Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Gezond leven

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: waarom het belangrijk is

Onlangs ontving ik een brief dat ik werd opgeroepen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. In de brief staat duidelijk aangegeven dat iedereen zelf de keuze heeft om mee te doen. Ik zelf heb er voor gekozen om dit wel te doen. Het is een onderzoek dat het voorstadium van baarmoederhalskanker kan opsporen. Echter hoor ik ook in mijn omgeving dat vrouwen er voor kiezen het bevolkingsonderzoek niet te laten doen. Of door drukte en hectiek het gewoon vergeten, of de brief laten liggen. Dat laatste overkwam mij ook bijna.

Oproep bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Begin dit jaar lag er een brief op de mat. Of ik mee wilde doen aan het vijf jaarlijkse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dit onderzoekt spoort het HPV virus op. Als je dit hebt, is er een kans dat er baarmoederhalskanker ontstaat. Op dat moment was ik zo druk dat ik dacht, dat komt nog wel, mijn hoofd staat er nu niet naar. De brief verdween in de la en ik was het vergeten. Enkele weken geleden lag er weer een brief met een oproep op de mat. Of ik er al aan had gedacht om mee te doen? Toevallig kreeg ik in die periode het bericht van mijn zus dat een vriendin van haar baarmoederhalskanker had. Een heel heftig en verdrietig bericht met voor haar een periode vol onzekerheid. Dit bericht schudde mij echt even wakker. Voor mij de reden om de telefoon te pakken en afspraak te maken met de huisarts. Want stel er zou toch iets mis zijn, dan is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Dan kan baarmoederhalskanker namelijk nog voorkomen worden.

Lees ook: Goed voor jezelf zorgen tijdens de Corona crisis

Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Iedere vijf jaar ontvang je een brief met een oproep of je mee wilt doen. Omdat ik dit jaar 40 ben geworden ontving ik deze brief ook. In de brief zit een goede folder met informatie over het onderzoek. Hierin staat ook duidelijk omschreven wat de voor en de nadelen zijn van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Op het moment van de afspraak krijg je een uitstrijkje. Dit doet de doktersassistente. Een uitstrijkje is voor veel vrouwen iets waar zij tegen op zien. Ik vind het geen pretje, maar ik vind het niet erg. Het is immers geen pijnlijke ingreep en het is heel snel gedaan. Met een borsteltje haalt de doktersassistente wat cellen uit de baarmoederhals.

Wanneer krijg je de uitslag?

Het materiaal wordt opgestuurd naar een laboratorium waar onderzocht wordt of er een HPV virus aanwezig is en of er afwijkende cellen zijn. Binnen vier weken ontvang je een uitslagbrief. Zelf kreeg ik gelukkig binnen één week al een brief met de uitslag dat er in mijn baarmoederhals geen HPV gevonden was. Voor mij toch een opluchting zo’n goede uitslag!

Uitstrijkje maken of zelftest?

Zie je er wel tegenop of vind je het vervelend om een uitstrijkje te laten maken? Dan kun je als nog meedoen aan het onderzoek. Je kunt namelijk ook een zelfafnameset aanvragen. Dit kan je doen door het aanvraagformulier op te sturen dat je bij de brief ontvangt. Je kan dan zelf thuis de test doen en het materiaal opsturen naar het laboratorium.

Wat kan de uitslag zijn?

Gelukkig kreeg ik snel het antwoord dat er bij mij geen HPV gevonden is. Dat betekent dat ik geen verhoogd risico heb op baarmoederhalskanker. Deze uitslag krijgen 90% van de vrouwen. Echter kan het ook mogelijk zijn dat er wel HPV aanwezig is, maar dat er geen afwijkende cellen te vinden zijn. In dat geval wordt er geadviseerd om na 6 maanden weer een nieuw uitstrijkje te laten maken. Dit komt voor bij 6% van de vrouwen. Bij 3 % van de vrouwen komt er uit dat er een HPV virus aanwezig is en dat er afwijkende cellen gevonden zijn. Als dat het geval is, dan is het nodig om een onderzoek te laten doen de gynaecoloog.

Vaccinatie tegen HPV virus

Inmiddels is er sinds een jaar of tien voor meisjes van 13 jaar een HPV vaccinatie beschikbaar. Alle meiden van 13 jaar krijgen hiervoor een oproep. Er is veel over te doen in de media over deze vaccinatie, omdat het volgens sommigen toch niet helpt en veel bijwerkingen heeft. Het RIVM geeft echter aan dat de kans op baarmoederhalskanker door HPV met 70-80% is afgenomen na vaccinatie. Dat is toch een behoorlijk percentage. Als ik zelf de keuze had gehad als jong meisje, dan had ik zeker de inenting laten doen, omdat het de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt toch aanzienlijk verkleint. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van dit onderzoek? Of ben je er nog uit of je wel of niet mee wil doen? Op de website van het RIVM lees je meer over de voor-en nadelen van dit onderzoek.

Ik ben zelf dus voorstander om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ik ben benieuwd of jij het ook hebt laten uitvoeren? Waarom wel of juist niet?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.