Duurzaam beddengoed
Duurzaam leven

Nieuw beddengoed kopen? Kies voor duurzaam en luxe

Het is weer wintertijd. Het is altijd het begin van een koudere periode, waarbij het fijn is om een heerlijk bed te hebben om in te slapen. Tijd om de slaapkamer warm en gezellig te maken en dus ook de ideale periode om nieuw beddengoed te kopen. Maar voordat je gaat shoppen is het handig om deze blog eens te lezen. Want helaas is veel nieuw beddengoed helemaal niet duurzaam en heeft het productieproces een negatieve invloed op ons milieu.

Nieuw beddengoed kopen

Als je nieuw beddengoed wil gaan kopen, is het namelijk goed om uit te zoeken welk beddengoed duurzaam is. Bij het maken van nieuw beddengoed wordt namelijk heel veel energie, water en vervuilende bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van materialen die niet duurzaam zijn, zoals katoen of zijde. En als je lekker tijdens een kouder nacht ligt te slapen is het toch wel fijn om te weten dat je jouw beddengoed duurzaam is geproduceerd.

Waar kun je op letten?

Voordat je beslist welk beddengoed je wilt kopen, is het goed om te letten welk keurmerk het textiel heeft. Er zijn diverse keurmerken zoals het Oeko-tex 100 keurmerk, dat betekent dat er geen schadelijke stoffen worden gebruikt. Ook kun je kijken naar bijvoorbeeld het fairtrade keurmerk. Verder is het van belang om goede kwaliteit beddengoed te kopen. Het is daardoor wel duurder, maar het gaat langer mee en daardoor is het automatisch duurzamer.

Alternatieven voor katoenen beddengoed

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel alternatieven voor gewoon beddengoed. Dit kan bijvoorbeeld biologisch katoen zijn dat zonder chemicaliën is geprobeerd. Maar er zijn tegenwoordig ook andere materialen op de markt die nog duurzamer zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tencel dekbedovertrek. Dit zijn dekbedovertrekken die gemaakt worden van houtpulp van duurzaam beheerde bossen met het FSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een evenwichtige kap voor het behoud van duurzaam bosbeheer en zorgt ervoor dat het ecosysteem in bossen niet verstoord wordt.

Voordelen van tencel beddengoed

Het voordeel van tencel beddengoed is dat meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die tijdens het proces gebruikt worden, worden opgevangen en hergebruikt. Het bleken van de vezels gebeurt volledig chloorvrij. Zo zijn alle productiefasen zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk. Daarnaast is het product volledig biologisch afbreekbaar. Al met al is tencel een van de meest duurzame stoffen voor het maken van beddengoed. Dit is dus zeker een duurzamer alternatief voor gewoon katoenen beddengoed.

Duurzaam en luxe beddengoed

Naast dat het tencel beddengoed erg duurzaam is, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: Het is hypoallergeen en antibacterieel en daardoor geschikt voor mensen met allergieën zoals huisstofmijt. Daarnaast is het erg zacht en houd het je lekker warm. De stof werkt ventilerend, waardoor je niet snel zal gaan zweten in bed. Het is dus een duurzame en fijne stof. Heerlijk en luxe om in te slapen dus. Een zeker in de koude wintermaanden lekker warm. Dat laatste is mij als koukleum zeker een must!

Foto van van Pexels

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.