Opvoeding

Ruzie tussen kinderen: hoe los je het op?

Ik kan me nog goed herinneren hoe veel ruzie ik vroeger maakte met mijn zus. Schreeuwen, gillen, liegen en slaan met deuren was in bepaalde periodes bijna dagelijks aan de orde. Ik zie om mij heen veel ouders worstelen met dit dilemma. Daarom interviewde ik Karla Mooy, ontwikkelingspsycholoog en coach op het gebied van opvoeding, over dit onderwerp. Wil jij tips over hoe je als ouder ruzie tussen kinderen kunt oplossen? Lees dan dit blog!

Ruzie tussen kinderen oplossen

Mijn zussen en ik hebben vroeger heel wat ruzies gehad met elkaar. Ik denk dat mijn ouders er soms gillend gek van werden. Soms proberen ze te bemiddelen, maar vaak lieten ze het ons ook gewoon zelf oplossen. De sfeer werd en niet altijd beter op, maar we zijn er zeker niet slechter van geworden. Onze band is nog steeds heel hecht, ondanks al dat geruzie vroeger. Omdat mijn dochter enig kind is heb ik er in mijn eigen gezin geen ervaring mee. Maar ik kom het natuurlijk ook tegen als ze aan het spelen is met vriendjes en vriendinnetjes en dan vraag ik me ook wel eens af: hoe los ik deze ruzie tussen kinderen op?

Tip: lees ook deze blog over leren om omgaan met frustraties

Ruzie tussen kinderen is leerzaam

Ook om mij heen zie ik ouders worstelen met ruzie tussen broers en zussen. Al snel gaan zij zich er in mengen. En dat is niet altijd goed, zegt Karla Mooy. “Ik heb het idee dat in deze tijd ouders snel een ruzie tussen kinderen willen oplossen. Dat was vroeger anders. Ik heb het idee dat ouders er toen makkelijker mee om gingen en de kinderen het vaak onderling wel oplosten. Door je als ouder er snel in een ruzie te mengen, ontneem je kinderen de kans om zelf een oplossing te vinden. Daarnaast is het is belangrijk om te weten dat ruzie tussen broers en zussen niet alleen maar negatief is. Het is voor kinderen een manier om te oefenen met begrip hebben voor een ander en leren voor jezelf opkomen. In de veilige omgeving van een gezin zullen kinderen ook onbewust sneller ruzie maken dan bijvoorbeeld bij een vriendje of vriendinnetje.” Dus als je het weer eens mee maakt, zo’n ruzie tussen jouw kinderen, bedenk dat dat zo’n ruzie ook zeker leerzaam kan zijn voor een kind.

Ga geen scheidsrechter spelen

Volgens Karla zijn er twee soorten ruzies: ruzies die ergens over gaan en ruzies omdat een van de kinderen niet goed in zijn of haar vel zit. “Het is belangrijk om voor dat je je er als ouder in gaat mengen te realiseren over wat voor soort ruzie het gaat.” Karla geeft concrete tips hoe je met deze twee soorten ruzies om kunt gaan. “Als het gaat om een ruzie die ergens over gaat, bijvoorbeeld speelgoed, televisie of iets dergelijks, dan kun je kinderen gerust even laten ruzie maken om te kijken of ze er samen uit komen. Je zult vaak zien dat kinderen zelf met oplossingen komen. Ga zeker geen scheidsrechter spelen, want als je dat doet, dan voelt één van de kinderen zich altijd te kort gedaan en dan ben jij de boosdoener.” Wat je wel kunt doen is kinderen een handje helpen om er samen uit te komen. Dat kun je doen door te sturen op het proces, dus niet op de inhoud. “Dus vraag concreet aan de kinderen ‘Wat is er aan de hand?’ en laat ieder kind zijn of haar verhaal doen. Luister goed naar ieder kind, want elk kind heeft een eigen verhaal van de waarheid. Als je de verhalen hebt gehoord kun je vragen ‘Hoe kunnen we dit samen oplossen?’. Wat je op dat moment doet is kinderen handvatten geven om zelf oplossingen te bedenken.”

Boos worden heeft geen zin

De tweede soort ruzie, namelijk de ruzie omdat een van de kinderen niet goed in zijn of haar vel zit, vraagt volgens Karla een andere aanpak: “Als een kind moe is, honger of dorst heeft of er iets anders dwars zit, dan kan er sneller ruzie ontstaan. Op dat moment heeft het weinig zin om te gaan sturen op het proces. Je kunt het beste vragen wat er aan de hand is en dit bespreken en bekijken wat een kind nodig heeft. Het kan dus helpen om op zo’n moment je kind even uit de situatie te halen, even iets te drinken of gewoon een knuffel geven. Je zult zien dat er dan echt iets verandert. Dit heeft op een kind veel meer effect dan te gaan mopperen of boos te worden.”

Tip: Lees ook deze blog hoe je jouw kind kunt helpen om vrienden te maken

Laat het los

Uiteraard zijn er ook situaties die uit de hand lopen en je als ouder wel moet ingrijpen. “Als het uit de hand loopt, kinderen heel boos worden, gaan schreeuwen tegen elkaar of gaan slaan, dan is het punt bereikt waarop je ingrijpt”, zegt Karla. “Op zo’n moment is het het beste om je kinderen uit elkaar te halen. Maar bedenk dat zo’n ruzie niet erg hoeft zijn. De sfeer wordt er niet altijd beter op, maar probeer dit ook los te laten. Je kind mag boos zijn, maar jij bent er als ouder bij om dit te begrenzen.”

Ga in gesprek met jouw kind

Het kan dus een stuk beter gaan als je deze tips toepast. Maar soms lukt het als ouder gewoon niet om goed te reageren en is het ook moeilijk om rustig te blijven. Hoe ga je er dan mee om? Volgens Karla is dit ook niet erg: “Soms lukt het gewoon niet om zo’n ruzie tussen kinderen goed te sturen of er samen uit te komen. Dat is niet erg, neem even de tijd en kom er later op terug bij je kind. Ga in gesprek met je kind en vraag goed door, zo kun je ook de diepere oorzaak van zo’n ruzie te weten komen. Ik zie vaak dat ouders zelf gaan analyseren zonder er goed met hun eigen kind over te praten. Dat is niet goed. Luister goed naar wat je kind zegt en trek dan pas conclusies, zo kun je beter rekening houden met je kind.”

Boek van Karla Mooy

Hoe ga jij om met ruzies tussen broers en zussen? Denk je dat deze tips jou helpen in de opvoeding van jouw kinderen? Het boek ‘Ontspannen opvoeden’ van Karla Mooy kan jou helpen om meer inzicht te krijgen in de opvoeding van jouw kinderen.

Karla Mooy is ontwikkelingspsycholoog en heeft een eigen website met veel handige en goede opvoedtips. Deze site kunt je hier vinden.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.