantal simpele tips waar ik op let tijdens een werkdag op kantoor. Zo lukt het me toch om efficiënt te werken en stress op het werk te voorkomen.

Beweging tijdens werktijd

Ik heb een baan waarbij ik regelmatig buiten de deur een afspraak heb. Vaak zijn deze afspraken op fietsafstand. Aangezien wij een kantoorfiets hebben, neem ik vaak deze fiets mee om een stukje te fietsen naar mijn afspraak. En dat vind ik heerlijk. Ook al is het maar 10 of 15 minuten fietsen, het is toch lekker om even mijn hoofd leeg te maken. Heb je een baan waarbij je steeds op kantoor zit? Ga dan even een rondje wandelen tijdens de pauze. Ook een kwartiertje buitenlucht doet al wonderen. Mocht je nu helemaal geen mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan, denk dan eens aan stoelyoga. Op youtube zijn heel veel verschillende oefeningen te vinden die je op kantoor kunt doen. Mijn ervaring is dat dit soort beweging goed helpt om even te ontspannen. Daarna kun je weer volop verder met je to-do lijst.

Eten en drinken op kantoor

Het klinkt een open deur, maar toch noem ik het hier wel. Zorg er voor dat je goed eet en drinkt tijdens je werkdag. Maak in de ochtend of de avond van te voren een gezonde lunch voor jezelf klaar, zorg er voor dat je voldoende fruit eet op kantoor en drink genoeg water. Vaak zie ik nog collega’s achter hun laptop eten zonder even een rustmoment te pakken. Of erger nog, de lunch helemaal overslaan. Dat is voor een keer niet erg. Maar als je hier een gewoonte van gaat maken, dan houd je dit niet vol en gaat het zorgen voor stress op het werk. Ik neem altijd even een moment de tijd om rustig te eten. Als ik dat niet doe, dan houd ik mijn werkdag met allerlei afspraken en telefoontjes gewoon niet vol.

Ongestoord werken

Het is natuurlijk fijn om samen te werken met collega’s en ook social talks zijn nuttig op kantoor. Maar als je het druk hebt en je moet je goed concentreren op bijvoorbeeld een stuk schrijven, een gesprek voorbereiden of verslagen uitwerken, dan is het fijn om even ongestoord te kunnen door werken. Maak in ieder geval een lijstje met prioriteiten die je die dag gedaan wil hebben en zet je telefoon even op stil. Misschien kun je op een aparte, rustige plek gaan zitten? Is dat niet mogelijk, denk dan eens aan het gebruik van een koptelefoon. Soms helpt het ook om rustige, meditatieve muziek te luisteren. Dit helpt in ieder geval omgevingsgeluid te dempen. Zelf gebruik ik geen koptelefoon, maar ik hoor wel om me heen dat het voor sommige vrouwen goed helpt om te concentreren. Ook bepaalde vormen van klassieke muziek kunnen helpen de concentratie te verhogen en stress op het werk te voorkomen. Let wel goed op of dit voor jou werkt, want soms kan muziek juist ook afleiden. Zoek eens op spotify naar playlists om te kunnen concentreren.

Ontspannen naar huis

Zit je werkdag er bijna op? Zorg dan dat je jouw laatste taak rustig afrond en neem even de tijd om je bureau op te ruimen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om altijd aan het eind van de dag een to-do lijstje te maken voor de volgende werkdag. Het geeft voldoening als je bijhoudt wat je gedaan hebt die dag. En het geeft rust als je een lijstje hebt met wat je nog moet doen. Zo blijf je niet met allerlei dingen in je hoofd zitten en kun je rustig naar huis en genieten van jouw gezin.

Langdurige stress op het werk

Dit zijn enkele simpele tips die je meteen kunt inzetten om meer rust te ervaren en stress op het werk te verminderen. In mijn huidige baan heb ik soms ook last van stress, maar gelukkig nooit langdurig. Stress hoort er soms ook gewoon bij en is niet erg, zolang het maar niet structureel is. Heb je langdurig last van stress op het werk en helpen deze tips niet, dan is er meer aan de hand. Heb je bijvoorbeeld constant last van hoge werkdruk, veel deadlines of heb je last van een negatieve werksfeer? Merk je dat je slecht slaapt of niet goed meer kan ontspannen? Dan is er echt meer aan de hand en is het nodig om in gesprek te gaan met jouw werkgever en wellicht professionele hulp in te te schakelen. Wacht daar ook niet te lang mee, want langdurige stress kan leiden tot een burn-out.

Ik wens jou een fijne werkdag en hopelijk helpen deze tips om stress te voorkomen!

Vond je dit een leuk en interessant artikel? Ik zou het dan leuk vinden als je mij ook volgt via facebook of instagram of pinterest.

Foto gemaakt door Valda Karpovich van Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.