Beter slapen stress
Gezond leven

Mijn tips om beter te slapen tijdens een periode van stress

In mijn leven heb ik diverse periodes gehad dat ik slecht sliep. Toch ben ik van nature geen slechte slaper. Ik slaap eigenlijk altijd wel goed. Maar als ik een periode van stress ervaar dan merk ik dat als eerste aan mijn slaap. Dan slaap ik slechter in en word ik sneller wakker. Om er voor te zorgen dat dit niet erger wordt heb ik een aantal manieren gevonden om dit aan te pakken wat voor mij goed werkt. In deze blog geef ik je een aantal tips om beter te slapen tijdens een periode van stress.

Tips om beter te slapen

Stress is niet erg en iedereen heeft periodes dat dit voorkomt. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als het jouw slaap gaat verstoren kan dit zeker gevolgen hebben. Overdag kun je je minder concentreren en het kan zelfs zorgen voor overspannenheid en burn-out. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je weer goed een goede nachtrust krijgt. Hierbij mijn tips om beter te slapen.

1. Schrijf je gedachtes op

Je herkent het vast wel: je hebt een drukke dag gehad, de kinderen liggen lekker te slapen, je bent moe en wilt het liefst in een diepe slaap vallen. Maar slapen lukt niet omdat je alleen maar in je hoofd zit. Dingen die je moet doen, hoe je dingen moet aanpakken en allerlei piekergedachtes zitten in je hoofd. Wat goed kan werken is een dagboek bijhouden. Schrijf piekergedachtes van je af op een moment voordat je gaat slapen. Wacht niet tot dat je gaat slapen maar doe dit in de avond voordat je in bed gaat liggen. Ik ben zelf niet zo’n dagboekschijver, maar het werkt bij mij wel heel goed om lijstjes te maken die ik moet doen of piekergedachtes van mij af te schrijven. Zo creëer ik letterlijk rust in mijn hoofd en dat zorgt er voor dat ik beter ga slapen in een periode van stress.

2. Doe yogaoefeningen voor het slapen gaan

Er zijn heel veel yogaoefeningen te vinden die je goed kunt doen om beter te slapen tijdens een periode van stress. In de periode dat ik bezig was met vruchtbaarheidsbehandelingen, voelde ik veel stress en spanning. Mij hielp het in die periode heel erg om mijn yogamat uit te rollen en een half uurtje yoga te doen in de avond. Je kunt online allerlei yoga oefeningen vinden die speciaal bedoeld zijn voor in de avond. Ik deed vaak avondyoga van Yoga wih Adriene. Maar ik had ook veel aan het abonnement op yoga tv.

Tip: Lees ook mijn blog over yoga oefeningen doen in het dagelijks leven

3. Beweeg overdag voldoende

Het is heel goed om te bewegen of te sporten zodat jouw lichaam moe wordt. Probeer dit echter zo veel mogelijk in de ochtend of middag te doen. In de avond gaan sporten zorgt juist voor meer energie en dat houd je juist langer wakker. Lukt het niet om in een drukke, stressvolle periode te sporten? Ga dan overdag minimaal een half uur wandelen, zo kom je toch aan voldoende beweging en kun je in de avond beter slapen. Voor veel vrouwen werkt het ook goed om voor het slapen gaan te wandelen. Het werkt ontspannend en zorgt voor rust in je hoofd.

4. Zorg voor warmte

Als je lichaam koud is dan lukt het vaak niet om goed te slapen. Zeker in de winter kan ik veel last hebben van koude voeten. Dan kom ik sowieso niet slaap. Heel veel vrouwen hebben hier last van waardoor in slaap vallen nog moeilijker wordt. Een trucje hierbij is om sloffen met warmtepitten te kopen. Je legt deze 1 tot 2 minuten in de magnetron en hebt meteen warme voeten. Doe dit een half uurtje voor het slapen gaan en je merkt meteen het verschil. Een warm bad of douche nemen voor het slapen gaan zorgt er ook voor dat je beter gaat slapen.

5. Drink thee zonder cafeïne

Een van de tips om beter te slapen is om in de avond geen koffie te drinken. De meeste vrouwen weten dit vast wel. Maar wist je dat er ook speciale thee zonder cafeïne te krijgen is om beter te slapen? Zeker in een periode van stress kan zo’n kopje thee goed helpen om beter te slapen, bijvoorbeeld rooibos thee. Daarnaast is het ook gewoon fijn om een kop warme thee te drinken voor het slapen gaan.

6. Luister naar meditaties of rustige podcasts

Het is erg verleidelijk om vlak voor het slapen gaan te gaan scrollen op je socials. Maar dat houd je juist wakker. Kies daarom voor een slaapmeditatie of een rustige podcast om te luisteren in bed. Kies een slaapmeditatie uit met rustgevende muziek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat namelijk dat ontspannende muziek luisteren kan helpen om stress te verlagen.

7. Gebruik een homeopathisch middel

Mochten de bovenstaande tips niet helpen, probeer dan eens een homeopathisch middel om beter te slapen. Niet bij iedereen werkt homeopathie, maar bij mij werkt het homeopathisch middel Dormeasan heel goed om beter te slapen in een periode van stress. Ik merk dat ik daardoor rustig word en makkelijker inslaap. Dus mocht je een slaapmiddel willen proberen, dan zou ik dit middel zeker proberen.

8. Ga naar de huisarts als dat nodig is

Als je het gevoel hebt in een negatieve spiraal te zitten en het lukt echt niet meer om goed in slaap te komen dan is een bezoek aan de huisarts wel aan te raden. Zeker als dit langer duurt en het dreigt een patroon te worden. De huisarts kan met jou mee kijken en adviezen geven. Soms kan tijdelijk slaapmedicatie helpen. Echter zou ik dit persoonlijk alleen een korte periode gebruiken om een patroon te doorbreken en niet dagelijks gebruiken. Soms kan het wel helpen om weer in een goed slaapritme te komen.

Dit zijn allerlei tips om beter te slapen in een periode stress, maar het belangrijkste is natuurlijk om de oorzaak van de stress weg te nemen. Kijk of je oplossingen kunt vinden voor een probleem of situatie en als dat niet kan, bespreek je problemen met iemand die je vertrouwt of ga naar de huisarts. Hoe ga jij om met stress als je niet kunt slapen?

Soms kunnen een aantal simpele tips ook effect hebben op je slaap, zoals de inrichting van jouw slaapkamer bijvoorbeeld. Lees er meer over in deze blog tips voor een goede nachtrust.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

Deze foto is gemaakt door Foto door Elvira Gibadullina via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.