Opvoeding

BSO kiezen voor jouw kind: waar let je op?

Onze dochter Laura gaat sinds groep 1 van de basisschool naar een BSO (buitenschoolse opvang). Veel werkende ouders hebben opvang nodig voor of na school. Als je moet gaan kiezen voor een BSO, raad ik je aan dit artikel verder te lezen. Ik geef je in deze blog meer informatie over wat een BSO is, wat de activiteiten zijn, welke thema BSO’s er zijn en wat de kosten zijn. Ook zal ik onze ervaringen met jullie delen over de BSO waar onze dochter naar toe gaat. Als jou kind naar een BSO gaat of je moet kiezen voor een BSO dan is deze blog interessant om te lezen.

Wat is een BSO?

BSO is de afkorting voor Buitenschoolse opvang. Je kan het vergelijken met kinderopvang, maar dan voor oudere kinderen op de basisschool. Het verschil tussen kinderopvang en BSO is, dat de groepen met kinderen groter zijn en dat er meer zelfstandigheid wordt verwacht van de kinderen. Op een BSO doen medewerkers activiteiten met kinderen, maar er wordt ook verwacht van kinderen dat zij zelfstandig spelen en zichzelf kunnen vermaken.

Waarom kiezen voor een BSO?

Veel werkende ouders kiezen voor BSO omdat zij hun werktijden niet kunnen aanpassen aan de schooltijden van hun kinderen. Als je dit wel kunt doen is dat natuurlijk heel fijn, maar vaak komt er het toch op neer dat gezinnen met twee werkende ouders BSO nodig hebben. Tenzij de opa’s en oma’s bijspringen. Wij kwamen ook voor deze beslissing te staan, toen Laura voor het eerst naar school ging.

Kiezen voor gemak

Mijn man en ik moesten gaan kiezen hoe we de opvang van Laura zouden gaan regelen na schooltijd. We kwamen er samen uit dat mijn man Laura één keer per week van school zou halen, ik twee keer per week en mijn schoonmoeder één keer per week. Daarnaast gaven we Laura op om één keer per week naar een BSO te gaan. Op de school van onze dochter is een BSO gevestigd en daarom besloten we haar daar voor een dag in de week op te geven. We kozen vooral voor het gemak, omdat de BSO in hetzelfde gebouw als de school ligt en dichtbij huis ligt. Maar daarnaast ook omdat ze er dan na school met klasgenootjes zou kunnen spelen.

Wennen op een BSO

In het begin was het behoorlijk wennen voor Laura zo’n lange dag. Eerst naar school en daarna nog naar de BSO. Gelukkig had ze er genoeg speelkameraadjes en speelde ze er graag. Laura had het er naar haar zin en het ging goed. In groep 3 veranderde dat echter. Laura kwam vaker thuis van de BSO met het verhaal dat ze te weinig te doen had.

Kiezen voor een sport BSO

We merkte ook dat nu ze ouder wordt, ze meer uitdaging nodig heeft. We bespraken met haar wat andere opties waren en Laura gaf aan dat ze een keer een andere BSO wilde proberen. Omdat Laura een sportief en bewegelijk meisje is, zijn we gaan kijken naar een thema BSO, namelijk een sport BSO. Toen we daar een kijkje gingen nemen, was Laura enthousiast. We besloten haar dus vanaf dit jaar om haar naar de sport BSO te laten gaan. Ook hier moet ze wennen natuurlijk en we gaan bekijken hoe het dit schooljaar zal gaan.

Wat zijn de activiteiten op een BSO?

De activiteiten die op een BSO worden aangeboden verschillen heel erg. Op de BSO waar Laura op zat t/m groep 3 waren dat met name spelletjes, knutselactiviteiten en af en toe een keer een uitstapje naar bijvoorbeeld een speeltuin. Dit soort algemene activiteiten worden vaker aangeboden op BSO’s die in een school of dichtbij huis liggen. Daarnaast zijn er dus ook BSO’s met een speciaal thema. Laura gaat nu naar zo’n BSO met als thema sport. Wij merken dat zo’n BSO heel anders omgaat met activiteiten. Hier is alles gericht om kinderen op een leuke manier te laten sporten. Als Laura aankomt mag ze kiezen tussen drie verschillende sportactiviteiten. Dat is dus iedere week iets anders. In de vakanties maken ze ook uitstapjes bijvoorbeeld naar het zwembad voor kinderen die hun zwemdiploma hebben.

Welke thema BSO’s zijn er?

Naast sport Bso’s zijn er nog andere soorten BSO’s met een speciaal thema. Ik noem er een aantal die hier in de buurt liggen:

  • Boerderij BSO: Dit is een BSO die gericht is op kinderen die van dieren houden. De opvang vindt plaatst op een boerderij waar kinderen mogen mee helpen met het verzorgen van de dieren, eten geven en schoonmaken op de boerderij.
  • Outdoor BSO: Dit is een Bso die gericht is kinderen die graag buiten spelen. De BSO ligt vlak bij het Bos en de activiteiten vinden ook vooral daar plaats, zoals hutten bouwen in het bos, mountanbiken en speurtochten.
  • Urban BSO: Ligt in het spoorpark in Tilburg en is vooral gericht op oudere kinderen die van skaten, skateboarden, steppen en fietsen houden.
  • Cultuur BSO: vooral gericht op kinderen die creatief zijn. Hier kunnen kinderen activiteiten doen zoals dansen, zingen, toneelspelen, muziek maken en knutselen.

Tip: Lees ook deze blog over het continurooster op de basisschool

Wat zijn de kosten van een BSO?

Dit verschilt per opvang locatie, maar mijn ervaring is dat de prijs ligt op ongeveer € 7 per uur. De meeste ouders krijgen ook geld terug van de kinderopvang via de kinderopvangtoeslag. Hoe veel dit is, hangt af van veel factoren zoals het aantal uren dat je werkt en wat je verdient.

Waar let je nog meer op?

Als je hebt besloten dat jou kind naar de BSO gaat, is het handig om jezelf deze vragen te stellen:

  • Afstand van de BSO: Is het makkelijk om jouw kind op te halen en brengen en hoe je niet te ver te rijden?
  • Soort BSO: Wat voor soort BSO past bij mijn kind? Een BSO vlak bij school of een thema BSO?
  • Grootte van de groep: Hoe groot is de groep waar mijn kind terecht komt? Dit is met name van belang voor kinderen die baat hebben bij rust na school. Sommige BSO’s hebben hele grote groepen van wel 40 kinderen. Als je dit niet wil is het handig om jezelf af te vragen of een andere vorm van opvang, bijvoorbeeld een gastouder, misschien beter past bij jou kind.
  • Communicatie: hoe worden de ouders op de hoogte gehouden? Is er goede communicatie?
  • Medewerkers: hoe gaan de medewerkers om met de kinderen?

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met BSO’s? Waarom heb je gekozen voor een bepaalde BSO en heeft jouw kind het naar zijn of haar zin? Laat het weten door een reactie achter te laten onder deze blog!

Foto door Lukas via Pexels

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.