meisje schrijft
Moederschap

Groep 3: wat ik mis van de kleutertijd

Mijn dochter is geen kleuter meer en zit nu al een paar maanden in groep 3. Overgang van groep 2 naar groep 3 is erg groot. Ik hoorde er al veel moeders vorig jaar over praten, maar nu is mijn dochter dan echt aan de beurt. Ze was er ook wel aan toe en keek er erg naar uit om veel nieuws te leren. Nu is groep 3 geen toekomstmuziek meer, maar echt een feit. De kleutertijd is echt voorbij. Dat is best wennen, niet alleen voor mijn dochter, maar ook voor mij.

Groep 3 is een nieuwe fase

Enkele weken geleden hadden wij op school van Laura een informatieavond over groep 3. Wat er allemaal geleerd word in de klas, hoe een dag er op school uit ziet en wat er anders is dan in groep 2. Toen ik zat te luisteren naar het verhaal van de juffen, besefte ik me op dat moment dat de kleutertijd nu echt voorbij is. Een dag ziet er nu voor Laura heel anders uit op school. Het spelen in groep 3 zit er niet meer in en op een dag moet er heel veel gelezen, geschreven en gerekend worden. Minder spelen, minder spelletjes en minder knutselen. Er wordt van alles van haar verwacht en dat behoorlijk veel. We merken thuis ook dat Laura erg moe is en dat hoor ik van veel ouders.

Groep 2 is verleden tijd

De juffen lieten een filmpje zien van wat er geleerd wordt in groep 3 en dat was erg mooi om te zien, maar ook wel even slikken. Ik besefte me dat de kleutertijd nooit meer terug komt en dat ik echt een aantal dingen ga missen van die leuke kleutertijd. Want de gezelligheid en kneuterigheid van groep 2 komt nooit meer terug, dat is echt verleden tijd. Dit zijn de dingen die ik echt mis:

Nooit meer zwaaien bij het raam

Ik weet het, noem mij maar een emotionele moeder, maar in groep 2 stond ik iedere keer te zwaaien bij het raam als ik Laura weg had gebracht. Ze stond altijd te wachten en ik moest haar uitzwaaien. Dat was ook altijd een fijn moment, want dan had ik echt afscheid genomen en kon ik beginnen aan de rest van de dag. Dat is er nu in groep 3 niet meer in. Dat zwaaien is echt voorbij. Een kus en knuffel bij het wegbrengen en dan gaat de les echt beginnen.

Geen cadeautjes meer

In groep 2 mochten de kinderen altijd cadeautjes maken voor de ouders en de opa’s en oma’s. Dit waren altijd super leuke en schattige cadeautjes. Mooie schilderijtjes met foto’s en super lieve gedichtjes. Ik was er altijd zo blij mee! Ook het moment dat Laura dit kwam geven op mijn verjaardagen, daar genoot ik ontzettend van. Ze was altijd super trots op het cadeautje en vond het erg leuk om mij te verrassen.

Nooit meer een verjaardag in de klas

In groep 1 en 2 mogen de ouders in de klas aanwezig zijn op het moment dat verjaardag van jouw kind gevierd wordt. En wat vond ik dit ontzettend leuk. In de kleuterklassen maken ze er een super leuk feestje van en jouw kind wordt echt in het zonnetje gezet. Dat is nu voorbij in groep 3. De ouders mogen thuis blijven en de verjaardagen worden zonder de ouders in de klas gevierd. Logisch natuurlijk, maar ik vind het wel heel jammer dat ik er niet meer bij mag zijn!

Lees ook: https: https://rosaschrijft.nl/waarom-ouderbetrokkenheid-belangrijk-is/

Minder uitstapjes en activiteiten in groep 3

Een uitstapje met de kleuters naar de boerderij of een pannenkoekenfeestje in de klas, dat zij activiteiten die veel minder voorkomen in groep 3. De aandacht gaat er uit naar zo veel mogelijk leren en dat betekent minder tijd voor dit soort activiteiten. Dat vind ik ergens wel heel jammer. Ik probeerde er altijd bij te zijn al ik tijd had en zag zelf hoe de kleuters hier zo veel plezier aan beleefden. Uiteraard is het logisch dat er veel geleerd moet worden, maar toch zo’n uitstapje of activiteit samen met alle klasgenootjes vonden de kids toch altijd heerlijk!

Vond jij de overgang naar groep 3 ook zo groot? Wat zijn dingen die jij mist aan de kleutertijd?

Foto van Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.