oppas gezocht
Moederschap

Oppas gezocht: Hoe vind je een goede oppas?

Een oppas gezocht aan huis? Dat is best lastig. Als ouder wil je graag jouw kinderen in goede handen achter laten en met een gerust hart de deur uit gaan. Maar hoe kom je nu aan een goede, betrouwbare oppas aan huis? In deze blog leg ik uit hoe ik dit heb aangepakt en geef ik ook tips die ik heb gehoord van andere moeders.

Met een gerust hart de deur uit

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kersverse moeder het maar moeilijk vond om mijn dochter achter te laten bij een oppas. Mijn gevoel was goed als opa of oma kwamen oppassen, maar mijn dochter bij een ander achter laten vond ik gewoon moeilijk. Ik moest er al erg aan wennen dat ze naar het kinderdagverblijf ging. Gelukkig konden we het goed oplossen met onze ouders, maar op een bepaald moment vonden we het toch fijn om een vaste, betrouwbare oppas aan huis te hebben voor momenten dat we dat nodig hadden.

Oppas gezocht aan huis

Op het moment dat wij een oppas zochten voor onze dochter, woonden we niet in een buurt met gezinnen met oudere meiden die we konden vragen. Ook kenden we niet echt iemand in onze omgeving. Een oproepje in de buurt plaatsen, bijvoorbeeld op de facebook pagina van de buurt had dus weinig zin. Ik wist ook gewoon niet waar te beginnen met zoeken. Daarom besloot ik me aan te melden bij een oppasbureau en ik besloot via die weg een ‘oppas gezocht’ oproepje te plaatsen.

Kennismakingsgesprek

Toen ik een oproepje plaatste, kreeg ik verschillende reacties. Ik vond het lastig te beslissen hoe we een betrouwbare oppas moesten selecteren. Op dat moment ging ik vooral op mijn gevoel af en nodigde een van de meiden die gereageerd had uit voor een kennismakingsgesprek. Ik keek vooral naar de reviews en de leeftijd, want ik wilde een oppas die niet te jong was. Wat bleek? Er was een hartstikke goede klik tussen ons. Ze deed een lerarenopleiding en was erg sociaal en creatief en daardoor deed ze super veel leuke dingen met Laura. Ze maakten samen tekeningen, knutselwerkjes en deden spelletjes samen.

Goede band

Ze kregen een goede band met elkaar doordat we haar vaker vroegen om op te passen. Het voelde voor mij als moeder heel fijn en goed om Laura bij deze leuke oppas achter te laten. Inmiddels komt deze oppas niet meer bij ons, maar hebben we via een bureau weer een andere leuke, betrouwbare oppas gevonden. Oppassen lijkt makkelijk, maar zeker als het gaat om jonge kinderen is het echt een grote verantwoordelijkheid. Daarom is het heel fijn als je iemand hebt die betrouwbaar is en waarmee jouw kind een goede klik heeft.

Tip: Lees ook deze blog met tips om zelfstandig spelen te stimuleren

Nacht nanny

Steeds meer oppasbureau’s bieden ook de mogelijkheid aan om een nacht nanny te laten komen. Dit is een oppas die blijft slapen en gedurende de nacht de zorg draagt voor jouw kinderen. Vooral voor ouders met een baby die vaak wakker wordt in de nacht, is dit een uitkomst. Zelf kan ik me nog goed herinneren dat wij ook het eerste jaar van mijn dochter vaak wakker werden in de nacht en daardoor zelfs slaaptekort kregen. Maar behalve mijn ouders of schoonouders, durfde ik niemand te vragen om in de nacht een keertje bij te springen. Terwijl wij ook graag eens een nachtje rustig wilde slapen of een nachtje weg wilden. Hoe fijn is het als je een betrouwbare oppas gevonden hebt die de nachtdienst een keer van jou overneemt?

Oppas gezocht in de Randstad

Zelf woon ik in Tilburg, maar als je oppas zoekt in de randstad is dat vaak lastiger. Ik hoor van diverse moeders in mijn netwerk dat het bijvoorbeeld in Utrecht of Amsterdam lastiger is om iemand te vinden. Een oppas gezocht in Amsterdam is behoorlijk lastig en is echt een uitdaging. Het is daarom zeker het overwegen waard om eens contact op te nemen met een oppasbureau en te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Het is ook fijn als je een vaste oppas hebt die vaker kan komen. Zo raken jouw kinderen ook gewend aan een vast gezicht. Voor jonge kinderen is het niet fijn om steeds een andere oppas te krijgen en zo kunnen jouw kinderen en de oppas ook een goede band opbouwen.

Tips om een goede oppas te vinden:
* Plaats een oproepje op de facebook pagina in de buurt of dorp. Wellicht zijn er wel leuke scholieren of studenten in de buurt die graag willen oppassen. En het is fijn om iemand in de buurt te hebben.
* Vraag in jouw netwerk rond of andere moeders een goede oppas kennen. Denk aan andere ouders die je kent van het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.
* Leg je vraag neer bij een oppasservice of oppasbureau. Vaak lukt het dan wel of een goede oppas te vinden.
* Zorg altijd dat je eerst een kennismakingsgesprek inplant. Zo weten de kinderen ook van te voren wie er komt en is het geen verrassing meer.
*Probeer een band op te opbouwen met een vaste oppas, zodat je als moeder met een gerust hart de deur uit kunt gaan.

Heb jij een goede oppas? Zo ja, hoe heb jij jouw oppas gevonden?

Foto van Pexels gemaakt door Keira Burton

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.