trakteren op school
School

Trakteren op school afschaffen: een goed idee

Steeds meer scholen kiezen er voor om het trakteren op school af te schaffen. De school van mijn dochter heeft ook het beleid dat kinderen niet meer trakteren op school. In plaats daarvan regelt de oudervereniging dat ieder kind dat jarig is op school snoepjes mag uitdelen. Een kind neemt dus geen traktatie mee naar school bij een verjaardag. Is dat jammer of juist een goed idee?

Niet meer trakteren op school

Toen wij voor de eerste keer kennis gingen maken op de school van mijn dochter vertelde de directeur dat de regel was dat kinderen niet meer trakteren in de klas, maar dat de oudervereniging dat regelt. Eerlijk gezegd was ik daar erg blij mee. Ik ben niet zo’n creatieveling die het leuk vind om allerlei mooie en leuke traktaties te verzinnen en te maken, dus voor mij was het een uitkomst. Wel vroeg ik me af hoe Laura het zou vinden. Op het kinderdagverblijf mocht ze namelijk wel altijd trakteren.

Een schaal met snoepjes

Toen ik de eerste verjaardag in de klas van Laura meemaakte zag ik in de praktijk hoe ontzettend leuke verjaardag ze had op school. Ze werd door haar klasgenootjes helemaal in het zonnetje gezet. Het gebruik is namelijk dat de kinderen op school voor hun klasgenootje die jarig is een tekening of knutselwerkje mogen maken. En dat was ontzettend leuk. Ze ging met een tas vol tekeningen naar huis en was helemaal blij. Na afloop van het feestje in de klas, mocht ze met een schaal met snoepjes rond gaan. Ieder kind mocht twee snoepjes uitzoeken en zelf mocht ze er eentje meer. Alle kinderen vonden het een super leuk en gezellig verjaardagsfeestje. En natuurlijk super lekker dat ze twee snoepjes kregen. Een groot succes wat mij betreft. Niet een keer heeft ze gevraagd of zelf mocht trakteren op school.

Geen traktatie-stress

Ik vind het een goed idee dat de school heeft besloten dat kinderen niet meer trakteren op school. Veel ouders ervaren namelijk traktatie-stress. Stress over wat jouw kind zal trakteren op school, of het wel in de smaak zal vallen en of de traktatie wel origineel genoeg is. Ik kan het me helemaal voorstellen, omdat ik zelf dus ook niet zo creatief ben. Ouders ervaren onderling ook vaak sociale druk omdat ze elkaar willen overtreffen met de meest mooie, leukste of origineelste traktatie. Uren lang wordt er gespendeerd aan het maken van traktaties. Fijn voor iedere ouder die het leuk vindt om traktaties te maken, maar als dit niet zo is, kan dit behoorlijk wat stress opleveren.

Geen verschil tussen traktaties

Er is nog een reden waarom ik dit beleid goed vind. En dat is namelijk dat er geen verschil meer wordt gemaakt tussen wat kinderen trakteren. Op deze manier is ieder kind op school in staat om op dezelfde manier snoepjes uit te delen. De ene ouder heeft veel meer tijd en geld om te besteden aan traktaties dan de andere. En dat zorgt onderling tussen klasgenootjes en ouders ook tot gedoe. Op de school van mijn dochter krijgt ieder kind het zelfde en dat zorgt voor een fijne sfeer en geen gedoe onderling op school. Voor ouders met een krappe beurs vind ik dit echt een uitkomst. Zij hoeven zich geen zorgen meer te maken dat hun kind op school niet kan trakteren. Kortom, je voorkomt op deze manier dat een kind buiten de boot valt.

Lees ook deze blog: Ruzie tussen kinderen, hoe los je het op?

Geen discussie over wat gezond trakteren is

Ken je de aflevering van de luizenmoeder waarin de moeder Hanna met haar mooie traktaties naar school komt, maar door een andere ouder terecht wordt gewezen? Het is natuurlijk een hilarisch fragment, maar feit is wel dat veel scholen het beleid hanteren dat je op iets gezonds moet trakteren. Maar gezond, wat is dat eigenlijk? Mag een blokje kaas wel en zijn rozijntjes oké? Of is dat toch te ongezond? Buiten dat zijn er ook nog kinderen met allergieën waar je rekening mee moet houden. Door het trakteren op school af te schaffen ben je meteen van de discussie op het schoolplein en in de klas af over wat een gezond en verantwoord trakteren is. Iedere ouder denkt hier namelijk weer anders over. Buiten dat, vinden heel veel kinderen het niet eens leuk om te trakteren op iets gezonds. Met name in de grote groepen vinden veel kinderen het vervelend om weer met een gezonde traktatie aan te komen zetten. Iets lekkers hoort nu eenmaal bij een verjaardag, dus die twee snoepjes tijdens een verjaardag kunnen echt geen kwaad toch?

Als je toch op zoek bent naar een leuke en makkelijke traktatie om uit te delen, kijk dan eens op Mama’s met thee. Hanteert de school van jouw kind het beleid van gezonde traktaties en heb je wat inspiratie nodig voor leuke traktaties? Dan is deze pagina van het voedingscentrum misschien iets voor jou. Ben jij het met mij eens of vind je het juist een leuke traditie dat er op school getrakteerd wordt? Wat is het traktatiebeleid bij jullie op school?

Update februari 2021: Deze blog is geschreven vóór de corona maatregelen. Op dit moment krijgen de kinderen op school verpakte snoepjes tijdens een verjaardag, zodat kinderen toch een coronaproof traktatie krijgen.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.