Goed voor jezelf zorgen door te wandelen
Gezond leven

Goed voor jezelf zorgen tijdens de Corona crisis

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. Maar in deze tijd is het nog belangrijker om er voor te zorgen zodat je deze tijd goed doorkomt. Hoe je dat doet, is voor iedereen anders en kan echt een zoektocht zijn. In deze blog vertel ik je wat ik momenteel doe op dagelijkse basis om goed voor mezelf te zorgen tijdens deze Corona crisis.

Stressvolle tijd

De afgelopen week was voor mij een echte uitdaging. Halverwege de week was ik al doodmoe, mijn rug en schouders begonnen pijn te doen en ik voelde me gespannen. Ik voelde de stress in mijn lichaam trekken. In een week kwam er zo veel op mij af dat ik even de weg kwijt was. Ons leven zag er in eens heel anders uit. Mijn dochter zat in eens thuis, ik moest thuis gaan werken en ook nog eens thuisonderwijs gaan geven. De moed zakte me even in de schoenen toen ik zag wat er allemaal gedaan moest worden voor school. Daarnaast nog eens mijn werk zo goed mogelijk doen, ik wist even niet meer hoe ik het moest aanpakken.

Goed voor jezelf zorgen in crisistijd

Ik probeerde om net als veel ouders alles in een straks schema te plannen, maar dat werkte helemaal niet. Het gevolg was een hoop strijd met mijn dochter en ik was aan het eind van de dag doodop. Daarnaast begon ik ook nog eens slecht te slapen. Op dat moment wist ik: als ik dit zo op deze manier blijf doen, dan gaat het mij niet lukken om de komende periode goed door te komen. Ik moet nu goed voor mezelf gaan zorgen in deze crisis tijd om me weer beter te voelen. Daarom ben ik vanaf dat moment het anders gaan aanpakken. Dit zijn de vijf dingen die ik doe op dagelijkse basis om mij goed te voelen in deze onzekere periode:

1. Een vast dagritme

Voor mij is het in ieder geval heel belangrijk om op tijd op te staan, op tijd te eten en structuur in de dag aan te brengen. Dit was de eerste dagen een hele uitdaging. Mijn man en ik moesten de lesstof van mijn dochter eigen maken, ons eigen werk organiseren en daarnaast nog zorgen voor een gezonde maaltijd. Het overviel me zo, dat ik het gevoel had twee banen te hebben. Inmiddels gaat het wat beter en hebben we een vast dagritme gevonden waardoor het allemaal wat soepeler loopt. Dat betekent niet dat wij met strakke schema’s werken, maar wel dat we een aantal vaste momenten op de dag hebben. Zo hebben we altijd een vaste ochtendroutine. Dat betekent dat Laura begint met een ontbijt en leesoefeningen. Voor de rest van de dag bespreken we met Laura wat ze wanneer doet en hebben we veel pauzes. Zij mag daarbij haar eigen keuzes maken, maar we willen wel dat ze haar best doet het huiswerk af te krijgen. Daarnaast hebben mij man en ik afspraken gemaakt wie wanneer thuis is, zodat ik ook in rust mijn werk kan doen.

2. Iedere dag yoga

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen is toch wel yoga. Voor mij is dit momenteel de manier om te zorgen dat ik op een fijne manier aan mijn dag begin en op een fijne manier in slaap val in de avond. Daarnaast heb ik ontzettend snel last van mijn schouders en rug. Zeker als ik veel zit, werk achter de laptop en weinig buiten kom dan komen de schouders en rugklachten heel snel opzetten. Door dagelijkse aan yoga te doen zorg ik er voor dat mijn schouders en rugklachten beperkt blijven. Yoga zorgt er daarnaast ook voor dat ik rust krijg in mijn hoofd. Ik hoef op dat moment helemaal niet na te denken, alleen maar te doen. Dat werkt voor mij heel goed in dit soort onzekere periodes. Fijne yoga video’s om thuis te doen kun je volop vinden op youtube. Ik zelf vind deze yoga sessie een hele fijne manier om de dag mee te beginnen.

3. Voldoende bewegen

Veel vrouwen denken dat ze in deze tijd binnen moeten blijven en nergens meer naar toe mogen gaan. Maar dat hoeft helemaal niet. Uiteraard moeten we de maatregelen serieus nemen, afstand houden en drukke plekken vermijden maar dat betekent niet dat we ons moeten opsluiten in ons huis. Voldoende bewegen is volgens mij juist belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een wandeling maken, een fietstochtje maken of even naar het bos kan best, zolang je drukke plekken en drukke tijdstippen vermijdt. Wij gingen afgelopen zondagochtend vroeg naar het bos en toen was er bijna niemand. Dat was zo fijn om even een wandeling te maken samen met ons gezin. Ik probeer nog steeds een paar keer per week een ronde hard te lopen of fietstochtje te maken. Zo lang je alleen gaat of met je gezin en afstand houd, is dit geen enkel probleem.

4. Vaste slaaptijden

Ik merk dat ik de afgelopen week slechter heb geslapen. Daardoor heb je snel de neiging om dan maar later naar bed te gaan. Maar dit werkt voor mij juist niet. Op tijd gaan slapen op een vast tijdstip en op een vaste tijd opstaan helpt mij juist om goed te slapen. Ik moet hier altijd bij stil staan omdat ik in de avond nog vaak even wat werk of met mijn blog bezig ben. Voordat ik het door heb is het dan al weer erg laat geworden.

5. Sociale contacten onderhouden

Goed voor jezelf zorgen betekent in mijn ogen ook sociale contacten onderhouden. Ik vind sociale contacten heel belangrijk en mis het ook echt dat ik niet kan afspreken met vrienden en familie. De eerste week viel me op dat ik daarom automatisch meer ging bellen, audio appjes ging versturen en face timen met familie en vrienden. Door de hele situatie had ik echt behoefte aan contact. Geen appjes, maar echt even mijn verhaal kunnen doen. Dan is het heel fijn om even te kunnen face timen of bellen om zo even te horen hoe het met iedereen gaat en zelf jouw verhaal te kunnen doen. Ik merk dat dit mij echt helpt in deze crisis tijd.

Een basis om op te bouwen

Deze vijf dingen zijn voor mij een basis waar ik de dag op kan bouwen. Natuurlijk zijn er regelmatig tegenvallers, slechte berichten en dagen dat het allemaal niet lukt en ik een traan moet laten. Maar goed, dan pak ik de dag erna de draad weer op. Dan begin ik met yoga en een goed ontbijt en ga ik de uitdaging weer aan voor die dag. Ik probeer te genieten van kleine dingen en doe iets leuks met mijn dochter. We maken elkaar aan het lachen door grapjes te maken en moppen te vertellen, gaan samen een stukje fietsen, doen een kussengevecht of kijken samen een fijne film. En dat maakt veel goed op een dag!

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen. Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen in deze crisistijd?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.