Pleegouders
Pleegzorg

Al 6 maanden pleegouders van een meisje

Het is tijd om weer een pleegzorg update te plaatsen. Het is namelijk al weer lang geleden dat ik hier over geschreven heb. En inmiddels zijn wij al weer 6 maanden weekend -en vakantie pleegouders van een meisje. De tijd vliegt voorbij, ook omdat het goed gaat en we er als gezin erg van genieten als ze bij ons is!

Wanneer zijn wij pleegouders geworden?

We stonden al een tijdje in het bestand om weekend-en vakantie pleegouders te worden. In februari van dit jaar, werden wij gebeld met de vraag of we open stonden voor een plaatsing van een meisje. We bespraken de plaatsing uiteraard met Laura maar ook zei reageerde enthousiast. Het kennismakingstraject begon en ging goed. We gingen na lang wachten starten met ons pleegzorgavontuur!

Hoe zag de kennismakingsperiode er uit?

Na de gesprekken die wij hadden over deze plaatsing met het gezin en de pleegzorgmedewerker begon de kennismakingsperiode. In eerste instantie is onze pleegdochter een aantal keren bij ons geweest samen met een van haar ouders. Dat ging heel goed en we spraken samen af dat ze langzaam zou wennen bij ons. Eerst een keer alleen komen spelen, daarna twee keer één nachtje slapen en pas daarna een weekend bij ons. Doordat ze langzaam is gewend bij ons, ging het heel natuurlijk en is ze zich ook steeds meer gaan thuis voelen bij ons. De kennismakingsperiode ging goed en wij werden dus definitief pleegouders van dit meisje.

De eerste weken als pleegouders

We hebben veel tijd gehad om aan elkaar te wennen en ook waren we goed voorbereid. Dat was fijn, want daardoor voelde de plaatsing heel natuurlijk. We hadden ook al een kamertje klaargemaakt waar ze kon slapen en we hadden ook voldoende kleding en speelgoed in huis voor haar. Het enige wat we nog moesten regelen was een autostoeltje en een ledikantje, maar verder was alles in orde. De eerste weekenden zijn we vooral veel thuis gebleven of in onze buurt buiten gaan spelen. Zo kon ze echt goed wennen aan ons als pleegouders, aan Laura en de nieuwe omgeving. Maar we merkten als snel dat ze zich fijn voelde bij ons. Het voelde voor ons ook heel goed!

Hoe gaat het nu?

En inmiddels kan ik zeggen dat het echt goed gaat. Alle drie zijn we inmiddels helemaal aan ons meisje gewend en ook zij voelt zich ook helemaal thuis bij ons. Op vrijdagmiddag haalt een van ons haar op. Zodra ze binnenkomt en even bijgekomen is, gaat ze haar eigen weg en loopt ze lekker rond in onze woonkamer en gaat lekker spelen. Ik geniet er ook echt van om voor haar te zorgen, leuke dingen samen te doen en tijd met haar door te brengen. Ons meisje speelt volop en ze is al helemaal gewend aan Laura. Ze vindt het ontzettend leuk om te zorgen voor een klein meisje en neemt echt de rol van grote pleegzus aan. Iets wat wij als pleegouders leuk vinden om te zien. Nu zich zich ook zo goed thuis voelt, gaan we ook vaker samen op pad zoals naar het bos of naar een speeltuin. Op zondagmiddag brengen we haar terug en hebben we de avond voor de werkweek weer begint met zijn drieën. Voor ons werkt dit heel goed zo en is het schema heel prettig. We hadden niet van te voren gedacht dat weekendpleegzorg zo goed zou uitpakken en dat het zo goed bij ons zou passen!

Hoe gaan we verder als pleeggezin?

Het meisje dat wij opvangen, heeft een liefdevolle ouder die erg veel om haar geeft. Maar omdat ze in een moeilijke situatie zitten, is het het heel fijn dat ze een keer in de twee weken een weekend bij ons mag komen. Dat geeft haar ouder rust en is voor haar erg fijn om in een andere omgeving te zijn. We weten echter niet wat de toekomst brengt. Er komt natuurlijk ook een tijd dat weekendpleegzorg niet meer nodig zal zijn, dit gezin gaat verhuizen of dat er iets anders gebeurt waardoor deze plaatsing stopt. Dat afscheid nemen zal niet makkelijk zijn, omdat we inmiddels alle drie ook gehecht zijn geraakt aan ons meisje. Maar we weten ook alle drie dat dit bij pleegzorg hoort. En zo’n afscheid is geen reden voor ons om geen pleegzorg te doen. Ze mag bij ons blijven zolang het nodig is. En als er een einde aan komt, dan hebben we zeker een hele fijne tijd met haar doorgebracht!

Heb je ook interesse om pleegouder te worden? Bezoek dan eens een informatieavond bij jou in de buurt. Meer informatie vind je hier. Wil je ons pleegzorgavontuur blijven volgen? Volg mij dan op instagram. Daar deel ik regelmatig over onze ervaringen met pleegzorg.

Foto gemaakt door Daria Obymaha van Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.